394
Ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη συζήτηση στην ισπανική Βουλή της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον του οι Σοσιαλιστές | REUTERS/Sergio Perez

Παραιτήθηκε ο Ραχόι από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 14:40
Ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη συζήτηση στην ισπανική Βουλή της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον του οι Σοσιαλιστές
|REUTERS/Sergio Perez

Παραιτήθηκε ο Ραχόι από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 14:40

«Είναι το καλύτερο για εμένα, το καλύτερο για το κόμμα, το καλύτερο για την Ισπανία». Με αυτά τα δραματικά λόγια ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε την Τρίτη, ενώπιον των στελεχών του Λαϊκού Κόμματος, την παραίτησή του από την αρχηγία της παράταξης. Σύμφωνα με το Reuters, τα στελέχη του κόμματος τον χειροκρότησαν όρθια.

Η αποχώρηση του Ραχόι ήρθε πέντε ημέρες έπειτα από την ιστορική και προσωπικά οδυνηρή αποκαθήλωσή του από την πρωθυπουργία, όταν το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει εναντίον του το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Την ίδια ημέρα έγινε η αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση, καθώς ενώπιον του βασιλιά Φελίπε Στ’, ο Ραχόι παρέδωσε την πρωθυπουργία στον ηγέτη του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ.

2018-06-02T100629Z_1873451715_RC15D38894F0_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS
Παράδοση-παραλαβή: Ο Πέδρο Σάντσεθ (αριστερά), ο Μαριάνο Ραχόι και στη μέση ο βασιλιάς της Ισπανίας (Reuters)

Η παραίτηση του Ραχόι και από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος ήταν μια λύση για να αποφευχθεί ο «εμφύλιος» στην παράταξη, η οποία εισέρχεται σε μια οδυνηρή φάση εσωστρέφειας κλονισμένη τόσο από την απώλεια της εξουσίας όσο και ένα γιγάντιο σκάνδαλο διαφθοράς με «μαύρα ταμεία». Πολλοί θεωρούν ότι μόνο με ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο θα μπορέσει η ισπανική Δεξιά να επανακάμψει και να εμποδίσει την εγκαθίδρυση μια ιδεολογική ηγεμονία της Κεντροαριστεράς, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει και την κυβέρνηση (το PSOE του Σάντσεθ) αλλά και την αντιπολίτευση (Podemos).

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ορκωμοσία του, ο Σάντσεθ έδειξε ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ. «Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να οδηγήσει πάνω απ’ όλα στη δημιουργία ενός χώρου προόδου και κοινής ευημερίας», είπε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

Ο Σάντσεθ απηύθυνε έκκληση να «μειωθούν οι ανισότητες που υφίστανται οι Ισπανοί και οι ευρωπαίοι πολίτες» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας διαβεβαίωσε ότι θα θέσει τον διάλογο και την κατανόηση πάνω από τις συγκρούσεις –καθώς οι εθνικιστές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης στην Καταλονία και δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την ανεξαρτησία.

«Το πνεύμα της νέας κυβέρνησης της Ισπανίας θα είναι πάντα να βάζει τη συναίνεση πριν από τις εντάσεις σε κάθε πεδίο και σε όλα τα πεδία της πολιτικής εντός της χώρας και διεθνώς», υποσχέθηκε ο Σάντσεθ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...