321
Η βρετανή πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μέσα στο κόμμ ακαι την κυβέρνηση δύο στρατόπεδα | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Σκληρό Brexit ζητούν 62 Τόρις από την Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 11:57
Η βρετανή πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μέσα στο κόμμ ακαι την κυβέρνηση δύο στρατόπεδα
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Σκληρό Brexit ζητούν 62 Τόρις από την Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 11:57

Ο εσωκομματικός πόλεμος στους Συντηρητικούς στη Βρετανία για το τι είδους Brexit θα πρέπει να ζητήσει η χώρα και ποιες ακριβώς σχέσεις θα έχει με την Ευρωπαϊκή Ενωση από τον Μάρτιο του 2019 δεν λέει να κοπάσει.

Τελευταία πράξη του δράματος που δεν λέει να τελειώσει, η επιστολή την οποία υπογράφουν 62 βουλευτές με την οποία ζητούν από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ένα Brexit που να διασφαλίζει «πλήρη κανονιστική αυτονομία» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάρτιο 2019.

Οι βουλευτές των Τόρις που ανήκουν στο European Research Group (ERG) του κόμματος ζητούν από την Μέι να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα είναι ελεύθερη να διαπραγματευθεί και να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες μόλις εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με άλλα λόγια, ζητούν καθαρή έξοδο χωρίς καμία εξάρτηση, δέσμευση και σχέση με την ΕΕ, έναντι μιας ήπιας εξόδου που προβλέπει περίοδο προσαρμογής.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο υπερσυντηρητικός Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ένας από τους σκληρούς Brexiter ενώ ανάμεσα στους υπογράφοντες και ο Ντάνκαν Σμιθ, πρώην ηγέτης των Συντηρητικών.

Η επιστολή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση συναδέλφων τους που κάνουν λόγο για «σημείωμα για λύτρα». «Το ERG πιστεύει ξεκάθαρα ότι κρατά όμηρο την πρωθυπουργό», δήλωσε η Νίκι Μόργκαν, υποστηρικτής του ήπιου Brexit και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Μέι να αποσαφηνίσει πώς βλέπει τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit. Από την πλευρά της, η βρετανή πρωθυπουργός αποφεύγει να απαντήσει με σαφήνεια, μεταξύ άλλων, και εξαιτίας της βαθιάς διαίρεσης που υπάρχει στις τάξεις του κόμματός της για το θέμα.

Με ή χωρίς επιστολές, ο χρόνος για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν είναι αρκετός και η ενότητα στο εσωτερικό και της κυβέρνησης και του κόμματος ακόμη αναζητείται.

Η κυβέρνηση Μέι έχει στη διάθεσή της μόλις έξι μήνες για να επιτύχει συμφωνία εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί στις 29 Μαρτίου 2019 και ώρα 23.00 (ώρα Λονδίνου).