318
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία | REUTERS/Yiannis Kourtoglou/Pool

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 12:45
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία
|REUTERS/Yiannis Kourtoglou/Pool

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 12:45

Την εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών τους αλλά και διμερή ζητήματα καλύπτει η 4η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που διεξάγεται σήμερα Τρίτη στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και αντιπροσωπείες των τριών χωρών.

Ενα από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι ο  αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα, ένα έργο τεχνικά δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.

Επίσης θα υπογραφούν συμφωνίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο, μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, αλλά και Μνημόνιο Συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών.

Τον τόνο για τις συνομιλίες έδωσε σε μήνυμά του στο Twitter o Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έγραψε ότι οι τρεις ηγέτες εργάζονται σε πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας.

Μετά τη διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθούσαν οι τριμερείς συνομιλίες με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αμέσως μετά οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, θα πραγματοποιηθούν παράλληλα συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών.

Ακολουθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη.

2018-05-08T085958Z_130433568_RC1EFF1A25E0_RTRMADP_3_CYPRUS-GREECE-ISRAEL
Ο Νίκος Αναστασιάδης υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στη Λευκωσία (REUTERS/Yiannis Kourtoglou)

Από την πλευρά του, στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Νετανιάχου, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη τις διμερείς σχέσεις και την φιλία των χωρών και επίσης και για την τριμερή συνεργασία η οποία εξελίσσεται σε κάτι πολύ σημαντικό.

Απαντώντας κ. Αναστασιάδης είπε πως η Τριμερής Συνεργασία, «είναι προς όφελος των Κυβερνήσεων των χωρών μας και των ίδιων των λαών μας».

Πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στις μεταξύ τους σχέσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο των κυβερνήσεων αλλά και των λαών των χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...