218
Ο πρώην πρόεδριος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Υπό κράτηση ο Σαρκοζί για τα χρήματα του Καντάφι στην προεκλογική του εκστρατεία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 09:43
Ο πρώην πρόεδριος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Υπό κράτηση ο Σαρκοζί για τα χρήματα του Καντάφι στην προεκλογική του εκστρατεία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 09:43

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε το πρωί της Τρίτης υπό κράτηση από τη γαλλική αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται δικαστικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η κράτηση έγινε με αφορμή την (επιτυχημένη) εκστρατεία του 2007.

Οι καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν ήταν ότι η Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του Σαρκοζί.

Ο Monde αναφέρει ότι ο Σαρκοζί βρίσκεται στα γραφεία της δικαστικής αστυνομίας στη Ναντέρ, στο Παρίσι, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για την προεκλογική εκστρατεία του 2007.

Η κράτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι 48 ώρες.

Είναι η πρώτη φορά από το 2013, όταν είχε ανοίξει η έρευνα για το ζήτημα, που οι Αρχές καλούν τον ίδιο τον Σαρκοζί να δώσει εξηγήσεις. Ως τώρα, προσθέτει ο Monde, οι έρευνες κινούνταν γύρω από επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα που σχετίζονταν με την υπόθεση.

Οι αποκαλύψεις για την χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί είχαν γίνει το 2012 από τον ιστότοπο Mediapart που είχε φέρει στο φως έγγραφο από τη Λιβύη.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι μεγάλα ποσά (γύρω στα 5 εκατ. ευρώ σε ρευστό) μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στη Γαλλία γύρω στα τέλη του 2006 και τις αρχές του 2007. Για την διακίνηση χρημάτων έχει κάνει λόγο, μεταξύ άλλων,  και ο πρώην αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...