251
Το λεγόμενο αναπτυξιακό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται πρωτίστως στην εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει η γερμανική εφημερίδα | INTIMEnews

Handelsblatt: Το δίλημμα του Τσίπρα και η εκλογική του πελατεία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 11:09
Το λεγόμενο αναπτυξιακό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται πρωτίστως στην εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει η γερμανική εφημερίδα
|INTIMEnews

Handelsblatt: Το δίλημμα του Τσίπρα και η εκλογική του πελατεία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 11:09

Υπό τον τίτλο «Το δίλημμα του Τσίπρα», η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, αναφέρεται στο πομπώδες «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα, «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να ταξιδέψει με χαλαρή διάθεση στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης», καθώς «μετά από οκτώ χρόνια δράματος, κανείς δεν έχει όρεξη να παρατείνει την ελληνική τραγωδία, προσθέτοντας μία ακόμη πράξη. Όταν μάλιστα στην Ιταλία ίσως ανέβει πολύ σύντομα η αυλαία για την επόμενη τραγωδία».

«Το ότι ο Τσίπρας μπορεί να προσδοκά επιείκεια φαίνεται και από το αποτέλεσμα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης», εκτιμά σύμφωνα με την Deutsche Welle η εφημερίδα : «’Προάγεται’ απεφάνθησαν οι ελεγκτές, παρότι η Αθήνα υπολείπεται ακόμη μακράν στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης».

«Αλλά τότε πού έγκειται το δίλημμα;» είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα και εστιάζει στο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.

Όπως συμπεραίνει, για τον Αλέξη Τσίπρα «είναι ακόμη πολύ δύσκολο να αποβάλει τις ιδεολογικές παρωπίδες του» και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι «το αναπτυξιακό του σχέδιο απευθύνεται πρωτίστως στην (εκλογική) πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η κυβέρνηση υπόσχεται βελτιωμένο ελάχιστο μισθό και υψηλότερες κοινωνικές παροχές. Αυτό θυμίζει απαρχές προεκλογικού αγώνα».

«Αντιθέτως», σημειώνει, «οι ιδιωτικοποιήσεις, μία λέξη-κλειδί, εμφανίζονται μόλις δύο φορές στις 106 σελίδες του κειμένου» και για  αυτό εκτιμά ότι το σχέδιο Τσίπρα δεν πρόκειται να πείσει τους παίκτες των χρηματαγορών, στις οποίες η Ελλάδα θέλει να επαναχρηματοδοτηθεί από τον Αύγουστο.