404
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Σιντζίρο Κοϊζούμι «τολμά» να πάρει άδεια | Reuters

Ανήκουστο για την Ιαπωνία: υπουργός παίρνει άδεια πατρότητας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 17:15
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Σιντζίρο Κοϊζούμι «τολμά» να πάρει άδεια
|Reuters

Ανήκουστο για την Ιαπωνία: υπουργός παίρνει άδεια πατρότητας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 17:15

Σε μία χώρα όπου η άδεια από τη δουλειά δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για έναν εργαζόμενο, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Σιντζίρο Κοϊζούμι γίνεται ο πρώτος άνδρας πολιτικός στη χώρα του που θα πάρει άδεια πατρότητας.

Ο 38χρονος ανακοίνωσε την απόφασή του στο υπουργικό συμβούλιο, δηλώνοντας παράλληλα ότι ήταν μια δύσκολη επιλογή ανάμεσα στα καθήκοντά του ως υπουργού και της επιθυμίας του να βρίσκεται κοντά στο νεογέννητο παιδί του.

Οπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αντιδράσεις και δέχθηκε σκληρή κριτική από τους συντηρητικούς αντιπάλους του. Θέλοντας να ρίξει τους τόνους, δήλωσε δημόσια ότι η άδειά του δεν θα είναι δύο εβδομάδες, αλλά 15 ημέρες «σπαστές», μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ημέρα γέννησης του παιδιού του.

Επιπλέον, εξήγησε ότι οι ημέρες που θα απουσιάσει θα καταγραφούν επίσημα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφασή του θα ενθαρρύνει και άλλους πατεράδες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

O Σιντζίρο είναι ο ιδιαίτερα δημοφιλής πολιτικός στην Ιαπωνία, όχι μόνον επειδή είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού  Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι (είχε παραιτηθεί το 2006).

Η γοητεία του και η διάσημη ιαπωνογαλλίδα σύζυγός του Κριστέλ Τακιγκάβα, μία από τις πιο γνωστές τηλεπερσόνες της χώρας, τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους «γκρίζους» άνδρες που κυριαρχούν στο ιαπωνικό πολιτικό στερέωμα.

H Κριστέλ Τακιγκάβα, σύζυγος του υπουργού Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας

Οσον αφορά το… μυαλό του, θεωρείται έξυπνος ως πολιτικός, αφού μέσα σε μία συντηρητική κυβέρνηση, κατάφερε να ανελιχθεί σε μία ανώτερη θέση, διατηρώντας παράλληλα την αύρα της προοδευτικότητας που τον χαρακτηρίζει.

Μάλιστα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ταυτιστεί με τους ακροδεξιούς εθνικιστές συμμάχους του, το όνομά του «παίζει» και ως πιθανού επόμενου πρωθυπουργού, αφού η θητεία του Σίνζο Αμπε λήγει το 2021.

Δεν είναι στην ιαπωνική κουλτούρα οι άδειες

Αν και ο νόμος προβλέπει άδεια ενός έτους και για τους δύο γονείς, μόνο οι τέσσερις στις πέντε μητέρες κάνουν χρήση της άδειάς τους και μόλις το 6% των ανδρών, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου. Μάλιστα, από αυτούς το 70% απουσιάζει μόνο για λίγες ημέρες και όχι ολόκληρο το έτος.

Πριν από μερικούς μήνες και με την ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα στην Ιαπωνία, οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να πάρουν δέκα ημέρες άδεια. Ωστόσο, δεν ήταν για πολλούς ευχάριστη έκπληξη.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Asahi, έδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων «νιώθουν  δυσαρεστημένο» σε σχέση με τη μακρά περίοδο διακοπών, ενώ χαρούμενοι ήταν μόνο το 35%. Μάλιστα, οι περισσότερες εταιρείες είχαν υποχρεώσει τους εργαζόμενους τους να λείψουν από τον χώρο εργασίας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...