242
Ενας ειδικός εξετάζει το χειρόγραφο του (εικονιζόμενου πίσω) Αλμπερτ Αϊνστάιν και του Μισέλ Μπέσο, στον Οίκο Christie's, στο Παρίσι, πριν από τη δημοπρασία | REUTERS/Antony Paone

Νέο ρεκόρ €11,6 εκατ. για χειρόγραφο του Αϊνστάιν

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 11:41
Ενας ειδικός εξετάζει το χειρόγραφο του (εικονιζόμενου πίσω) Αλμπερτ Αϊνστάιν και του Μισέλ Μπέσο, στον Οίκο Christie's, στο Παρίσι, πριν από τη δημοπρασία
|REUTERS/Antony Paone

Νέο ρεκόρ €11,6 εκατ. για χειρόγραφο του Αϊνστάιν

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 11:41

Ενα χειρόγραφο του Αλμπερτ Αϊνστάιν, στο οποίο προετοίμαζε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι ποσού-ρεκόρ 11,6 εκατομμυρίων ευρώ, την Τρίτη, στο Παρίσι.

Τα προηγούμενα ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Αϊνστάιν ήταν 2,4 εκατ. ευρώ το 2018 για μια επιστολή για τον Θεό, και 1,39 εκατ. ευρώ το 2017 στην Ιερουσαλήμ, για μια επιστολή που αναφερόταν στο «μυστικό της ευτυχίας».

Οι εκτιμήσεις για το χειρόγραφο που πωλήθηκε την Τρίτη κυμαίνονταν μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αντίθεση με τα χειρόγραφα που είχαν πουληθεί επίσης έναντι ποσού-ρεκόρ, το τωρινό είναι έγγραφο επιστημονικής εργασίας, και αυτό δηλώνει τη σπανιότητά του.

Πρόκειται για ιδιόχειρο χειρόγραφο 54 σελίδων, γραμμένο το 1913 και το 1914 στη Ζυρίχη από τον γερμανικής καταγωγής φυσικό και τον συνεργάτη του και έμπιστο φίλο του Μισέλ Μπέσο, ελβετό μηχανικό.

«Τα επιστημονικά ιδιόχειρα χειρόγραφα του Αϊνστάιν αυτής της περιόδου και γενικότερα της περιόδου πριν από το 1919 είναι εξαιρετικά σπάνια», είχε υπογραμμίσει πριν από την πώληση ο οίκος Christie’s, όπου έγινε η δημοπρασία για λογαριασμό του οίκου Aguttes.

Το χειρόγραφο των Αϊνστάιν – Μπέσο που πουλήθηκε έναντι 11,6 εκατ. ευρώ

Το συγκεκριμένο χειρόγραφο διασώθηκε χάρη στον Μπέσο, που το φύλαξε, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς ο Αϊνστάιν δεν συνήθιζε να κρατά σημειώσεις που περιείχαν ορισμένα λάθη, όπως αυτές.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έγγραφο για τους μελετητές, διότι είναι ένα από τα δύο μόνο προσχέδια της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας που έχουν διασωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...