503
Αξιόπιστη η αγγλόγλωσση Wikipedia, αλλά προβληματικές οι σελίδες της σε άλλες 150 γλώσσες λέει το BBC | Shutterstock

BBC: Ζητούνται αξιόπιστοι για λημματογράφηση στη Wikipedia

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 13:15
Αξιόπιστη η αγγλόγλωσση Wikipedia, αλλά προβληματικές οι σελίδες της σε άλλες 150 γλώσσες λέει το BBC
|Shutterstock

BBC: Ζητούνται αξιόπιστοι για λημματογράφηση στη Wikipedia

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 13:15

Στις αρχές του 2021 η Wikipedia γιόρτασε την 20ή επέτειό της, λέει η Corriere della Sera, έχοντας εδραιώσει την καλή φήμη της, καθώς στις πλατφόρμες των σόσιαλ μίντια δημοσιεύονται ψεύδη, θεωρίες συνωμοσίας και προπαγάνδας, ενώ εκτίθενται και σε κινδύνους τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Η επιτυχία της Wikipedia οφείλεται στα 55 εκατομμύρια λήμματα που έχουν γράψει εθελοντικώς οι χρήστες της, μάλιστα σε 300 γλώσσες. Σήμερα η Wikipedia κατέχει τη 13η θέση στην παγκόσμια λίστα επισκεψιμότητας και αποτελεί, λέει το ιταλικό Μέσο, «βασικό εργαλείο απελευθέρωσης, εκπαίδευσης, πολιτιστικής και κοινωνικής ανύψωσης».

Με την πανδημία η φήμη της Wikipedia ενισχύθηκε, δεδομένου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την επέλεξε ως το κύριο όχημα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης όσον αφορά τον κορονοϊό και τη νόσο Covid-19. Κατέστη έτσι η κύρια πηγή πληροφόρησης και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς. Ωστόσο παραμένει ταπεινή, έγραψαν οι Ιταλοί, αφού αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που διατρέχει «από τα κόλπα των φανατικών και των απατεώνων» καθώς βασίζεται στον εθελοντισμό και, συνεπώς, είναι ευάλωτη. Να, το BBC το έπιασε το θέμα βλέποντας τι έχει γραφεί για την κλιματική κρίση, κατάλαβε δηλαδή τι συμβαίνει όταν κάποιος θέλει να περάσει τις απόψεις του.

Οι Βρετανοί έγραψαν ότι «πολλές μη αγγλόγλωσσες σελίδες της Wikipedia προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και κάνουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την κλιματική αλλαγή». Τόνισαν μάλιστα ότι σελίδες γραμμένες στη γλώσσα σουαχίλι, στα καζακικά και στα λευκορωσικά σημειώνουν ότι «οι επιστήμονες διχάζονται ως προς τα αίτιά της», ενώ ισχύει το αντίθετο, «οι επιστήμονες συμφωνούν σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό ότι η υπερθέρμανση της Γης προκαλείται από τους ανθρώπους». Η καταχώριση «κλιματική αλλαγή» στην κινεζική Wikipedia φθάνει στο σημείο να υποδεικνύει την ηλιακή δραστηριότητα ως μία από τις πιθανές εξηγήσεις για την άνοδο της θερμοκρασίας. Η αντίστοιχη κροατική αμφισβητεί τα συμπεράσματα της επιστήμης, και διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας.

Οι του ΒΒC θεωρούν ότι το φαινόμενο έχει την εξής εξήγηση: «Η αγγλόγλωσση Wikipedia έχει 40.000 χρήστες, οι οποίοι τροποποιούν το περιεχόμενό της εκ συστήματος, κάθε μήνα. Ειδικώς τις σελίδες περί κλιματικής αλλαγής γράφει μία ομάδα αφοσιωμένων συντακτών, οι οποίοι επαγρυπνούν, ελέγχουν και αναζητούν σημάδια παραπληροφόρησης ή ψευδοεπιστήμης. Ομως δεν γίνεται το ίδιο παντού, στις μη αγγλόγλωσσες σελίδες της Wikipedia. Σε περισσότερες από 150 γλώσσες μόνο 10 άτομα αλλάζουν τις σελίδες της τακτικά».

Το ΒΒC πιστεύει ότι ένας από τους μεγάλους περιορισμούς της Wikipedia είναι το γεγονός ότι το 80% όσων λημματογραφούν είναι άνδρες, πολίτες των ΗΠΑ ή ευρωπαϊκών κρατών. Και η υπόστασή της, βέβαια: «Δεν είναι δομημένη εταιρεία, βασίζεται στην ιδέα της αυτοδιαχείρισης των εθελοντών συντακτών, και το ίδρυμα που απλώς εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και παρέχει την υποδομή λειτουργίας του σάιτ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να καταπολεμήσει τη χειραγώγηση».

Και η λύση στο πρόβλημα είναι μόνο μία: «Πρέπει να ενδιαφερθούν και να ασχοληθούν με τη λημματογράφηση οι ικανοί, έντιμοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι όλου του κόσμου, ώστε να το αποτοξινώσουν  από τα συνωμοτικά δηλητήρια». Οι Βρετανοί αναγνωρίζουν ότι οι πλούσιοι Δυτικοί μπορεί να έχουν και άλλες πηγές αυθεντικής πληροφόρησης, όμως «στις περισσότερες χώρες χαμηλού η εισοδήματος η Wikipedia είναι ουσιαστική πηγή άντλησης πληροφοριών, αφού δεν κοστίζει τίποτε» και καλύπτει το κενό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...