917
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής επιθεώρησε το πρωί της Πέμπτης τις ακτές στις οποίες έφτασε η πετρελαιοκηλίδα. Πέντε ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν... | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

«Λογοπαίγνιο» τα περί παραίτησης, λέει τώρα ο Κουρουμπλής!

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2017, 11:35
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής επιθεώρησε το πρωί της Πέμπτης τις ακτές στις οποίες έφτασε η πετρελαιοκηλίδα. Πέντε ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν...
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

«Λογοπαίγνιο» τα περί παραίτησης, λέει τώρα ο Κουρουμπλής!

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2017, 11:35

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει μάλλον μια ακατανίκητη διάθεση για χιούμορ. Χιούμορ ακόμα και μπροστά στις πνιγμένες στο μαζούτ παραλίες της Αττικής…

Πέντε ημέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και αφού έως τώρα διαβεβαίωνε ότι όλα ήταν υπό έλεγχο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της διαρροής μαζούτ από το πλοίο -με την οικολογική καταστροφή όμως να αρχίζει από τη Σαλαμίνα και να φθάνει μέχρι την Γλυφάδα- ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε το πρωί της Πέμπτης, ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Λογικό. Αλλά έπειτα έσπευσε αμέσως να ανασκευάσει λέγοντας ότι τα περί παραίτησης ήταν… λογοπαίγνιο και παρερμηνεύτηκαν!

«Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού», ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί στα Παραπολιτικά FM o υπουργός, μπροστά στην πίεση που δέχεται σχετικά με τις ευθύνες του για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου και την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό.

Ακόμα και τότε βέβαια, και προτού ανασκευάσει, ο κ. Κουρουμπλής εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως σε 20-25 μέρες θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση.

«Η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Ήδη σε σχέση με χθες, σήμερα υπάρχει διαφορά. Χωρίς υπερβολές η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική», ισχυρίστηκε, μολονότι το μαζούτ είχε φτάσει στις παραλίες της Γλυφάδας.

Ενημέρωσε δε τους ακροατές ότι η στεγανοποίηση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 99%. Οσον αφορά τις καταγγελίες ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας στο δεξαμενόπλοιο σημείωσε πως «όλα ελέγχονται». Αυτά το πρωί στον Παραπολιτικά FM.

«Εκανα λογοπαίγνιο»

Λίγο μετά ο κ. Κουρουμπλής έδειξε να μην έχει καμία όρεξη να αφήσει έτσι εύκολα την καρέκλα του. Εσπευσε να διευκρινίσει -λίγη μόλις ώρα μετά τις δηλώσεις του στα Παραπολιτικά FM- ότι τα περί παραίτησης ήταν απλά ένα λογοπαίγνιο που παρερμηνεύτηκε!

Σε διευκρινιστική του δήλωση στο πάντα φιλόξενο σε τέτοιες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός μίλησε για «λογοπαίγνιο που για άγνωστους λόγους παρερμηνεύθηκε», εξηγώντας -με όση πειθώ του έχει απομείνει- τι ακριβώς είπε: «Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του».

Την ίδια ώρα, από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα με τον υπουργό Ναυτιλίας και δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα παραίτησης! Όλοι δηλ. ικανοποιημένοι και η καρέκλα του υπουργού στη… θέση της.

Επιμένουν στο «όλα καλά» για την αντίδραση του υπουργείου και του Λιμενικού

Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά Κωνσταντίνο Λεοντάρα, επισκέφθηκαν με σκάφος του Λιμενικού, παράκτιες περιοχές του Πειραιά, από την Πειραϊκή έως το Φλοίσβο, στην παραλία Μπάτη.

Ο κ. Κουρουμπλής επέμεινε στις διαβεβαιώσεις ότι η επιχείρηση στεγανοποίησης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου ήταν επιτυχής και εκτίμησε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου από το ναυάγιο.

«Αυτό», είπε, «είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί ελέγχεις την πηγή της ρύπανσης» και ακολούθως στάθηκε στο είδος των απορρυπαντικών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, τα οποία πως επανέλαβε αρκτέτες φορές τις δηλώσεις του, είναι φιλικά προς το περιβάλλον !

Ο υπουργός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ικανοποιημένος από τα αντανακλαστικά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος όσον αφορά τον ευρύτερο συντονισμό για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη ρύπανση -φανταστείτε δηλ. αν δεν ήταν καλά, τι θα είχε στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού- και επέμεινε στην εκτίμηση ότι «η κατάσταση εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα και σε ένα διήμερο θα υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα».

Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την επίσκεψη, να κάνουν και αυτοί μία αυτοψία στις πληγείσες περιοχές με το σκάφος του Λιμενικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος -παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις ειδικών περιβαλλοντολόγων για το πότε θα αποκατασταθούν η θάλασα του Σαρωνικού και οι πληγείσες ακτές- επιχείρησε να πείσει ότι «η κατάσταση προφανώς έχει εξομαλυνθεί» .

Για μία ακόμη φορά, ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα «θα έχουμε θεαματική βελτίωση της κατάστασης και πιθανόν και μέσα στο Σαββατοκύριακο να μπορέσουμε να επισκεφθούμε και πάλι και να δούμε ότι ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι της ρύπανσης έχει εξαλειφθεί».

Εσπευσε εξάλλου να δικαιολογήσει το όλο ζήτημα του ναυαγίου, λέγοντας ότι σε μια νησιωτική και ναυτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, εκτελούνται εκατοντάδες δρομολόγια και διακινούνται τόνοι πετρελαίου και «ένα τέτοιο συμβάν έγινε μόνο μία φορά» (μήπως δηλ. θα έπρεπε να περιμένουμε περισσότερες;).

«Η ασφάλεια ναυσιπλοΐας στη χώρα μας υπάρχει, και η ναυτιλία είναι ασφαλής και δεν πρέπει από μία τέτοια κακή στιγμή να συκοφαντηθεί είτε το Λιμενικό Σώμα είτε η ναυτιλία» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, καλύπτοντας τους υφισταμένους του στο Λιμενικό.

Η ώρα των μηνύσεων

Την ίδια ώρα πάντως, οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τη θαλάσσια ρύπανση ετοιμάζονται για μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στις ακτές του Σαρωνικού.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε να ερευνηθούν και οι ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας, με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που χαρακτηρίζει το πλοίο ως μια «κινητή οικολογική βόμβα».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Γλυφάδας Νίκος Παπανικολάου, σημείωσε σε δηλώσεις του στο ίδιο μέσο πως υπάρχουν ευθύνες τόσο σε πράξεις όσο και σε παραλείψεις και προανήγγειλε την υποβολή  μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου. Είναι πολλά τα ερωτήματα για όλους, παρατήρησε ο κ. Πανανικολάου: «Δεν μπορεί να έχει συντελεστεί ένα τέτοιο έγκλημα και να μην λογοδοτήσει κανείς», τόνισε και γνωστοποίησε πως ο δήμος Γλυφάδας θα προσφύγει τόσο στα ποινικά δικαστήρια, όσο και στα αστικά δικαστήρια. «Θα αναζητήσουμε αποζημίωση για κάθε ζημιά που έχει υποστεί ο δήμος, θα κάνουμε το αυτονόητο», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...