344
Ο επικεφαλής της NewsCorp Ρούπερτ Μέρντοχ | EPA/DREW ANGERER / POOL

Μέρντοχ: Το Facebook πρέπει να «πληρώνει» τα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2018, 10:15
Ο επικεφαλής της NewsCorp Ρούπερτ Μέρντοχ
|EPA/DREW ANGERER / POOL

Μέρντοχ: Το Facebook πρέπει να «πληρώνει» τα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2018, 10:15

Στην μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες για την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης και τον ρόλο του Facebook και άλλων πλατφορμών στην διάδοση αναξιόπιστων και ψευδών πληροφοριών παρενέβη ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ζήτησε μάλιστα να είναι το Facebook αυτό που θα καταβάλει στα αξιόπιστα έντυπα μέσα ενημέρωσης ένα ποσό με τη μορφή τέλους (fee).

Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε δηλώσει προ ημερών ότι, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα δίνει πλέον προτεραιότητα σε ειδήσεις από αξιόπιστες πηγές.

Ωστόσο ο Μέρντοχ, πρόεδρος της News Corp, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ελέγχει το αμερικανικό κανάλι Fox, τη «Wall Street Journal», τους «Times» του Λονδίνου και τη «Sun», εμφανώς ανικανοποίητος, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις προτάσεις του Ζάκερμπεργκ.

Αντ’ αυτών ζήτησε από το Facebook να βάλει το χέρι στην τσέπη και να καταβάλει στους «αξιόπιστους εκδότες» ένα ποσό σε σταθερή βάση, για να αποδείξει ότι όντως δεσμεύεται να υποστηρίξει την επαγγελματική και αξιόπιστη δημοσιογραφία.

«Οι εκδότες προφανώς βελτιώνουν την αξία και την ποιότητα του Facebook, μέσω των ειδήσεων και του περιεχομένου τους, αλλά δεν ανταμείβονται επαρκώς γι’ αυτές τις υπηρεσίες» δήλωσε ο Μέρντοχ και τόνισε ότι τέτοιες πληρωμές εκ μέρους του Facebook «θα έχουν μικρή επίπτωση στα κέρδη του, αλλά μεγάλη επίπτωση στις προοπτικές των εκδοτών και των δημοσιογράφων».

Τα σχόλια του Μέρντοχ ήλθαν, καθώς το Facebook παραδέχθηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν δυνητική απειλή για τη δημοκρατία, υποσχόμενο παράλληλα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κάνοντας ό,τι μπορεί, ώστε μελλοντικά το Facebook να βοηθήσει τη δημοκρατία και όχι να τη βλάψει.

«Είμαστε τώρα αποφασισμένοι όσο ποτέ να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές επιρροές και να διασφαλίσουμε ότι η πλατφόρμα μας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια πηγή για το δημοκρατικό καλό» δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος Κέιτι Χάρμπαρθ.

Ενα άλλο διευθυντικό στέλεχος του κοινωνικού δικτύου, ο Σαμίντ Τσακραμπάρτι, έγραψε σε ανάρτησή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «το 2016 εμείς στο Facebook αργήσαμε να αναγνωρίσουμε σε ποιο βαθμό ορισμένοι κακόβουλοι έκαναν κατάχρηση της πλατφόρμας μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να εξουδετερώσουμε αυτούς τους κινδύνους τώρα» αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...