519
Κάποιοι άρχισαν ήδη να τρέχουν μετά την παραίτηση δύο βασικών στελεχών της κυβέρνησης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Και τώρα ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 08:02
Κάποιοι άρχισαν ήδη να τρέχουν μετά την παραίτηση δύο βασικών στελεχών της κυβέρνησης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Και τώρα ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 08:02

«Events, my boy, events» – «τα γεγονότα, παιδί μου, τα γεγονότα» είχε πει κάποτε ο Χάρολντ ΜακΜίλαν, πρωθυπουργός της Βρετανίας (1957-63), όταν τον είχαν ρωτήσει τι θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησής του. Τα γεγονότα λοιπόν: Η αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου, πρώην πλέον αν. υπουργού Εργασίας και η επακόλουθη παραίτηση, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ανατρέπουν τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αποδέχτηκε και επίσημα την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου το πρωί της Τρίτης, είχε ήδη στο νου του τον ανασχηματισμό, τη δημιουργία ενός πιο «εκλογικού» κυβερνητικού σχήματος, αλλά αυτά είχαν μετατεθεί για αργότερα λόγω των εθνικών θεμάτων (βλ. διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και ελληνοτουρκικά).

Οταν όμως ένα κυβερνητικό σχήμαo  χάνει δύο βασικά του στελέχη δύσκολο αυτό να συνεχίσει να παραμένει το ίδιο με λύσεις εκ των ενόντων ή και ακύρωση της θέσης, όπως συνέβη με την απομάκρυνση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι.

Ο κ. Παπαδημητρίου ήταν υπεύθυνος για την προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα, η δουλειά του αποτελεί όρο επιβίωσης για την ελληνική οικονομία και μάλλον δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Από την άλλη, η κυρία Αντωνοπούλου είχε αναλάβει το δύσκολο έργο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Με βάση τις στατιστικές τα πήγε καλά, αν και πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν τους τρόπους (αυξήθηκε η απασχόληση με μισθούς πείνας).

Σε κάθε περίπτωση με δύο κομβικά πρόσωπα της κυβερνητικής πολιτικής εκτός, ο κ. Τσίπρας βλέπει τον ανασχηματισμό να επισπεύδεται. Αλλωστε υπάρχουν και άλλα ζητήματα κυβερνητικού έργου που πρέπει να λυθούν.

Ο Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (άλλο μείζον χαρτοφυλάκιο αυτό) τελεί ουσιαστικά υπό παραίτηση από τον περασμένο Οκτώβριο, αφού έχει δεχθεί την επίθεση από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αδύναμος κρίκος» του κυβερνητικού σχήματος θεωρείται από πολλούς και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Κάποιοι λένε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί μετά την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ». Σίγουρα το «αποτύπωμά» του στην υπόθεση Νοvartis (καθώς είχε διατελέσει υπουργός Υγείας σε μια κρίσιμη περίοδο και ως γνωστόν είναι ο «Π.Κ.» στη δικογραφία) δημιουργεί πολιτικά ζητήματα στην κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και από το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» τη Δευτέρα.

Μια τρίτη περίπτωση είναι αυτή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλείται ««πρωταθλήτρια της γκάφας» και της έχει χρεωθεί μια σειρά από αστοχίες ή προβληματικές παρεμβάσεις: από την περιβόητη επιγραφή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μουσεία, μέχρι την περίπτωση του Ελληνικού με την κήρυξη κτιρίων ως «διατηρητέα». Δεν είναι λίγες οι φορές που για να προσπεραστεί η υπουργός έχει παρέμβει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ από την άλλη, οι μνηστήρες για μια θέση τόσο προβεβλημένη όπως αυτή του υπουργού Πολιτισμού είναι όπως είναι ευνόητο πολλοί.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Τρίπολη το απόγευμα, ένα περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που σε άλλες περιπτώσεις αποτελούσε κυβερνητική φιέστα αλλά τώρα, με τον κ. Παπαδημητρίου παρόντα, έχει άλλο χαρακτήρα. Πολλοί προεξόφλησαν ότι με την επιστροφή του στην Αθήνα το βράδυ θα αρχίσουν να δρομολογούνται οι σχεδιασμοί για τον ανασχηματισμό, αρχής γενομένης από την πλήρωση των δύο κενών πλέον θέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...