591
Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και η γοητευτική αλλά φιλόδοξη και σπάταλη σύζυγός του, Φιλίπα | Facebook

Αυστρία: Η «σπάταλη» Φιλίπα και τα άλλα βάσανα του ακροδεξιού Στράχε

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 10:50
Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και η γοητευτική αλλά φιλόδοξη και σπάταλη σύζυγός του, Φιλίπα
|Facebook

Αυστρία: Η «σπάταλη» Φιλίπα και τα άλλα βάσανα του ακροδεξιού Στράχε

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 10:50

Ίσως να ήρθε το τέλος εποχής για την πολιτική «δυναστεία» των Στράχε.

Ο πρώην αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPΟ) και πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εξωθείται, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, σε… εθελουσία αποχώρηση από την παράταξη, μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι εντός του κόμματος ήταν το ποσοστό που έλαβε αυτό στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το FPO έχασε το 8,7% της δύναμής του σε σχέση με τις εκλογές του 2017 και καταβαραθρώθηκε στο 17,3 % πληρώνοντας τα συνεχόμενα ολισθήματα του άλλοτε ισχυρού Στράχε, δηλαδή αφενός το «Σκάνδαλο Ίμπιζα», που ενέσκηψε τον περασμένο Μάιο και αφετέρου οι αποκαλύψεις της τελευταίας στιγμής για διασπάθιση κομματικών κονδυλίων ύψους 40.000 ευρώ από τον Στράχε και συνεργάτες του για τις οποίες η αυστριακή εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει ανακρίσεις.

Η εφημερίδα Kurier αναφέρει δηλώσεις μελών του κόμματος που ξιφουλκούν εναντίον του Στράχε: «αποτελει ήδη ιστορία για την παράταξη»,  «τραυματίζει ανεπανόρθωτα το κόμμα» ή «δεν μπορεί πλέον να κατεβεί ως υποψήφιος για το FPÖ στη Βιέννη» είναι μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές δηλώσεις των (ανωνύμων) κομματικών στελεχών.

Αυτή πάντως που δεν είναι διατεθειμένη να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή φέρεται να είναι η σύζυγος του, Φιλίπα, για την οποία «σέρνεται» μια φήμη πως εντός ολίγων ήμερων ίσως φύγει από το κόμμα του συζύγου της και γίνει «Wilde Mandatarin», δηλαδή ανεξάρτητη βουλευτής, σύμφωνα με την αυστριακή πολιτική ορολογία.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις φέρουν τον Στράχε να έκανε χρήση σημαντικών χρηματικών ποσών (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου ύψους 2.500 ευρώ μηνιαίως και άλλων παροχών) ως αρχηγός του κόμματος και κατόπιν ως αντικαγκελάριος μέσω ειδικών λογαριασμών που ήταν στην διάθεσή του για κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων του ιδίου και της συζύγου του.

Όπως αναφέρουν οι Times, το «Σκάνδαλο Spesenabrechnungen» («Εκθέσεις Δαπανών») εκθέτει κυρίως την «Λαίδη Στράχε», η οποία φέρεται να είχε ακριβά γούστα και μεταξύ 2014-2018 να χρησιμοποιούσε τους κομματικούς λογαριασμούς για την αγορά πολύτιμων αντικειμένων και πανάκριβων ρούχων, για να κάνει ταξίδια και πολλά ακόμη.

Επιπλέον, η Φιλίπα Στράχε, που είχε ανακηρυχθεί ως η «επίτιμη αξιωματούχος του κόμματος για την προστασία των ζώων», ελάμβανε μηνιαίο μισθό της τάξεως των 11.000 ευρώ, που μαζί με τα 20.000 ευρώ μισθό του συζύγου της, κόστιζαν στον αυστριακό φορολογούμενο πάνω από 40.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Το ζεύγος Στράχε σε ανέμελες εποχές

Ο Στράχε είχε αναγκαστεί σε παραίτηση από όλα τα αξιώματά του στις 18 Μαΐου, εξαιτίας της φερόμενης άμεσης ανάμειξης του στο πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής που, ως “Υπόθεση Ίμπιζα”, προκάλεσε διεθνή σάλο και συντάραξε την πολιτική ζωή στην Αυστρία προκαλώντας τις πρόωρες εκλογές της περασμένης Κυριακής, ενώ εναντίον του ίδιου διενεργείται ήδη έρευνα από τη Γενική Εισαγγελία για απιστία.

Ωστόσο, το τελειωτικό χτύπημα ήρθε πριν μερικά 24ωρα, όταν η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε και ανέκρινε έναν πρώην σωματοφύλακα του Στράχε.

Ο Όλιβερ Ρίμπαριτς, προσωπικός φρουρός του μεταξύ 2007-2016, λειτούργησε ως… το «βαθύ λαρύγγι» που ξεμπρόστιασε όσο κανείς τον Στράχε, βγάζοντας τα οικονομικά του άπλυτα στη φόρα.

Αυτός ήταν που εδωσε στους εισαγγελείς όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν προκειμένου να ξεκινήσουν την νέα έρευνα εναντίον του πρώην αντικαγκελάριου.

Από την πλευρά του, ο Στράχε κατηγόρησε τον Ρίμπαριτς και τα αυστριακά ΜΜΕ πως ξεκίνησαν από κοινού «μια εκστρατεια σπίλωσης του ονόματος και της ίδιας της οικογένειάς του».

Ωστόσο, αναγνώρισε την ύπαρξη τόσο του συγκεκριμένου λογαριασμού εξόδων για την Φιλίπα, όσο και του μεγάλου μισθού που καταβλήθηκε στη σύζυγό του, προσθέτοντας ότι «αμφότερα είναι απολύτως δικαιολογημένα βάσει νόμου».

Η Φιλίπα με τον σκύλο της

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...