361
Ο στρατηγός Πραουίτ Γουονγκσουάν έχει φίλους που του δανείζουν τα ακριβά ρολόγια τους | EPA/RUNGROJ YONGRIT

Πώς τα ρολόγια του στρατηγού μπορεί να ρίξουν τη χούντα της Ταϊλάνδης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 18:50
Ο στρατηγός Πραουίτ Γουονγκσουάν έχει φίλους που του δανείζουν τα ακριβά ρολόγια τους
|EPA/RUNGROJ YONGRIT

Πώς τα ρολόγια του στρατηγού μπορεί να ρίξουν τη χούντα της Ταϊλάνδης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 18:50

Μια δικτατορία μπορεί να πέσει για πολλούς λόγους, όπως μια επανάσταση, έναν πόλεμο ή και από μια άλλη δικτατορία που θα πάρει την θέση της.

Στη Ταϊλάνδη, όμως, είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση των στρατηγών μπορεί να πέσει λόγω των πολυτελών ρολογιών χειρός που επιδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία, παρά τα όσα λένε για λιτή και μετρημένη ζωή και τέλος στη διαφθορά.

Ειδικά η στάση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας, στρατηγού Πραουίτ Γουονγκσουάν, είναι αυτή που έχει εξοργίσει περισσότερο την κοινή γνώμη, γράφει σχετικά το Associated Press.

800

Η εικόνα των ακριβών κομματιών (Rolex και Patek Philippe, μεταξύ άλλων) που φορά ο στρατηγός έρχεται σε προφανή αντίθεση με το ότι είναι εν ενεργεία αξιωματικός και τυπικά ζει με ένα μάλλον μέτριο μισθό. Πώς κατάφερε να βρει δεκάδες διαφορετικά -και, βέβαια, ακριβά- ρολόγια, τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες;

Η ανακάλυψη της αδήλωτης συλλογής έγινε κατά τύχη τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε μια «οικογενειακή» φωτογραφία μετά από ανασχηματισμό, ο στρατηγός σήκωσε το χέρι του για να σκιάσει τα μάτια του, όταν στον καρπό του οι δημοσιογράφοι πρόσεξαν ένα ακριβό ρολόι.

Ταϊλανδοί χρήστες του Ίντερνετ έψαξαν παλιές φωτογραφίες και σύντομα εντόπισαν 12 διαφορετικά ρολόγια (σήμερα φτάνουν τα 25) στα χέρια του στρατηγού με συνολική αξία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Στην περίπτωση του στρατηγού Γουονγκσουάν η δικαιολογία είναι χειρότερη από την πράξη. Οταν ρωτήθηκε, έχει δανειστεί τα ρολόγια από φίλους, κάτι που μάλλον έγινε δεκτό με ειρωνικά σχόλια από την κοινή γνώμη.

Για την ώρα, η στρατιωτική κυβέρνηση αντιστέκεται στις πιέσεις να αποπέμψει τον υπουργό. Αντίθετα, στέλνει το ζήτημα στην επιτροπή κατά της διαφθοράς, η οποία είναι διορισμένη από τη χούντα και δεν αναμένεται να δώσει καμία λύση.

Πέρα από αυτά, η χούντα στη Ταϊλάνδη, η οποία κυβερνά τη χώρα από το 2014, πιέζεται να προχωρήσει σε εκλογές, όπως έχει υποσχεθεί, την ώρα που ο πρωθυπουργός Τσαν-Ότσα άφηνε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία και μετά τις εκλογές.

Το σκάνδαλο των ρολογιών του στρατηγού δίνει τροφή στην αντιπολίτευση να επικρίνει την στρατιωτική κυβέρνηση για την προσχηματική καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ακόμη περισσότερο, ροκανίζει σιγά-σιγά ένα όχι ιδιαίτερα δημοφιλές καθεστώς. Οπως εξάλλου δείχνει η ιστορία, πολλά καθεστώτα έχουν πέσει από φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...