348
Κιθάρες Gibson προς πώληση σε κατάστημα | REUTERS/Thomas White/File Photo

Τα χρέη έκαναν τις θρυλικές κιθάρες Gibson να σιγήσουν

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 19:06
Κιθάρες Gibson προς πώληση σε κατάστημα
|REUTERS/Thomas White/File Photo

Τα χρέη έκαναν τις θρυλικές κιθάρες Gibson να σιγήσουν

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 19:06

Δικός τους είναι ο ήχος του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Δική τους και η μουσική και δικά τους και τα χέρια των θρύλων της ροκ που τις άγγιξαν. Κι όμως η εταιρεία Gibson Brands, η οποία είναι υπεύθυνη για τις εμβληματικές κιθάρες Gibson, είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της εξαφάνισης, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Οι Gibson, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, έχουν ταυτιστεί με την ιστορία των μπλουζ και της ροκ σε όλες τις εκδοχές τους: από τον B.B.King έως τον Ελβις Πρίσλεϊ και από εκεί στη ροκ του καιρού μας.

de97ce173b1f4b5e8a1f35ee91b20424
O Ελβις στο θρυλικό σόου του NBC το 1968 που σηματοδότησε τη μεγάλη επιστροφή του. Φυσικά με μια Gibson αγκαλιά

Την Τρίτη η εταιρεία κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της (είναι το αντίστοιχο με το άρθρο 99 στην Ελλάδα) στις αρχές της Πολιτείας του Ντελαγουέαρ όπου εδρεύει.

Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, γράφει το Bloomberg, αλλά η ιδιοκτησία φεύγει από τη σημερινή διοίκηση.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποεπένδυση από τον τομέα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, που επιδείνωσε δραματικά τη θέση της εταιρείας.

2018-05-01T151057Z_2126063055_RC110A4E5220_RTRMADP_3_GIBSON-BRANDS-BANKRUPTCY
Το λογότυπο της Gibson σε μια από τις κιθάρες Les Paul που κατασκευάζει (REUTERS/Thomas White/File Photo)

 

Η Gibson Brands χρωστά περί τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ θα δεχτεί επιπλέον δανεισμό 135 εκατ. για να συνεχίσει να λειτουργεί. Ο επικεφαλής Χένρι Τζούσκεβιτς θα παραμείνει προς το παρόν στη θέση του, για να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση.

Τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία ήταν σε συνομιλίες με τους πιστωτές της, ωστόσο αυτές κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν εντελώς διαφορετικές θέσεις. Συνομιλίες διεξήγαγε η Gibson και με πιθανούς νέους επενδυτές.

Παρά την τρικυμία, η Gibson Brands, η οποία ιδρύθηκε το 1894, πουλά πάνω από 170.000 κιθάρες τον χρόνο σε όλον τον κόσμο. Συνολικά το τμήμα των μουσικών οργάνων απασχολεί τουλάχιστον 875 άτομα.

Αυτό που αποδείχτηκε προβληματικό για την εταιρεία, σημειώνει το Bloomberg, είναι  το τμήμα των ηχείων και ακουστικών, το οποίο είχε αγοράσει το 2014 από θυγατρική της Philips και ιαπωνική εταιρεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...