275
O Σεμπάστιαν Κουρτς είναι έτοιμος να συμπράξει με τους Πρασίνους για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία | Sebastian Kurtz / Twitter

Αυστρία: «πράσινος» ο Κουρτς για τον θώκο του καγκελαρίου

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 21:41
O Σεμπάστιαν Κουρτς είναι έτοιμος να συμπράξει με τους Πρασίνους για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία
|Sebastian Kurtz / Twitter

Αυστρία: «πράσινος» ο Κουρτς για τον θώκο του καγκελαρίου

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 21:41

Μπροστά σε μία «νέου τύπου» συγκυβέρνηση βρίσκεται η Αυστρία, καθώς στο νέο κυβερνητικό σχήμα κατά πάσα πιθανότητα θα μετέχουν το Λαϊκό Κόμμα και η τοπική εκδοχή των Πρασίνων.

Τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων επιβεβαίωσαν τόσο ο Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο επικεφαλής του οικολογικού κόμματος Βέρνερ Κόγκλε.

Μάλιστα το ερχόμενο Σάββατο θα συγκληθεί στο Σάλτσμπουργκ ένα όργανο των Πρασίνων για την τυπική έγκριση της συμφωνίας προς σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η ορκωμοσία της οποίας πιθανολογείται ότι θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου.

Οι αυστριακοί Πράσινοι θα συμμετάσχουν πρώτη φορά στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

H συγκυβέρνηση του κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς με τους Πρασίνους είναι η πολιτική σύμπραξη που καθορίζει τις εξελίξεις στην Αυστρία. Τα υπουργεία εικάζεται ότι θα είναι μοιρασμένα με μάλλον λογικό τρόπο: τα «μεγάλα» (Εσωτερικών, Αμυνας, Οικονομίας, Γεωργίας, κ.ά.) θα πάνε στους Λαϊκούς και τα «περιβαλλοντικού και κλιματικού ενδιαφέροντος» (Υποδομών και Μεταφορών, λόγου χάρη) θα καταλήξουν στους Πρασίνους ώστε να προσπαθήσουν να ασκήσουν μια κάποια πολιτική η οποία θα δικαιολογεί το όνομά τους.

Η παραδοξότητα του νέου κυβερνητικού εγχειρήματος έγκειται στο ότι το κόμμα του Κουρτς είχε συμπράξει με τους ακροδεξιούς «Ελευθέρους» και είχε υιοθετήσει ατζέντα απολύτως αντιθετική προς τη ρητορεία των Πρασίνων και μάλιστα σε κορυφαία ζητήματα ιδεολογίας, όπως είναι, π.χ., το Μεταναστευτικό.

Οι «Ελεύθεροι», λαβωμένοι από το σκάνδαλο διαφθοράς «Ιμπιζα» αλλά και από τη λαϊκή ετυμηγορία, κινδυνολογούν πλέον με την κλασική ακροδεξιά γλώσσα για τη συμφωνία του πρώην συνεργάτη τους, λέγοντας ότι «ο Κουρτς φέρνει μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία» και ότι «οι ψηφοφόροι του Λαϊκού κόμματος θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία εχθρική κυβέρνηση, με περισσότερους ξένους, με λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους και με την ανυπαρξία προοπτικής για τα παιδιά μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...