606
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Βουλή, την ημέρα που συζητείτο η υπόθεση Novartis. Γιατί εξαιρέθηκε από την Προανακριτική; | SOOC

Πώς «έθαψαν» καταγγελία της Ράικου για Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2018, 10:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/02/2018, 18:56
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Βουλή, την ημέρα που συζητείτο η υπόθεση Novartis. Γιατί εξαιρέθηκε από την Προανακριτική;
|SOOC

Πώς «έθαψαν» καταγγελία της Ράικου για Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2018, 10:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/02/2018, 18:56

Για προκλητική μεθόδευση απόκρυψης και προστασίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή σε σχέση με την υπόθεση Novartis κάνει λόγο η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο φύλλο που κυκλοφορεί τη Δευτέρα. Είναι μια αποκάλυψη που στριμώχνει πολιτικά τον σημερινό υπουργό Ναυτιλίας –και υπουργό Υγείας το 2015–, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει παραδεχθεί ότι ήταν ο Π.Κ. στα έγγραφα της έρευνας του FBI για την υπόθεση, όμως η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να μην τον συμπεριλάβει στην πρότασή της για την Προανακριτική.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου –η οποία χειριζόταν τον φάκελο της Novartis προτού εξαναγκαστεί σε παραίτηση για να τη διαδεχθεί η Ελένη Τουλουπάκη– είχε διαβιβάσει στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών επιστολή που κατήγγειλε απάτη και τη «μεγαλύτερη ληστεία» κατά την τιμολόγηση φαρμάκων το 2016, κάνοντας ειδική αναφορά σε υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος πάντως κατείχε αυτό το χαρτοφυλάκιο έως τον Αύγουστο του 2015 –μετά έγινε υπουργός Εσωτερικών και έπειτα Ναυτιλίας.

Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 980 που διαβιβάστηκε στον αντεισαγγελέα από την κυρία Ράικου ήταν μια επιστολή που καλούσε την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς να ψάξει και όσα συνέβαιναν το 2016. Ο αποστολέας ανέφερε ότι στην τελευταία τιμολόγηση του 2016 «υπήρξε προκλητική μεταχείριση εταιρειών, όπου τα φάρμακα έπρεπε να τιμολογηθούν μέχρι και 75% χαμηλότερα, όμως τους δόθηκε παρανόμως η δυνατότητα να εκδώσουν εθελοντικά έκπτωση μέχρι και 10% και ωφελήθηκαν αυτοί και οι “άλλοι” το 65%».

Σύμφωνα με τον αποστολέα, που δεν κατονομάζεται, αυτό έγινε για περίπου 200 φάρμακα συγκεκριμένων εταιριών, με τη ζημιά για το Δημόσιο να φτάνει 40 εκατομμύρια ευρώ και για τους ασφαλισμένους τα 100 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είχε ζητήσει να συσχετιστεί η επιστολή με τη δικογραφία για τη Novartis.

28336669_1788543091176502_8000205673394606166_o

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» θέτει το ερώτημα γιατί ο εισαγγελικός έλεγχος δεν επεκτείνεται στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Πηγές με γνώση του θέματος είπαν στην εφημερίδα ότι οι αποφάσεις του κ. Κουρουμπλή ευνόησαν εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που κατά τις ίδιες πήγες διατηρούν άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση εξώθησε την κυρία Ράικου σε παραίτηση για να προστατεύσει τον κ. Κουρουμπλή, υποστήριξε μιλώντας στον στον ΣΚΑΪ για το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προσέθεσε ότι το έγγραφο που δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος» αφορά και τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη.

Κουρουμπλής: «Πρόκειται για ανώνυμη καταγγελία»

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πως το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανώνυμη καταγγελία, αντιτείνοντας ότι ουδέποτε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδοθεί απόφαση για ανατιμολογήσεις φαρμάκων.

Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος είχε το χαρτοφυλάκιο Υγείας έως το φθινόπωρο του 2015, ενώ το 2016 είχε αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι τιμές των φαρμάκων είναι παγωμένες επί τρία χρόνια», υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «λιβελογράφημα» και «ανοησία».

Αργότερα, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία ανώνυμη καταγγελία που την έκαναν σημαία».

Σύμφωνα με τον υπουργό «το έγγραφο που εμφανίζεται να αποστέλλει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου στον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σέβη δεν είναι τίποτα άλλο παρά η καταγγελία του ανώνυμου μάρτυρα».

«Ο κ. Κουρουμπλής ας απαντήσει στη Ράικου»

Τις δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή, σχολίασε ο διευθυντής της εφημερίδας, Παναγιώτης Λάμψιας.

«Ο κ. Κουρουμπλής ας απαντήσει στην εισαγγελέα Ράικου διότι εκείνη έκρινε ότι έπρεπε να διαβιβαστεί η εν λόγω καταγγελία και να συσχετιστεί με τον φάκελο Novartis» είπε ο κ. Λάμψιας, για να συμπληρώσει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση με «κουκουλοφόρους» μάρτυρες στήνει σκευωρία σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων δεν νοούνται υπεκφυγές και προστατευόμενοι υπουργοί. Ο Φιλελεύθερος δεν ενοχοποίησε κανέναν, παρουσίασε απλώς ως όφειλε το επίμαχο έγγραφο που αποκαλύπτει την ιδιότυπη προστασία του κ. Κουρουμπλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...