255
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ έδωσε τα χέρια με τον Ζάκερμπεργκ | REUTERS/Mike Segar

Αυστραλία: Το Facebook συμφώνησε με τον Μέρντοκ να πληρώνει για τις ειδήσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 15:48
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ έδωσε τα χέρια με τον Ζάκερμπεργκ
|REUTERS/Mike Segar

Αυστραλία: Το Facebook συμφώνησε με τον Μέρντοκ να πληρώνει για τις ειδήσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 15:48

Σε τριετή συμφωνία με τη Facebook, για τη χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου που παράγει η News Corp, κατέληξε ο Ρούπερτ Μέρντοκ, έπειτα από πολύχρονη διαμάχη των δύο πλευρών.

Ο 89χρονος Μέρντοκ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αφορά μόνο τα ΜΜΕ που έχει στην Αυστραλία και θα επιτρέψει «την πρόσβαση σε αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες σε εκατομμύρια χρήστες του Facebook».

Ετσι, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα πληρώνει αντίτιμο στη News Corp για να χρησιμοποιεί τις ειδήσεις των ΜΜΕ της. Ο Μέρντοκ έχει κάνει το ίδιο και με την Apple και το Google για τις δικές τους ειδησεογραφικές πλατφόρμες.

Πριν από λίγο καιρό, η News Corp προχώρησε σε παγκόσμια συμφωνία συνεργασίας με την Google, λίγο πριν η κυβέρνηση της Αυστραλίας περάσει νόμο που απαιτούσε από τις τεχνολογικές πλατφόρμες να πληρώνουν τα ΜΜΕ για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο.

Για τον λόγο αυτό, η Facebook είχε επιβάλει για οκτώ ημέρες απαγόρευση στη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου, ωστόσο στη συνέχεια ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας ύστερα από τροποποιήσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο νόμος σχεδιάστηκε για να μειώσει τα διαφημιστικά έσοδα που καταλήγουν στους τεχνολογικούς κολοσσούς και να τα αυξήσει παράλληλα για τους ομίλους των ΜΜΕ.

Βάσει της τροπολογίας, η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν ήδη συνάψει ή θα συνάψουν ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Google και η Facebook με τοπικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

Οπως αναφέρει ο Guardian, τα διαφημιστικά έσοδα της Google στην Αυστραλία, το 2020, έφτασαν τα 4,3 δισ. δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα της Facebook, τα 0,7 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...