949
Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος, 70χρονος Αιγύπτιος, ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη | INTIMEnews

Στη φυλακή τέσσερα μέλη της μαφίας των αντικαρκινικών – Πλοκάμια του κυκλώματος και στο εξωτερικό!

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 11:51
Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος, 70χρονος Αιγύπτιος, ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη
|INTIMEnews

Στη φυλακή τέσσερα μέλη της μαφίας των αντικαρκινικών – Πλοκάμια του κυκλώματος και στο εξωτερικό!

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 11:51

Στη φυλακή οδηγήθηκαν τέσσερα μέλη της μαφίας των αντικαρκινικών φαρμάκων μετά την ολοκλήρωση των πολύωρων απολογιών 13 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού, έναν πρώην νοσηλευτή του ίδιου νοσοκομείου και έναν ιδιώτη φαρμακοποιό. Οι απολογίες συνεχίζονται την Τρίτη – ανάμεσά τους και αυτή του φερόμενου ως «εγκέφαλου» του αδίστακτου κυκλώματος (πρόκειται για τον 70χρονο αιγυπτιακής καταγωγής)- ενώ αναζητούνται άλλα τρία άτομα σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επίσης δύο γιατροί 61 και 59 χρόνων που φέρονται να συνταγογραφούσαν τα υπό έρευνα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο αριθμός ωστόσο των εμπλεκόμενων γιατρών ενδέχεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τους εννέα.

Ο ρόλος τους στη δράση του κυκλώματος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων (ο 61 ετών γιατρός) ήταν αυτός που συνέτασσε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις στα βιβλιάρια που του παρείχε ο άλλος κατηγορούμενος, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η απάτη σε βάρος ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και δημόσιων νοσοκομείων. Το ίδιο πρόσωπο ελέγχεται και για τον ρόλο του ως ενδιάμεσος μεταξύ του συγκατηγορουμένου του και άλλων γιατρών που συνταγογραφούσαν για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συγκεκριμένος γιατρός, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), συνταγογράφησε για τους εμπλεκόμενους φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 49.245,15 ευρώ, τα οποία εκτελέστηκαν και αποζημιώθηκαν από τον ΕΦΚΑ, ενώ έχει συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φάρμακα συνολικής αξίας 84.194,01 ευρώ και σε άλλα άτομα, για τα οποία δεν έχει προκύψει από τη μέχρι σήμερα προανάκριση οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην οργάνωση.

Ο δεύτερος γιατρός, 59 χρόνων, έχει συνταγογραφήσει το φαρμακευτικό σκεύασμα STELARA αξίας 9.142,16 ευρώ σε άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση, και το ίδιο σκεύασμα αξίας 7.586,91 ευρώ σε άλλη κατηγορουμένη. Εχουν επίσης εντοπιστεί συνταγογραφήσεις συνολικής αξίας 104.598,39 ευρώ με τα υπό έρευνα φάρμακα σε άλλα άτομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε εταιρία ταχυμεταφορών στο Π. Φάληρο, στην οποία εργαζόταν κατηγορούμενος, εντόπισαν έξι κιβώτια με περισσότερα από 250 φαρμακευτικά αντικαρκινικά σκευάσματα.

Αυτά ήταν τοποθετημένα σε φορητό ψυγείο αποθήκευσης φαρμάκων πάνω στο οποίο βρέθηκε επικολλημένο δελτίο με στοιχεία αποστολέα Farmacia San Vito Snc-Armando Oliviero με έδρα στην πόλη Νάπολη της Ιταλίας, το οποίο αναφερόταν και στις υποκλαπείσες συνομιλίες που είχε ο «αιγύπτιος» αρχηγός του κυκλώματος με δύο αδέλφια, φερόμενους «αποθηκάριους» και «διανομείς» των σκευασμάτων.

Εικονικά τιμολόγια και εξαγωγές στο εξωτερικό

Από τα στοιχεία της δικογραφίας που δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος, προκύπτει επίσης ότι η δράση της μαφίας των αντικαρκινικών δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, άλλα είχε επεκταθεί και στο εξωτερικό.

Όπως αποκαλύπτεται, τα μέλη της προμηθεύονταν αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα και από χώρες του εξωτερικού, νομιμοποιώντας την όλη διαδικασία – συναλλαγή μέσω εικονικών τιμολογίων που εκδίδονταν από φαρμακείο της οδού Σκρα στην Καλλιθέα.

Το εν λόγω φαρμακεία διαχειριζόταν 57χρονη φαρμακοποιός, η οποία όμως φαίνεται ότι αποφάσισε να αυτονομηθεί από τον 70χρονο αρχηγό του κυκλώματος, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του προσωπικού της κέρδους .

Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε, για την πώληση και εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό συνεργαζόταν με 64χρονο, εν αγνοία του «Αιγύπτιου», κυρίως όμως για φάρμακα που δεν μπορούσε να εξαγάγει ο 70χρονος φερόμενος αρχηγός. Εκανε όμως και το αντίστροφο, παραλάμβανε φάρμακα από τον 64χρονο «συνεταίρο» της προκειμένου να τα διοχετεύσει μέσω του «Αιγύπτιου» στο εξωτερικό.

Στις 2 Ιουνίου 2017, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε στο φαρμακείο της οδού Σκρα στην Καλλιθέα, έπειτα από άλλον έλεγχο που είχε διενεργηθεί από τις γερμανικές Αρχές στη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας. Είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας. Τα φάρμακα ήταν με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς και τιμολόγια του φαρμακείου.

Από τα παραστατικά που προσκόμισε ο λογιστής του φαρμακείου προέκυψε ότι το φαρμακείο εισήγαγε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους από την αιγυπτιακή εταιρία «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH DEUTSCHLAND, AGYPTISCHE, NIEDERLASSUNG» με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου, τα οποία εν συνεχεία εξήγαγε στις εταιρίες «LUNAPHARM LTD» και «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» με έδρα τη Γερμανία.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΦ και την ενημέρωση που είχαν από τις γερμανικές αρχές, η εταιρία «LUNAPHARM LTD» διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης ως φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, ενώ η εταιρία «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» δεν διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης. Διαχειριστής και των δύο εταιριών εμφανίζεται ο 70χρονος «Αιγύπτιος», όπως και της «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH» στην Αίγυπτο.

Από έγγραφο της Ιντερπόλ προκύπτει ότι ο 70χρονος ήταν διευθυντής της εταιρίας «Printemps Hospitals Supplies GmbH» στη Λιμβουργία Ολλανδίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων τις 13-12-2010 και της εταιρίας «Printemps Hospital Supplies» στο Οφενμπαχ Γερμανίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων τις 13-01-2005. Στο ίδιο έγγραφο της Ιντερπόλ αναφέρεται επίσης ότι ο «Αιγύπτιος» έχει εμπλακεί σε παραβάσεις σχετικά με εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες.

Από τον έλεγχο των τιμολογίων προέκυψε ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγοράς φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, ογκολογικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από την εταιρία Printemps Hospital Supplies με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου προς το φαρμακείο της Καλλιθέας και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας, την εταιρία Rheingold Γερμανίας και την εταιρία HADICON στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα συγκεκριμένα τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται στο ύψος των 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης ανέρχεται στα 25.073.196 ευρώ.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας απευθύνθηκαν στο Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να τους στείλουν όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ της εταιρίας Printemps Hospital Supplies GmbH Deutschland, agyptische Niederlassung και του φαρμακείου της Καλλιθέας από το 2013 έως και το 2018. Στόχος να εξακριβώσουν εάν ισχύουν οι εισαγωγές που εμφανίζονταν στα τιμολόγια.

Το Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών δεν βρήκε κανένα στοιχείο εισαγωγών ή εξαγωγών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάτι που βεβαίωνε πως τα τιμολόγια αγοράς ήταν εικονικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...