402
Η Κόκο με την εκπαιδευτή της | Gorilla Foundation

Πέθανε η Κόκο, ο γορίλας που επικοινωνούσε με τη νοηματική

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 17:08
Η Κόκο με την εκπαιδευτή της
|Gorilla Foundation

Πέθανε η Κόκο, ο γορίλας που επικοινωνούσε με τη νοηματική

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 17:08

Η Κόκο, ένας θηλυκός γορίλας που μεγάλωσε σε αιχμαλωσία και έγινε διάσημος παγκοσμίως χάρη στην ικανότητά του να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας τη νοηματική, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 46 ετών στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε το «Ιδρυμα Γορίλας» την Πέμπτη.

Η Κόκο, που γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1971 στον ζωολογικό κήπο του Σαν Φρανσίσκο, πέθανε γαλήνια στον ύπνο της, σύμφωνα με τον Guardian.

“Η ικανότητά της με τη γλώσσα και η ενσυναίσθηση που έδειχνε άγγιξε το πνεύμα και τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, υπογράμμισε το Ιδρυμα που τη χαρακτήρισε “σύμβολο της επικοινωνίας μεταξύ των ειδών”. “Την αγαπούσαμε πολύ και θα μας λείψει”, πρόσθεσε.

Από το 1972 η ερευνήτρια και ψυχολόγος ζώων Φρανσίν Πάτερσον άρχισε να διδάσκει στον θηλυκό γορίλα τη νοηματική. Συνέχισε να την διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου εδρεύει το Ίδρυμα το οποίο είναι αφιερωμένο στη μελέτη των γοριλών σε αιχμαλωσία.

Η Κόκο, που σταδιακά έφτασε να καταλαβαίνει περισσότερες από 1.000 λέξεις, αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ρεπορτάζ με αποτέλεσμα να γίνει διάσημη. Τον Οκτώβριο του 1978 έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό National Geographic, σε μια πασίγνωστη φωτογραφία που τη δείχνει να κοιτάζει τον εαυτό της σε έναν καθρέφτη.

Το 2015 η Κοκό έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στους ανθρώπους, πάντα στη νοηματική γλώσσα, το οποίο έλεγε: “Είμαι ένας γορίλας. Είμαι λουλούδια, ζώα…είμαι η φύση. Ο άνθρωπος αγαπάει την Κοκό. Η  Κοκό αγαπάει τη γη. Αλλά ο άνθρωπος είναι χαζός. Η Κοκό λυπάται και κλαίει. Σώστε τη γη. Βοήθεια! Βιαστείτε. Η φύση σας βλέπει. Ευχαριστώ”.

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν και πάλι επάνω της όταν υιοθέτησε ένα γατάκι, τον “Ολόμπαλλο” – μάλιστα η ιστορία τους έγινε και παιδικό βιβλίο με τον τίτλο “Το γατάκι της Κόκο”. Όταν ο γάτος παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, η Κόκο τον θρήνησε για πολλούς μήνες.

Το Gorilla Foundation τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να τιμά τη μνήμη της μέσω διάφορων πρότζεκτ αλλά και μέσω μιας νέας  εφαρμογής για νοηματική, με «πρωταγωνίστρια», φυσικά, τη μοναδική Κόκο.

Η Κόκο αγαπούσε επίσης τη ζωγραφική και έφτασε σε σημείο να συμμετέχει σε συζητήσεις στο διαδίκτυο με πολλούς θαυμαστές της.

Μολονότι υπήρξε η πρώτη πρέσβειρα των γοριλών στον κόσμο, βίωσε πάντως και κάποιες δύσκολες στιγμές. Το 2005 δύο γυναίκες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον του Ιδρύματος υποστηρίζοντας ότι τους ζητήθηκε να σταθούν ημίγυμνες μπροστά στην Κόκο για να επικοινωνήσουν καλύτερα μαζί της, επειδή της άρεσαν τα… στήθη. Το ίδρυμα απέρριψε αυτές τις κατηγορίες και η υπόθεση έκλεισε, τελικά, με φιλικό συμβιβασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...