434
Η φιγούρα του Ερντογάν «έλαμψε» στα τουρκικά Μέσα, ιδίως στα κρατικά, κατά την προεκλογική περίοδο | REUTERS / Alkis Konstantinidis

Πρόωρες διπλές εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 21:46
Η φιγούρα του Ερντογάν «έλαμψε» στα τουρκικά Μέσα, ιδίως στα κρατικά, κατά την προεκλογική περίοδο
|REUTERS / Alkis Konstantinidis

Πρόωρες διπλές εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 21:46

Η Τουρκία συγκλονίζεται από δημοκρατισμό: πρόωρες διπλές κάλπες στήνονται την Κυριακή, προεδρικές και βουλευτικές, πολύ νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο διεξαγωγής τους, ενώ η προεκλογική περίοδος κυριαρχείται από… Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τουρκικών τηλεοπτικών Μέσων που είτε διακόπτουν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, σνομπάροντας τους αντιπάλους του και τις δικές τους προεκλογικές εκδηλώσεις (όπως συνέβη την περασμένη Πέμπτη με τη συγκέντρωση του κυριότερου αντιπάλου του Ερντογάν, του Μουχαρέμ Ιντζέ στη Σμύρνη), είτε μεταδίδοντας «έκτακτες συνεντεύξεις» του.

2018-06-22T162530Z_1560219908_RC131C033BC0_RTRMADP_3_TURKEY-ELECTION
Οπαδοί του Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωσή του, την Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη (Credit: REUTERS / Umit Bektas)

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι υπερδραστήριος όσο η ημέρα της λαϊκής ετυμηγορίας πλησιάζει: δεν κουράζεται να οργανώνει συγκεντρώσεις της «τελευταίας ώρας» και να αναλύει τα αναπτυξιακά προγράμματά του, δεσμευόμενος για την υλοποίηση μεγαλόπνοων έργων, όπως η λειτουργία ενός τεϊοποτείου και ενός καφενείου που θα προσφέρουν δωρεάν τσάι και καφέ στον διψασμένο για αφεψήματα λαό.

Ο κ. Ερντογάν, στη δεύτερη ομιλία του της Παρασκευής, στην συνοικία Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, εγκωμίασε το νέο αεροδρόμιο, το οποίο προς το παρόν δεν έχει όνομα αλλά εξαιρετικές προοπτικές: ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι, όταν λειτουργήσει με το καλό, θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Και από κοντά, η κουστωδία του τον σιγοντάρει: «Γιατί να μην ονομάσουμε το αεροδρόμιο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, προσθέτοντας με σεμνότητα ότι ο πρόεδρος τελικά θα αποφασίσει ποιο θα είναι το όνομα του αεροδρομίου.

2018-06-22T154823Z_1793122067_RC12F8280E00_RTRMADP_3_TURKEY-ELECTION
O Mουχαρέμ Ιντζέ μιλώντας στους οπαδούς του στην προεκλογική συγκέντρωσή του στην Αγκυρα, την Παρασκευή (Credit: REUTERS / Stoyan Nenov)

Από την απέναντι όχθη, η αντιπολίτευση ωρύεται: «Ντροπή σας! Ξεδιάντροποι!» – ήταν η αντίδραση του Ιντζέ στο Twitter όταν το κρατικό κανάλι TRT… παρέλειψε να μεταδώσει μια ομιλία του. Ο Ιντζέ δηλώνει: «Ο Ερντογάν είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος, χωρίς πάθος, ένας αλαζόνας που περιφρονεί τον λαό του». Και ρωτάει τους οπαδούς του: «Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο παιχνίδι; Είμαστε έτοιμοι να επανενώσουμε την Τουρκία;».

Ανησυχούν για νοθεία

Καθώς η ψηφοφορία προαναγγέλλεται η πιο αμφίρροπη από την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, πριν από 15 χρόνια, η διαφάνεια της ψηφοφορίας είναι το μεγάλο ζητούμενο. Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια «πλατφόρμα για δίκαιες εκλογές» που θα διενεργήσει τη δική της καταμέτρηση των ψήφων με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για κινητά την οποία θα διαθέτουν οι παρατηρητές τους στα εκλογικά τμήματα.

«Κυριακή κοντή γιορτή», λοιπόν – και ας είναι ελληνική η παροιμία – και ας είναι χριστιανική η Κυριακή.
Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία ολοκληρώνεται το Σάββατο το απόγευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...