243
Φυσικά και γελά. Αναδείχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς καν να υπάρξει ψηφοφορία | REUTERS/Mike Hutchings

Η Βουλή της Νότιας Αφρικής εξέλεξε πρόεδρο τον Σίριλ Ραμαφόζα

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2018, 16:35
Φυσικά και γελά. Αναδείχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς καν να υπάρξει ψηφοφορία
|REUTERS/Mike Hutchings

Η Βουλή της Νότιας Αφρικής εξέλεξε πρόεδρο τον Σίριλ Ραμαφόζα

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2018, 16:35

Ο Σίριλ Ραμαφόζα, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) «εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μογκοένγκ Μογκοένγκ, εν μέσω χειροκροτημάτων των βουλευτών που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση.

Απουσία άλλου υποψηφίου απέναντι στον Σίριλ Ραμαφόζα, ο Μογκοένγκ Μογκοένγκ τον ανακήρυξε πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς καν να προχωρήσει σε ψηφοφορία.

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο νέος πρόεδρος, που καθόταν στα μπροστινά έδρανα, ένευσε με το κεφάλι, χαμογελώντας.

Μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του ANC τον Δεκέμβριο, ο Σίριλ Ραμαφόζα, 65 ετών, προσπάθησε να ξεφορτωθεί το ταχύτερο δυνατό τον Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος εμπλέκεται σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.

Η εκλογή του Ραφαμόζα στην ηγεσία της χώρας τερματίζει την πολιτική κρίση που προκάλεσε η επιμονή του Τζέικομπ Ζούμα να μην εγκαταλείψει την εξουσία. Έπειτα από εβδομάδες δισταγμών, το ANC απαίτησε τελικά την Τρίτη την παραίτησή του, όμως μόνο όταν το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής για την Πέμπτη, ο Τζέικομπ Ζούμα παραδέχθηκε την ήττα του και εγκατέλειψε την εξουσία το βράδυ της Τετάρτης.

Ο νέος επικεφαλής του νοτιοαφρικανικού κράτους είναι πρόεδρος του κυβερνώντος, κεντροαριστερού Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) από τις 18 Δεκεμβρίου του 2017.

Επίσης, είναι ιστορικό στέλεχος του ANC -όπως και οι προκάτοχοί του στην προεδρία, Τάμπο Μπέκι και Τζέικομπ Ζούμα- και, μάλιστα, θεωρείται ότι ήταν ο εκλεκτός του Νέλσον Μαντέλα για τη διαδοχή, το 1999.

Τέλος, ο Ραμαφόζα εκπροσωπεί τη μετριοπαθή, μεταρρυθμιστική πτέρυγα του ANC. Aντίστοιχα, ο απερχόμενος Ζούμα, 75 ετών, εκπροσωπούσε την πιο λαϊκίστικη πτέρυγα, με εθνικιστικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...