474
Ο Γιώργος Καμίνης και ο Πέτερ Σιλέγκοφ μετά τη συνάντησή τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο | George Vitsaras / SOOC

Μήνυμα ενότητας και στενότερης συνεργασίας από Καμίνη και Σιλέγκοφ

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 12:41
Ο Γιώργος Καμίνης και ο Πέτερ Σιλέγκοφ μετά τη συνάντησή τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο
|George Vitsaras / SOOC

Μήνυμα ενότητας και στενότερης συνεργασίας από Καμίνη και Σιλέγκοφ

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 12:41

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πρέπει να δείξουν πολιτική βούληση προτάσσοντας το μέλλον των δυο χωρών ώστε να επιλυθεί το μεταξύ τους ζήτημα, υπογράμμισαν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Σκοπίων κατά τη συνάντησή που είχαν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος υποδέχτηκε τον ομόλογό του Πέτρε Σιλέγκοφ, επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση «πάνω στην οποία οφείλουμε να συμβάλουμε ως δήμαρχοι».

Ο Γιώργος Καμίνης (δεξιά) και ο Γκέργκι Σιγκέροφ κατά την ανταλλαγή των εθιμοτυπικών αναμνηστικών (George Vitsaras / SOOC)
Ο Γιώργος Καμίνης (δεξιά) και ο Πέτρε Σιλέγκοφ κατά την ανταλλαγή των εθιμοτυπικών αναμνηστικών (George Vitsaras / SOOC)

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου 45 λεπτά

Συνεχείς αναφορές στη φιλία έκανε από την πλευρά του ο δήμαρχος των Σκοπίων, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να βρεθούν λύσεις για τους πολίτες. Για το θέμα των αγαλμάτων και της ονοματοδοσίας των δρόμων, τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού της ΠΓΔΜ ενώ πρόσθεσε ότι δεν βοηθούν οι δηλώσεις τη στιγμή που οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται.

Οι δυο πρωτεύουσες πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα κοινωνικής και ψηφιακής πολιτικής και αστικής ανάπτυξης. Ακόμη ο κ. Καμίνης πρόκειται μέσα στο 2018 να ανταποδώσει την επίσκεψη και να επισκεφθεί αυτός τα Σκόπια.

Επίσης, απέφυγαν να αναφερθούν σε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το Σκοπιανό, με τους δύο άνδρες να στέκονται στο γεγονός ότι ακόμη γίνονται διαπραγματεύσεις και ότι απλά ότι είναι εδώ για να τις στηρίξουν.

* Μέλη της Χρυσής Αυγής πέταξαν φυλλάδια που έγραφαν «Η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική» έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο κατά την διάρκεια συνάντησης των δημάρχων.

 «Μεγαλομανή τα σχέδια Γκρούεφσκι»

Ο δήμαρχος Σκοπίων, σε συνέντευξη του στο «Έθνος» πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, επισήμανε ότι επιδιώκεται η ανταλλαγή εμπειριών, η βελτίωση και η εμβάθυνση της συνεργασίας καθώς και η καθιέρωση μίας πιο δυναμικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

Από τις συνομιλίες των δύο σημάρχων (George Vitsaras / SOOC)
Από τις συνομιλίες των δύο δημάρχων (George Vitsaras / SOOC)

Εκανε ακόμη στο σχέδιο «Σκόπια 2014» το οποίο είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι με σκοπό να αλλάξει την εικόνα της πόλης με πολυάριθμα, αλλά αμφιβόλου αισθητικής,  κτίρια και μνημεία.

Ο Πέτρε Σιλέγκοφ χαρακτήρισε το σχέδιο «έργο μεγαλομανίας, που σε κανένα τμήμα του δεν επικεντρώνεται, ούτε και σηματοδοτεί κάτι από το μέλλον της πόλης».

Ιδιαίτερα για τα «αγάλματα Γκρούεφσκι», ο δήμαρχος Σκοπίων λέει ότι έχει δημιουργήσει επιτροπή από εμπειρογνώμονες που -μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και διάλογο- θα αποφασίσει σχετικά με την απομάκρυνσή τους.

Χθες Πέμπτη με κοινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Sloboden Pecat», οι δήμαρχοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στη «διαφορά που χωρίζει τις δύο χώρες μας, εδώ και δεκαετίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...