392
Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή. Τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση να βλέπει ένα από τα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου του να θεωρείται αντισυνταγματικό | SOOC/

«Αδειάζει» τον Σταϊκούρα για το όριο του 30% η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 13:19
Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή. Τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση να βλέπει ένα από τα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου του να θεωρείται αντισυνταγματικό
|SOOC/

«Αδειάζει» τον Σταϊκούρα για το όριο του 30% η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 13:19

Μια από τις σημαντικότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αυτή της υποχρέωσης διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών για τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος, έρχεται να αμφισβητήσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Πρόκειται για ένα πλήγμα στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθώς ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε επενδύσει πολλά σε αυτό το μέτρο προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οπως είχε εξηγηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος δεν ξόδευε με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του ειδοδήματός του θα φορολογείτο επιπλέον.

Ωστόσο, στην 29σελιδη έκθεσή της, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του συγκεκριμένου άρθρου 7 του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο αφορά στις δαπάνες που αποδεικνύονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Η μη διενέργεια δαπάνης δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης, επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η ρύθμιση δεν βρίσκεται σε αρμονία με τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας.

Ο βασικός προβληματισμός της Υπηρεσίας είναι στο ότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα να φορολογείσαι για τη μη διενέργεια δαπάνης. Και στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή προβλέπεται επιβολή φόρου 22% επί του ποσού που οι πραγματοποιούμενες από τον φορολογούμενο δαπάνες υπολείπονται σε αξία ποσοστό 30% του ατομικού εισοδήματος του.

Επικαλούμενη το άρθρο 78 του Συντάγματος, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, σημειώνει ότι αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι: το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογούμενου.

Διαβάστε εδώ την έκθεση για το Φορολογικό

«Εν προκειμένω όμως η επιβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με την συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη, δεδομένου ότι δεν επιβάλλεται επί του εισοδήματος ή της δαπάνης ή της περιουσίας αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης η οποία δεν μπορεί κατά τα ανωτέρω να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Παράλληλα, το επιστημονικό συμβούλιο υπογραμμίζει ότι δεν αιτιολογείται επαρκώς πώς, επί συναλλαγών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα οικεία φορολογικά παραστατικά, η εξόφλησή τους με χρήση ηλεκτρονικών μέσων εξυπηρετεί καλύτερα τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εν σχέσει με την εξόφληση των ως άνω συναλλαγών με χρήση μετρητών.

Ως εκ τούτου, καταλήγει «η προτεινόμενη ρύθμιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», δεδομένου όπως επισημαίνει ότι ο σκοπός πάταξης της φοροδιαφυγής επί συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων επιτυγχάνεται εφόσον εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, ανεξαρτήτως εξόφλησής του.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει εισαχθεί ήδη προς συζήτηση στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...