278
Ο ΚΟΚ στους (μποτιλιαρισμένους) δρόμους της Ελλάδας αναστενάζει | INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντισυνταγματικά τα εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα του ΚΟΚ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 21:36
Ο ΚΟΚ στους (μποτιλιαρισμένους) δρόμους της Ελλάδας αναστενάζει
|INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντισυνταγματικά τα εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα του ΚΟΚ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 21:36

Λίγες ώρες προτού οι βουλευτές διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη συζήτηση της Πέμπτης για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που φέρνει το νομοσχέδιο του Χρήστου Σπίρτζη, το Επιστημονικό Συμβούλιο του κοινοβουλίου στην έκθεσή του διατυπώνει σαφείς ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας.

Προβληματισμό δημιουργούν οι ρυθμίσεις για τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως και η διάταξη με την οποία τα πρόστιμα θα εξειδικεύονται με υπουργική απόφαση.

Δείτε αναλυτικά, την έκθεση του Συμβουλίου

Στις παρατηρήσεις του το Επιστημονικό Συμβούλιο αναφέρει την παράγραφο 2 του άρθρου 43 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία:

«Yστερα από πρόταση του αρµόδιου Yπουργού επιτρέπεται η έκδοση κανονιστικών διαταγµάτων, µε ειδική εξουσιοδότηση νόµου και µέσα στα όριά της. Eξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειµένου να ρυθµιστούν ειδικότερα θέµατα ή θέµατα µε τοπικό ενδιαφέρον ή µε χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτοµερειακό. Τα θέµατα, τα οποία προτείνεται να καταστούν αντικείµενο υπουργικής απόφασης, δηλαδή το ύψος των απειλούµενων διοικητικών ποινών (προστίµων) για παραβάσεις των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, δεν είναι ειδικότερα θέµατα ή θέµατα µε τοπικό ενδιαφέρον ή µε χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτοµερειακό.Άλλωστε, ως αναγκαίο συµπλήρωµα των κανόνων που περιγράφουν τη διοικητική παράβαση, εκφράζουν αξιολογήσεις της έννοµης τάξης για την ύπαρξη διοικητικού αδίκου σε έναν εξαιρετικά σηµαντικό τοµέα ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η οδική κυκλοφορία. Ως εκ τούτου, δεν µπορούν, κατά το Σύνταγµα, να αποτελέσουν αντικείµενο κατ’ εξουσιοδότηση εκδιδόµενης υπουργικής απόφασης. Σε κάθε δε περίπτωση, η θέσπιση διοικητικών ποινών βάσει εισοδηµατικών κριτηρίων δεν έχει εσωτερική συνάφεια µε την εκάστοτε τελεσθείσα παράβαση και, συνεπώς, τίθεται ζήτηµα τήρησης της αρχής της αναλογικότητας. Αποτελεί, βεβαίως, έτερο ζήτηµα η λήψη υπόψη εισοδηµατικών κριτηρίων για την επιµέτρηση διοικητικής ποινής, εντός των πλαισίων ποινών, τα οποία πάντως τίθενται από τον νόµο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...