422
Ο Ιβάν Σαββίδης «φωτογραφήθηκε» ως ο φιλορώσος επιχειρηματίας που τορπιλίζει τη συμφωνία. Ο ίδιος το διέψευσε κατηγορηματικά | SOOC

Εδωσε ο Ιβάν 300.000 ευρώ σε Σκοπιανούς; Τι απαντά ο ίδιος

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 07:38
Ο Ιβάν Σαββίδης «φωτογραφήθηκε» ως ο φιλορώσος επιχειρηματίας που τορπιλίζει τη συμφωνία. Ο ίδιος το διέψευσε κατηγορηματικά
|SOOC

Εδωσε ο Ιβάν 300.000 ευρώ σε Σκοπιανούς; Τι απαντά ο ίδιος

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 07:38

Τη δική του απάντηση σε όσους τον φωτογράφισαν ως έναν από τους επιχειρηματίες που χαλιναγωγούν-χρηματοδοτούν πολίτες και παράγοντες στα Σκόπια προκειμένου να προκαλούν πολιτική αναταραχή και επεισόδια κατά της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ και να την τορπιλίζουν, έδωσε ο Ιβάν Σαββίδης, σε μια προσπάθεια να διαψεύσει –τουλάχιστον από την πλευρά του– τους ισχυρισμούς του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι «έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ονομασία.

Ο Ζάεφ δεν κατονόμασε ποιος κρύβεται πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα, καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις.

Ωστόσο δημοσίευμα του ιστότοπου occrp.org (Organized Crime and Corruption Report Project), κατονόμασε τον κ. Σαββίδη ως τον επιχειρηματία πίσω από τις ταραχές στην ΠΓΔΜ.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος θεωρείται κατά βάση αξιόπιστος και υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποδείξεις για 300.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί σε Σκοπιανούς (από πολιτικούς έως χούλιγκαν της Βαρντάρ) οι οποίοι διαφωνούν με τη συμφωνία για το όνομα, προκειμένου αυτοί να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή και επεισόδια και να τορπιλίσουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος», διαμήνυσε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος συμφερόντων Σαββίδη Dimera Group.

Πρόσφατα, πάντως, ο κ. Σαββίδης είχε βρεθεί και στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο είχε στοχοποιήσει τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ ως έναν από τους παράγοντες που απεργάζονται σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης με αφορμή την αποχώρηση του, πρώην πλέον, βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ηταν σαφές τότε ότι η ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη ήταν η αφορμή και ότι οι σκιές στις σχέσεις Ιβάν – κυβέρνησης ήταν η στάση του επιχειρηματία στο θέμα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ και οι δεδομένες επιθυμίες της Μόσχας να μη λυθεί το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ώστε να εμποδιστεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι καταγγελίες Ζάεφ για τους φιλορώσους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και οι ισχυρισμοί του Organized Crime and Corruption Report Project, καταγράφονται ενώ σοβεί η διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, εξαιτίας της απέλασης ρώσων διπλωματών ακριβώς για τον υπονομευτικό ρόλο τους στο Σκοπιανό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...