847
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου στεγάζεται η ΕΥΠ | ΑΠΕ

Αποκαλύψεις για σχέδιο υπονόμευσης της ΕΥΠ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 10:11
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου στεγάζεται η ΕΥΠ
|ΑΠΕ

Αποκαλύψεις για σχέδιο υπονόμευσης της ΕΥΠ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 10:11

Τρεις εφημερίδες, «Τα Νέα», η «Καθημερινή» και η «Αυγή», αποκαλύπτουν σε πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ τους την Παρασκευή ένα «κατασκοπικό θρίλερ» με στόχο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τον διοικητή της Γιάννη Ρουμπάτη. Τα ρεπορτάζ βασίζονται σε αναφορές ανώτατου αξιωματούχου της ΕΥΠ και κάνουν λόγο για δράση τριών προσώπων με στόχο την αποσταθεροποίηση της ΕΥΠ με αποκαλύψεις για τον διοικητή της.

Tα ρεπορτάζ προειδοποιούν μάλιστα ότι επίκειται η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών για τον κ. Ρουμπάτη.

Η κομματική «Αυγή» αναφέρει στο ρεπορτάζ του Γιώργου Μελιγγώνη ότι «σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ΕΥΠ, καθώς ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας εμπιστεύθηκε στην “Αυγή” πως στην Κατεχάκη αναμένουν “πόλεμο αποσταθεροποίησης”».

Η υπόθεση τα έχει όλα, όπως μας ενημερώνει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ: «πρώην εργαζομένους συνδικαλιστές που απολύθηκαν ως… κατάσκοποι τρίτων μη φιλικών χωρών, διαρροή ψυχομετρικών στοιχείων της υπηρεσίας σε… ψυχολόγο στο Cambridge της Μ. Βρετανίας, την εξαπάτηση μίας ολόκληρης κυβέρνησης και ενός πρώην πρωθυπουργού για τη δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών, αλλά και μυστηριώδεις επιχειρηματίες που διαμένουν… δωρεάν στην Κωνσταντινούπολη και κυκλοφορούν ελεύθεροι ανά την Ευρώπη καίτοι εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψής τους».

Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη στα «Nέα», πρόκειται για ένα κατασκοπικό θρίλερ για γερά νεύρα –που το σενάριό του θα ζήλευε ακόμη και ο μετρ της κατασκοπικής λογοτεχνίας Τζον Λε Καρέ, όπως αναφέρεται γλαφυρά– και το οποίο είχε στόχο την αποσταθεροποίηση και τελικώς τη διάλυση της ΕΥΠ με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο επίθεσης κατά του διοικητή της. Μάλιστα το σχέδιο επίθεσης κατά του κ. Ρουμπάτη θα υλοποιείτο «εντός των επομένων ημερών».

Σύμφωνα με τον ανώνυμο παράγοντα της ΕΥΠ, πρωταγωνιστής της όλης επιχείρησης είναι ένα πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας που έχει αποπεμφθεί και έχει καταδικαστεί για κατασκοπία υπέρ τρίτης χώρας. «Ετσι το σχέδιο παίρνει χαρακτηριστικά εθνικής προδοσίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά «Τα Νέα».

Παράλληλα, ενεργό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει και δεύτερο πρόσωπο, με πλούσιο κατασκοπικό παρελθόν, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει στρατολογηθεί και να έχει εργαστεί για λογαριασμό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της περιβόητης ΜΙΤ.

Κατά την «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ του Κωστή Π. Παπαδιόχου, ο εν λόγω αξιωματούχος της ΕΥΠ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «έχει αρχίσει υπόγειος πόλεμος από ένα παρακράτος που έχει ως βάση το οργανωμένο έγκλημα, την κατασκοπεία ή και τα δύο».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πρώτο πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση είναι παλιός συνδικαλιστής της ΕΥΠ, με καταλυτικό ρόλο στο παρελθόν στα τεκταινόμενα της οδού Κατεχάκη. «Ο συγκεκριμένος πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ είχε βρεθεί να κατέχει χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα, ενώ έχει κατηγορηθεί για απάτη και για παράνομη παρέμβαση σε αρχείο δεδομένων και συγκεκριμένα στα ψυχομετρικά τεστ των υποψηφίων για πρόσληψη, μερικά εκ των οποίων, όπως αναφέρει η πηγή της υπηρεσίας, έχουν βρεθεί ακόμη και σε… πανεπιστήμιο του εξωτερικού», σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Κωστής Π. Παπαδιόχος.

Το δεύτερο πρόσωπο, σύμφωνα πάντα με την «Κ», διαμένει στο εξωτερικό, καθώς έχει μεν καταδικαστεί για απάτη στην Ελλάδα, αλλά η χώρα στην οποία βρίσκεται αρνείται να τον εκδώσει. Οπως και το πρώτο, έχει στο στόχαστρο την ΕΥΠ και τη διοίκησή της, γιατί αποφασίστηκε να διακοπεί η συνεργασία μαζί του. Συγκεκριμένα, το 2011-2014 διέμενε στην Κωνσταντινούπολη και τότε ανέφερε πως είχε έλθει σε επαφή με τη ΜΙΤ και έστειλε στην Αθήνα το μήνυμα πως επιθυμούσε να συνεργαστεί με την ΕΥΠ. Πράγματι, η ΕΥΠ επικοινώνησε μαζί του, τον εκπαίδευσε επί διήμερο στην Κω και του όρισε «χειριστή» στη Ρόδο. Ομως, από τα μέσα του 2015 διαπιστώθηκε ότι δεν είχε να εισφέρει κάτι ουσιαστικό και η συνεργασία μαζί του διακόπηκε.

Το τρίτο πρόσωπο είναι μια γυναίκα που φέρεται να έχει σχέση με τον τελευταίο.

Ο κ. Ρουμπάτης ανέλαβε την ΕΥΠ, λίγα 24ωρα μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Δημοσιογράφος και παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε αλλάξει στρατόπεδο το 2012-13 τασσόμενος δημοσίως υπέρ των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε δε προκαλέσει την οργή του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος σε Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον είχε εγκαλέσει ως «παντελώς άσχετο»…

Πώς όμως θα γίνει αυτή η αποσταθεροποίηση του κ. Ρουμπάτη, την οποία προαναγγέλλουν οι εφημερίδες;

«Στο παρασκήνιο διακινείται ότι σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας “πληροφορίες” σύμφωνα με τις οποίες: Πρώτον, συγγενής του στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει εταιρεία που προωθεί “χρυσές βίζες” σε τούρκους υπηκόους. Δεύτερον, διαθέτει 20 εταιρείες στην Ιταλία, μέσω των οποίων κάνει λαθροδιακίνηση μεταναστών. Τρίτον, ο διοικητής της ΕΥΠ εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης», γράφει η «Καθημερινή».

Φούσκα το σχέδιο «Πυθία»

Τα δύο ρεπορτάζ, πάντως, σε «Νέα» και «Καθημερινή» αναφέρουν και το περιβόητο σχέδιο «Πυθία» που η θεωρία συνωμοσίας ήθελε να έχει εξυφανθεί για να δολοφονηθεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Γράφει η «Καθημερινή»: «Παράλληλα, ως “φόντο”, βρίσκεται και η υπόθεση “Πυθία” που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και στο σκέλος της περί απόπειρας κατά του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με την ανώτατη πηγή της ΕΥΠ να εκφράζει προβληματισμό για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει. Και τούτο, όπως λέγεται, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έγγραφο της ΕΥΠ, του 2009, που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, στο οποίο αναφέρεται η εκτίμηση πως οι πληροφορίες που είχαν δοθεί στην Αθήνα δεν επιβεβαιώθηκαν έστω και μερικώς. Αντιθέτως, στο έγγραφο διατυπώνεται η εκτίμηση πως στόχος του προσώπου που προσκόμισε το σχετικό υλικό δεν ήταν άλλος από την παραπλάνηση των ελληνικών αρχών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...