818
| ProtagonCreative

Ο «θείος Γιάννης», ο Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο «θείος Γιάννης», ο Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τους μυημένους στα άδυτα του πάλαι ποτέ κραταιού κόσμου του παπανδρεϊσμού, είναι απλά ο «θείος Γιάννης». Τουλάχιστον, την περίοδο που ήταν κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου. Προηγουμένως, ο Γιάννης Ρουμπάτης είχε πάρει το πολιτικό βάπτισμα του πυρός κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου για να καταλήξει ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα για την ευαίσθητη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Είναι η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος τοποθετήθηκε σε αυτή τη νευραλγική θέση. Βέβαια, ο Ρουμπάτης δεν είναι χθεσινός. Υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ στην Ουάσινγκτον και το 1981 έγινε ο σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για τα διεθνή ΜΜΕ. Ηταν ο προθάλαμος για να αναλάβει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του Ανδρέα το 1987. Την θέση την κράτησε μέχρι τον Ιούνιο του 1988, όταν ο Παπανδρέου αποφάσισε να επαναφέρει ως πορτ παρόλ τον Δημήτρη Μαρούδα.

Στην πολιτική με θητεία μπήκε αργότερα, ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1994-1999), όταν και εξελέγη (το 1995) αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στη δημοσιογραφία. Αλλά μόνο μέχρι το 2004, όταν ξαναμπήκε στο παιχνίδι λόγω του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε άμισθος σύμβουλος. Τότε πολλοί αναφέρονταν στον Ρουμπάτη ως «θείο Γιάννη» λόγω της καλής του σχέσης με την οικογένεια Παπανδρέου.

Αν και κανένας δεν αμφισβητεί την εμπειρία του στα της εξωτερικής πολιτικής – σημαντικό asset στη νέα εποχή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών – πολλοί του καταλογίζουν ότι είναι εμμονικός. Αρκετοί θεωρούν ότι συχνά βλέπει απειλές-φαντάσματα και θυμούνται την περίοδο που είχε εμμονή με τα της Θράκης.

Δεν ήταν, πάντως, οι εμμονές του αυτές που θα τον απομάκρυναν από τον Γ. Παπανδρέου. Ο Γ. Ρουμπάτης είχε εισηγηθεί στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί μετά την ήττα στις εκλογές του 2007. Αυτό σηματοδότησε και την ρήξη στις σχέσεις τους. Αλλά ο διοικητής της ΕΥΠ δεν έκοψε γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως. Κράτησε επαφή με πολλά στελέχη του κόμματος και κοντά στο τέλος του 2010 επανήλθε, αυτή τη φορά ως σύμβουλος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ήταν εκείνος που του εισηγήθηκε επικοινωνιακά να πει την περίφημη φράση «δεν διάβασα το Μνημόνιο» ως ένδειξη ειλικρίνειας. Hταν μια αμερικάνικου τύπου απάντηση σε χειρισμό κρίσεων, εντελώς επαναστατική για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί μάλιστα στο θέμα σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ το 2013 αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο Ρουμπάτη την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά

Συνεργάστηκε επαγγελματικά με τον Δημήτρη Τζιώτη που υπήρξε φίλος του Γ. Παπανδρέου και είχε αναλάβει μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Με τον Αλέξη Τσίπρα έχει καλή επαφή. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι «ξημεροβραδιάζεται» στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καλή επαφή έχει και με τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και με τον εκλεκτό του υπουργού Εξωτερικών, τον Νίκο Τόσκα από την κίνηση Πράττω.

Aν και αμερικανοσπουδαγμένος και καθαρός ατλαντιστής (είναι διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins) – σε αντίθεση με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ο  Γ. Ρουμπάτης, λένε όσοι τον γνωρίζουν, έχει ένα σημαντικό χάρισμα. Είχε πάντα επαφή με τον κοινωνικό παλμό, πλεονέκτημα συχνά σπάνιο για ένα πρόσωπο με τις δικές του σπουδές. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτή ακριβώς η επαφή με το τι σκέφτεται η κοινωνία, η οποία μεταφράστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου σε πυκνές τηλεοπτικές εμφανίσεις (στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ), όπου στηλίτευε τα Μνημόνια και την πολιτική της τότε κυβέρνησης είναι που τον έφεραν τελικά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, από τις εκλογές του 2012 κι έπειτα.

Τουλάχιστον, με αυτό τον τρόπο αποκωδικοποίησαν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ την απόφασή του να συνταχθεί με τον Αλ. Τσίπρα, η οποία ξάφνιασε πολλούς στο κόμμα. Oπου, ειρήσθω εν παρόδω, χαίρει ακόμα εκτίμησης.

«Την τελευταία φορά που επιχείρησε να λύσει ένα θέμα οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, μην το ξεχνάμε αυτό», είχε πει ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ σε μια από εκείνες τις εκπομπές αναφερόμενος στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στην θητεία του στο υπουργείου Οικονομικών το 2011. Η αναφορά είχε προκαλέσει την οργή του Βενιζέλου. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί μάλιστα στο θέμα σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ το 2013 αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο Ρουμπάτη την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά και εγκαλώντας τον ως «παντελώς άσχετο»…

Η τοποθέτηση Ρουμπάτη στην κεφαλή της ΕΥΠ συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων ετών που θέλει τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι διπλωμάτης. Η παράδοση αυτή είχε αρχίσει επί των ημερών του Παύλου Αποστολίδη που έσπασε την μέχρι τότε πεπατημένη του διορισμού στην κεφαλή της ΕΥΠ υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αποστολίδης ήταν ο πρώτος πρέσβης που ανέλαβε την νευραλγική θέση (1999-2004), παράδοση που συνέχισε μετά από αυτόν, επί των ημερών της ΝΔ, ο πρέσβης Γιάννης Κοραντής. Το στάτους των διπλωματών έσπασε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τη σύντομη θητεία του στην ΕΥΠ το 2009. Επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου, επανήλθε η…κανονικότητα των πρέσβεων, με τον διορισμό στην κεφαλή της ΕΥΠ του πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίκα. Αλλά μόνο μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς να διορίσει και πάλι πολιτικό πρόσωπο, τον Θεόδωρο Δραβίλλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...