304
Επίδειξη κατασχεθέντος οπλισμού της Καμόρα από την Αστυνομία της Νάπολης (φωτογραφία αρχείου) | EPA/ ANSA/ CESARE ABBATΕ

Ιταλία: Σφαίρες κατά μεταναστών, φόβος για την εγκληματικότητα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 21:28
Επίδειξη κατασχεθέντος οπλισμού της Καμόρα από την Αστυνομία της Νάπολης (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/ ANSA/ CESARE ABBATΕ

Ιταλία: Σφαίρες κατά μεταναστών, φόβος για την εγκληματικότητα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 21:28

Σε μια περιοχή του ιταλικού νότου όπου το λεγόμενο κοινό έγκλημα πάντα ανθεί, στη Νάπολη, στο άντρο δηλαδή της Καμόρα, αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Καμπανίας, δημιουργούνται πλέον και επεισόδια με ξεκάθαρα ρατσιστική χροιά: τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης ένας Αφρικανός, εργαζόμενος με άδεια παραμονής στην Ιταλία, πυροβολήθηκε με αεροβόλο από δύο αγνώστους – «για πλάκα», όπως συνάγεται από τη μαρτυρία του ίδιου του θύματος.

«Μόλις είχα σχολάσει» -είπε ο 22χρονος μάγειρας- «όταν δύο άτομα με πυροβόλησαν μέσα από ένα αυτοκίνητο. Καθώς αυτοί γελούσαν, εγώ ένιωσα έναν οξύ πόνο στην κοιλιά. Είδα ότι αιμορραγούσα, και ένας φίλος μου με μετέφερε στο νοσοκομείο».

Οπως μετέδωσε το ANSA, το περιστατικό αυτό, σε ρατσιστικό και αντικοινωνικό φόντο, ήταν το δεύτερο μέσα σε λίγες ημέρες: στις 11 Ιουνίου, στην Καζέρτα, πάλι στην Καμπανία, τρία άτομα πυροβόλησαν εναντίον δύο μεταναστών και, κατά τις μαρτυρίες, φώναζαν… «Σαλβίνι! Σαλβίνι!» (Κάτι τέτοιο, να φωνάζουν ως πολεμική ιαχή οι νότιοι ιταλοί το επώνυμο του οιουδήποτε επικεφαλής της Λέγκας του Βορά, πριν από 10-15 χρόνια θα ήταν αδιανόητο, ένα βλακώδες ανέκδοτο που δεν θα προκαλούσε καν το γέλιο, όμως τώρα είναι μια μισαλλόδοξη πραγματικότητα.)

Ανακλαστικά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι αναμένει την ταχεία σύλληψη και τιμωρία των δραστών και ότι τα επεισόδια ρατσιστικής βίας πρέπει κατηγορηματικά να στηλιτευθούν.

Ενας στους τρεις πιστεύει ότι κινδυνεύει

Αναφορικά με την εγκληματικότητα, όπως πάλι το ΑΝSA μετέδωσε σήμερα Παρασκευή, οι Ιταλοί δηλώνουν ανασφαλείς σε ποσοστό 33,9%, επειδή πιστεύουν ότι κινδυνεύουν ζώντας σε περιοχή βεβαρημένη από το έγκλημα. Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την περίοδο 2015-2016 φανερώνουν τον φόβο των γυναικών και των ηλικιωμένων ακόμη και για μια μοναχική βόλτα την εσπέρα (σε ποσοστό 36%). Στην κορυφή των «εγκληματιών της κάθε ημέρας» οι Ιταλοί τοποθετούν τους τσαντάκηδες και ακολουθούν οι πορτοφολάδες, οι κλέφτες αυτοκινήτων, κ.ά. Το 60,2% φοβάται πολύ ή λίγο μήπως οι διαρρήκτες τρυπώσουν στο σπίτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...