417
| REUTERS/Stoyan Nenov

Είναι επίσημο: Ο Ερντογάν συνδέει τους Οκτώ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 08:41

Είναι επίσημο: Ο Ερντογάν συνδέει τους Οκτώ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 08:41

Νίπτει τας χείρας του από τη μία πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των ελλήνων στρατιωτικών που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και λέει ότι το ζήτημα είναι στα χέρια της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Από την άλλη αφήνει σαφή υπονοούμενα για τη σύνδεση της υπόθεσης των στρατιωτικών με αυτή των οκτώ Τούρκων που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Οι διάλογοι που ήλθαν στο φως από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας τη Δευτέρα στη Βάρνα, αλλά και οι συνομιλίες που είχε ο Ερντογάν με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην  Αγκυρα, δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε ευθέως τα δύο θέματα.

Ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει η Hurriyet, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι του τέθηκε από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ το ζήτημα των στρατιωτικών.

Η απάντησή του ήταν ότι «με αυτό το θέμα θα ασχοληθεί η  Δικαιοσύνη. Τους επισκέπτονται οι οικογένειές τους και από το ελληνικό προξενείο».

Στην παρατήρηση προς τον  Ερντογάν ότι «είσαι μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια» ο τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «δεν είμαι μεγαλύτερος από τη Δικαιοσύνη. Το θέμα είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών και πρέπει να περιμένουμε την απόφασή τους».

Αλλά σε αυτό το σημείο συσχέτισε του έλληνες στρατιωτικούς με τους Οκτώ που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

«Δεν βλέπω αυτοί οι ευρωπαίοι ηγέτες που  ασχολούνται τόσο πολύ με τους δύο στρατιωτικούς να αναφέρουν το αίτημα για έκδοση των στρατιωτών μας που απέδρασαν στην Ελλάδα μετά τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Κατά τον Ερντογάν, «φυσικά καμία  σύνδεση δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα στα δύο συμβάντα. Αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκονται ακόμη στην Τουρκία. Δεν τους εξέδωσαν παρά τις αιτήσεις μας. Αυτοί που δεν λένε τίποτα, τώρα μιλάνε για την αναγκαιότητα απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων. Τους είπα ότι το θέμα είναι υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση».

Οι στρατιωτικοί και ο Μπορίσοφ

Το ζήτημα επιστροφής στην Ελλάδα των δύο ελλήνων στρατιωτικών έθεσε στον τούρκο πρόεδρο και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Βάρνα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπορίσοφ είπε πως μίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα. Όπως προσέθεσε, στη γραμμή όσων είπε νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος τού απάντησε ότι «την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη».

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διεξήγαγε με τον τούρκο πρόεδρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...