358
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ | REUTERS/Simon Dawson

Bόμβα Ζάεφ: Φιλορώσοι έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν επεισόδια στα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 16:00
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ
|REUTERS/Simon Dawson

Bόμβα Ζάεφ: Φιλορώσοι έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν επεισόδια στα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 16:00

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο στελέχη της ρωσικής πρεσβείας για παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής Επικράτειας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ, βγήκε να καταγγείλει υποκίνηση επεισοδίων στη χώρα του από φιλορώσους έλληνες επιχειρηματίες ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό BuzzFeed News, έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες κατέβαλαν ποσά που κυμαίνονταν από 13.000 έως 21.000 ευρώ σε πολίτες των Σκοπίων προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια και να δημιουργήσουν κλίμα χάους πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από αυτές τις ενέργειες, παραπέμποντας για τα περαιτέρω σε εν εξελίξει έρευνα. Σημείωσε ωστόσο πως η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο.

«Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, δεν κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ… Ορισμένοι εξ αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης και άλλοι ενθαρρύνουν τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς… Είναι προφανέστατο» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κληθείσα να κάνει κάποιο σχόλιο για τους ισχυρισμούς Ζάεφ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν θέλησε να απαντήσει.

Μεταξύ άλλων, ο Ζάεφ αποκάλυψε ακόμη ότι σε συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ζήτησε βοήθεια για το δημοψήφισμα από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τον «να βοηθήσει την ΠΓΔΜ να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες μας να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον προς το οποίο θα κινηθούμε».

Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του να υποδεχθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της προεκλογικής  εκστρατείας για το δημοψήφισμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -ακόμη- είναι το μεγάλο υπόδειγμα δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το σημαντικό» τόνισε ο κ. Ζάεφ, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο και καλό παράδειγμα» για τη χώρα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...