807
Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Ουισκόνσιν μεταφέροντας 53 σκύλους-διασώστες, οι οποίοι σώθηκαν | Humane Animal Welfare Society

53 σκύλοι διάσωσης επέζησαν από αεροπορικό δυστύχημα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 17:50
Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Ουισκόνσιν μεταφέροντας 53 σκύλους-διασώστες, οι οποίοι σώθηκαν
|Humane Animal Welfare Society

53 σκύλοι διάσωσης επέζησαν από αεροπορικό δυστύχημα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 17:50

Ηταν μια απλή αερομεταφορά 53 σκύλων διάσωσης, από τη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα στην κομητεία Ουαουκέσα του Ουισκόνσιν. Ομως, το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και έπεσε σε ένα χιονισμένο γήπεδο γκολφ έξω από το Μιλγουόκι. Από θαύμα, τα υπέροχα και εργατικά τετράποδα γλίτωσαν από τη συντριβή και τη φωτιά που ακολούθησε.

Καθώς ο αναπληρωτής αρχηγός της πυροσβεστικής του Μιλγουόκι πήγαινε να αρπάξει άλλο ένα από τα ανοιχτά κλουβιά μεταφοράς τους, ένα από τα σκυλιά-διασώστες, που περιπλανιόταν στα συντρίμμια αφού απελευθερώθηκε μετά τη συντριβή, πήδηξε στην αγκαλιά του και τον γέμισε φιλιά.

Ο 47χρονος πυροσβέστης Τόνι Βασιλιέφσκι δεν το ήξερε ακόμη, αλλά λιγότερο από 48 ώρες αφότου έφυγε από το σημείο της συντριβής, θα καλωσόριζε αυτό το σκυλί στην οικογένειά του. Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 9 το πρωί της Τρίτης, όταν αρκετοί υπάλληλοι στο γκολφ κλαμπ «Western Lakes», στο Πεγουόκι του Ουισκόνσιν, είδαν ένα δικινητήριο αεροπλάνο με στροβιλοκινητήρα να συντρίβεται στο πράσινο της πέμπτης τρύπας.

Στη συνέχεια, αναφέρει η Washington Post, το αεροπλάνο εκτοξεύθηκε μέσα από δέντρα που έσπασαν τα φτερά του, προτού οργώσει ένα έλος, γλιστρήσει κατά μήκος του διαδρόμου της δεύτερης τρύπας και πέσει πάνω σε ένα δέντρο στην τρύπα Νο 3 του γηπέδου, όπου και σταμάτησε την ξέφρενη πορεία του.

«Ηταν μια σχετικά καταστροφική προσγείωση» είπε ο Μάθιου Χέρτερ, υπαρχηγός της πυροσβεστικής ομάδας Lake Country Fire and Rescue σε συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα. Ολοι οι άνθρωποι και όλοι οι σκύλοι που επέβαιναν στο αεροπλάνο επέζησαν, αν και και τα τρία μέλη του πληρώματος και μερικά από τα κουτάβια υπέστησαν ελαφρά τραύματα.

Ενας υπάλληλος της Λέσχης Γκολφ Western Lakes κρατάει στην αγκαλιά του ένα από τα 53 σκυλιά διάσωσης που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια (Humane Animal Welfare Society)

Περίπου 1.150 λίτρα καυσίμου χύθηκαν στο γήπεδο του γκολφ και σε έναν βάλτο, δίνοντας το έναυσμα των διαδικασιών καθαρισμού του χώρου από το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Πολιτείας του Ουισκόνσιν, είπε ο Χέρτερ. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη συντριβή. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών διεξάγουν έρευνες.

Οι υπάλληλοι του γηπέδου γκολφ έσπευσαν στα συντρίμμια τραβώντας τον πιλότο, τον συγκυβερνήτη και ένα άλλο άτομο από το αεροπλάνο, προτού ξεφορτώσουν τα κιβώτια των σκύλων. Οταν έφτασαν οι πυροσβέστες, οι υπάλληλοι χρησιμοποίησαν τα αμαξίδια του γκολφ για να τους μεταφέρουν στο σημείο της συντριβής.

Η πτήση ήταν ένα από τα τακτικά προγραμματισμένα ταξίδια της φιλοζωικής οργάνωσης Humane Animal Welfare Society (HAWS), η οποία  φιλοξενεί σκυλιά προς υιοθεσία, τα οποία κινδυνεύουν, και τα μεταφέρει σε καταφύγια στην περιοχή Ουαουκέσα του Ουισκόνσιν. Συνήθως οργανώνουν δύο τέτοια ταξίδια τον μήνα, αν και τα περισσότερα γίνονται με βαν.

Η HAWS είχε συγκεντρώσει μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων και εθελοντών στο αεροδρόμιο της κομητείας Ουακέσα για να καλωσορίσουν τα εισερχόμενα σκυλιά, ζαλισμένα από ένα ταξίδι περίπου 1.650 χλμ. Μαθαίνοντας για τη συντριβή, έφτασαν στο γήπεδο του γκολφ, περίπου 10 χλμ. μακριά από το αεροδρόμιο.

Μόλις κατέφθασαν, οι κτηνίατροι του προσωπικού εξέτασαν όλα τα σκυλιά και μετέφεραν 21 από αυτά στο καταφύγιο της  HAWS και τα υπόλοιπα σε άλλα καταφύγια της περιοχής, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο.

Ο Τόνι Βασιλέφσκι και η σύζυγός του, Μπέκι, με τη Marley (αριστερά), τη σκυλίτσα που έσωσε από τα συντρίμμια του αεροπλάνου (Humane Animal Welfare Society)

Μέσα σε λίγες ώρες από τη συντριβή, οι υπάλληλοι της HAWS ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να συγκεντρώσουν χρήματα για την «κάλυψη των απρόβλεπτων ιατρικών και άλλων δαπανών που προέκυψαν από το συμβάν». Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν συγκεντρώσει περισσότερα από 6.500 δολάρια (6.000 ευρώ), ξεπερνώντας τον στόχο των 5.000 δολαρίων (4.700 ευρώ).

Την Τετάρτη, το καταφύγιο άρχισε να υιοθετεί επτά από τα 53 σκυλιά, «που τώρα ονομάζουμε στοργικά “Αγάπες της Western Lakes“», όπως ανακοίνωσαν. Μέχρι το τέλος της Πέμπτης είχαν υιοθετηθεί 19. Τουλάχιστον ένα από αυτά βρήκε το σπίτι του κοντά στην οικογένεια Βασιλιέφσκι – αν και πήρε λίγο χρόνο.

Αφού η ανώνυμη σκυλίτσα έπεσε στην αγκαλιά του υπαρχηγού και τον έγλειψε, εκείνος την κράτησε για λίγο. Αλλά στη συνέχεια ο Βασιλιέφσκι την παρέδωσε για να συνεχίσει τη δουλειά του, βγάζοντας κιβώτια από τα συντρίμμια και μεταφέροντάς τα σε οχήματα της HAWS.  Περίπου μία ώρα αργότερα ξαναείδε τη σκυλίτσα.

Αυτή τη φορά κάποιος την πήγαινε κοντά στο υπόστεγο συντήρησης του γηπέδου γκολφ, προς τα φορτηγά της HAWS. Το σκυλί τον εντόπισε και προσπάθησε να τον πλησιάσει. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που του μπήκε η ιδέα: «Μήπως να πάρω κι άλλο σκύλο;». Ο Βασιλιέφσκι είπε ότι η σύζυγός του ήθελε έναν ακόμα για να κάνει παρέα στους δύο σκύλους που είχαν ήδη στο σπίτι.

Υιοθέτησε την CeeCee, δίνοντάς της το όνομα του αγαπημένου του ρέγκε μουσικού. Από τότε η Μάρλεϊ γνώρισε τις δύο νέες αδερφές της: τη Μίνκα, ένα 11χρονο κίτρινο λαμπραντόρ, και τη Μέισι, μια 8χρονη επίμειξη Κέιν και Κόρσο. «Βασικά, την έχουν υιοθετήσει σαν να είναι μία από αυτές. Είναι σαν να ζει χρόνια εδώ» λέει ο Βασιλιέφσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...