286
Οι αρσενικοί κροκόδειλοι του αλμυρού νερού μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 5 μέτρα | EPA

Αυστραλία: Οι προστατευόμενοι κροκόδειλοι μεταναστεύουν και σκοτώνουν ψαράδες στο Τιμόρ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 13:44
Οι αρσενικοί κροκόδειλοι του αλμυρού νερού μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 5 μέτρα
|EPA

Αυστραλία: Οι προστατευόμενοι κροκόδειλοι μεταναστεύουν και σκοτώνουν ψαράδες στο Τιμόρ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 13:44

Θανάσιμη αποδεικνύεται η επιτυχία του προγράμματος προστασίας των κροκοδείλων της Αυστραλίας οι οποίοι φαίνεται ότι διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις στη θάλασσα και σκοτώνουν ψαράδες στο Ανατολικό Τιμόρ που απέχει 500 χιλιόμετρα προς βορράν.

Πρόκειται για κροκόδειλους του αλμυρού νερού που ζουν στο βόρειο τμήμα της Αυστραλίας.

Το είδος προστατεύεται από τη δεκαετία του ’70. Με τα χρόνια ο πληθυσμός τους εκτοξεύτηκε και έχουν φτάσει στους 250.000, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση τροφής.

Ανενόχλητοι σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους στην Αυστραλία, οι κροκόδειλοι άρχισαν τα ταξίδια προς τα βόρεια.

Και κάποιοι, όπως  γράφουν οι Times, ταξίδεψαν δύο εβδομάδες μέσα στη θάλασσα και έφτασαν στο Ανατολικό Τιμόρ, την πρώην πορτογαλική αποικία που απέχει 500 χιλιόμετρα από την Αυστραλία. Η μετανάστευση αυτή εξηγεί γιατί δείχνουν να εξαφανίζονται από τα ποτάμια στη βόρεια Αυστραλία όπου ζουν.

Στο Ανατολικό Τιμόρ οι επιθέσεις κροκοδείλων αυξήθηκαν κατακόρυφα: από περίπου μία τον χρόνο το 2006 σε πάνω από μία τον μήνα! Περισσότερες από τις μισές είναι θανατηφόρες, παρά το ότι το νησί δεν έχει πολλούς κροκόδειλους.

Εκεί επιτίθενται σε ντόπιους που μαζεύουν νερό ή πλένονται σε πηγές, δραστηριότητες απαραίτητες καθώς στο νησί δεν υπάρχουν υποδομές. Το πρόβλημα επιτείνει το ότι οι κάτοικοι του Τιμόρ θεωρούν τους κροκόδειλους σεβαστά όντα, μέρος της μυθολογίας τους για τη δημιουργία του κόσμου. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι επιτίθενται σε όσους έχουν κάνει κάτι κακό.

Αντίθετα, στην Αυστραλία τα θανάσιμα περιστατικά είναι ένα με δύο τον χρόνο, ενώ, σε περίπτωση που οι κροκόδειλοι πλησιάσουν σε κατοικημένες περιοχές τους απομακρύνουν.

Πειστικότερη εξήγηση για τα περιστατικά στο Τιμόρ είναι η μετανάστευση των κροκοδείλων από την Αυστραλία.

«Δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο φαινόμενο σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει ένας από τους επιστήμονες που έκαναν τη σχετική έρευνα. «Ένα επιτυχημένο πείραμα σε μία αναπτυγμένη χώρα προκαλεί απώλειες σε μια αναπτυσσόμενη χώρα», εξηγεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...