735
O χάρτης με την τουρκική ΑΟΖ με βάση το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη. Το | Twitter

Ο Ερντογάν φέρνει άρον άρον προς ψήφιση τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 12:06
O χάρτης με την τουρκική ΑΟΖ με βάση το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη. Το
|Twitter

Ο Ερντογάν φέρνει άρον άρον προς ψήφιση τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 12:06

Τετάρτη τα είπε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και φυσικά διαφώνησε, την Πέμπτη έφερε το αμφιλεγόμενο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για μοιρασιά «οικοπέδων» στη Μεσόγειο προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Ο Ταγίπ Ερντογάν προφανώς βιάζεται για τετελεσμένα, ασχέτως αν αυτή η συμφωνία με τον λίβυο πρωυθυπουργό Φαγέζ εσ Σαράζ είναι νομικά έωλη.

«Η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή μας θα είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και τη Λιβύη», ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο ο Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Μητσοτάκη –μια συνάντηση μίας ώρας και 35 λεπτών (!) που έγινε στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της πρόσφατης κίνησης να έρθει η Αγκυρα σε συμφωνία με τους Λίβυους για οριοθέτηση ΑΟΖ αγνοώντας την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο– οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι… διαφωνούν (εδώ).

«Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση.

«Εδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Ασχέτως με τις λογικές θέσεις της Αθήνας και τη στήριξη προς την Ελλάδα από τη Γαλλία και το Ισραήλ, οι Τούρκοι επιμένουν.

Το γεγονός ότι ανακοίνωσαν πως φέρνουν προς ψήφιση τη συμφωνία με τους Λίβυους ενώ ο Ερντογάν δεν είχε καν φύγει από το Λονδίνο είναι χαρακτηριστικό. Και δεν είναι το μόνο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε την Τετάρτη ότι «η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Αγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης».

Οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση από τα κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης αυτής της διμερούς συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις του σε ομιλία του σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων.

Υποστήριξε ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται «λίγο πιο νότια της Κύπρου».

Εξάλλου κατά κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της “ίσης κατανομής” επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή όπου βρίσκονται. Και στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και στις διμερείς αποφάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά. Και η Τουρκία κινούμενη με αυτή την αρχή της “ίσης κατανομής” έκανε συμφωνία με τη Λιβυή. Επομένως είναι πολύ σημαντικό αυτή η συμφωνία να μεταφερθεί το συντομότερο στη βουλή και να εγκριθεί και από εμάς και από την Λιβύη», ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος.

Στοιχεία από το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, που περιήλθε σε γνώση των ελληνικών Αρχών όχι από λιβυκές πηγές –άρα εκκρεμεί ακόμα η απειλή απέλασης του λίβυου πρεσβευτή από την Αθήνα– έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, μέσω του ανταποκριτή του στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη.

Το μνημόνιο έχει τις συντεταγμένες που ορίζουν τις δύο ΑΟΖ και μια γραμμή όπου «συναντώνται» νοτιοανατολικά της Κρήτης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...