324
Η κανονιοφόρος «Αρματωλός» | hellencnavy.gr

Τουρκικό εμπορικό ακούμπησε την κανονιοφόρο «Αρματωλός»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 07:36
Η κανονιοφόρος «Αρματωλός»
|hellencnavy.gr

Τουρκικό εμπορικό ακούμπησε την κανονιοφόρο «Αρματωλός»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 07:36

Αλλο ένα περιστατικό παρενόχλησης σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Αιγαίο όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο προσέγγισε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και το ακούμπησε πριν απομακρυνθεί με ταχύτητα.

Το περιστατικό συνέβη  στις 04:00 ανοιχτά της Λέσβου, όταν το εμπορικό πλοίο «Karmate» πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο «Αρματωλός» που περιπολούσε στην περιοχή.

Με έναν ελιγμό ακούμπησε την κανονιοφόρο και αμέσως απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά ύδατα.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ η κανονιοφόρος δεν έχει πάθει κάποια σημαντική ζημιά. Ομως είναι ένα σοβαρό ερώτημα πώς ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο άφησε ένα άλλο σκάφος να το πλησιάσει τόσο πολύ και να το ακουμπήσει. Στην, κάπως βιαστική, ανακοίνωση του ΓΕΝ, όπου δεν αποφεύγονται μερικά ορθογραφικά και η αναφορά σε «νήσο Μυτιλήνη» –και όχι νήσο Λέσβο όπως είναι το σωστό– αναφέρεται ότι το τουρκικό πλοίο παραβίασε τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα.

Το τουρκικό εμπορικό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, έχει εκτόπισμα 2.180 τόνους, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της κανονιοφόρου. Στον χάρτη φαίνεται η διαδρομή του τουρκικού που ταξίδευε από τα νότια προς τα βόρεια, πριν στραφεί προς τα ανατολικά και τις τουρκικές ακτές.

karmate

Η ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει ως εξής:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνoν.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή».