336
Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση την επιχείρηση στην Αφρίν της βόρειας Συρίας - Θα μείνουμε όσο χρειαστεί, διαμηνύει ο Ερντογάν | Caglar Ozturk/Dogan News Agency via REUTERS

Ερντογάν προς Συμβούλιο Ασφαλείας: Από τη Συρία θα φύγουμε «όταν τελειώσει η δουλειά»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 15:48
Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση την επιχείρηση στην Αφρίν της βόρειας Συρίας - Θα μείνουμε όσο χρειαστεί, διαμηνύει ο Ερντογάν
|Caglar Ozturk/Dogan News Agency via REUTERS

Ερντογάν προς Συμβούλιο Ασφαλείας: Από τη Συρία θα φύγουμε «όταν τελειώσει η δουλειά»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 15:48

Η τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν της βόρειας Συρίας μπορεί να προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν όμως δείχνει αποφασισμένος να τελειώσει τους «επικίνδυνους» για τα συμφέροντα της Τουρκίας Κούρδους.

Από το Σάββατο που ξεκίνησε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 άμαχοι -ανάμεσά τους και έξι παιδιά- ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από πύραυλο που ερρίφθη από την περιοχή Αφρίν της  σε στρατόπεδο της Τουρκίας, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, στο οποίο βρίσκονται μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση (και προς τα μέλη του  Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Το θέμα της Αφρίν θα ρυθμιστεί, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά την Αφρίν. Μιλήσαμε με τους ρώσους φίλους μας, έχουμε μια συμφωνία», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος θέλοντας να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η επιχείρηση διεξάγεται «με τη σύμφωνη γνώμη» της Μόσχας (κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά και εν όψει της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας). Επισήμως, πάντως, η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει τα περί συμφωνίας, καλώντας την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η επιχείρηση στην Αφρίν δεν διεξάγεται κατά των κούρδων αδελφών μας», θέλησε να πείσει ο «Σουλτάνος», «αλλά για να πολεμήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και ξεκαθάρισε ότι θα «τελειώσει μόλις επιτευχθούν οι στόχοι» (χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω).

Από την ομιλία Ερντογάν δεν θα μπορούσε να λείψει και η… καθιερωμένη πια επίθεση κατά της Ουάσινγκτον: «Η Αμερική μας λέει ‘η διάρκεια (της επιχείρησης) πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη (…) Πως τολμάτε να μας το λέτε αυτό;» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι από τη βόρεια Συρία «θα φύγουμε όταν θα έχει τελειώσει η δουλειά».

Η Τουρκία κατηγορεί την πολιτοφυλακή των YPG ότι αποτελεί τη συριακή ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...