384
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά (αριστερά) | SKAI/WebTV

Σταϊκούρας «διαψεύδει» Πέτσα: Σε ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες το μέρισμα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 11:27
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά (αριστερά)
|SKAI/WebTV

Σταϊκούρας «διαψεύδει» Πέτσα: Σε ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες το μέρισμα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 11:27

Εντός των ημερών πρόκειται να γίνουν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε ότι το υπερπλεόνασμα θα πάει σε ανέργους και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη, ότι το υπερπλεόνασμα θα δοθεί και όσους υπερφορολογήθηκαν (εδώ) δεν ήταν και τόσο ακριβή, δεδομένου ότι οι υπερφορολογημένοι των τελευταίων χρόνων δεν ήταν αυτό που αποκαλούμε «ευαίσθητες ομάδες», αλλά η μεσαία τάξη για την οποία βέβαια ο κ. Σταϊκούρας διατύπωσε μια ιδιαίτερη άποψη (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση, στη συνέντευξή του το Σάββατο στον ΣΚΑΙ –στον Γιώργο Αυτιά που κάθε Σάββατο έχει στο στούντιο έναν πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης–, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, και πιθανότατα την Πέμπτη, θα γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος και το ύψος του επιδόματος.

Εκανε μάλιστα λόγο για ένα «πολύ σημαντικό δημοσιονομικό απόθεμα, πάνω 1 δισ. ευρώ, από τα οποία υπήρξαν οι ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ, λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις και η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης».

«Υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες αλλά υπάρχουν και δημοσιονομικοί περιορισμοί» υποστήριξε ακόμη.

«Βούληση μας είναι να μειώσουμε άμεσους και έμμεσους φόρους. Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα» επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας συνδέοντας εκ νέου τη μείωση των φόρων με την επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «

Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε την μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2020. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Το 80% του πρόσθετου χώρου θα είναι μείωση φόρων και το 20% αυξήσεις δαπανών», είπε.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι νωρίτερα από το 2021 θα αρχίσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. «Η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και θα καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας. Το ξήλωμα ξεκινάει το 2021, αν υπάρξει νωρίτερα δημοσιονομικός χώρος, θα καταργηθεί νωρίτερα», είπε. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ και το 2020 και ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

Το εισόδημα των πολιτών το 2020 θα είναι μεγαλύτερο από το 2019, είπε ακόμη.

Ο υπουργός κάλεσε ακόμη τους πολίτες να ρυθμίσουν άμεσα τα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς, όπως είπε, δεν θα υπάρχει νέα παράταση για τη ρύθμιση των δανείων.

Τέλος, επισήμανε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ανακοινωθούν και τα κίνητρα για τα καθαρά αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...