410
Η σκηνή της (πρώτης) σύγκρουσης: 30 Ιαν. 2015 στο υπουργείο Οικονομικών... | Menelaos Myrillas / SOOC

Βαρουφάκης: «Υπάλληλος» του Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ, «μαζορέτες του» οι Τσίπρας – Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 14:23
Η σκηνή της (πρώτης) σύγκρουσης: 30 Ιαν. 2015 στο υπουργείο Οικονομικών...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Βαρουφάκης: «Υπάλληλος» του Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ, «μαζορέτες του» οι Τσίπρας – Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 14:23

Eίχαν πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα πρώτα επεισόδια της σύγκρουσης της Πρώτης Φοράς Αριστερά με τους δανειστές, πριν δηλαδή την οριστική συνθηκολόγηση και το 3ο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ηταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών του «γουάου» και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, που είχαν συγκρουστεί σε εκείνη την περιβόητη συνάντηση στο υπ. Οικονομικών στο Σύνταγμα στις 30 Ιανουαρίου 2015. Και αυτά δεν ξεχνιούνται. Ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλον.

Ο κ. Βαρουφάκης, λοιπόν, έσπευσε να απαντήσει στην απολογιστική συνέντευξη του απερχόμενου πλέον προέδρου του Eurogroup στους FT, αποκαλώντας τον ολλανδό πολιτικό «υπάλληλο του Σόιμπλε», ενώ δεν διστάζει να μιλήσει και για «μαζορέτες» του Σόιμπλε, φωτογραφίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη συνέντευξή του ο Ντάισελμπλουμ είπε μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε… Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

«Ο αποχωρών (μετά την “απόλυσή” του από τους Ολλανδούς) υπάλληλος του κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα στις μαζορέτες του αφεντικού του για το πραξικόπημα εναντίον της Ελληνικής Άνοιξης. Καλή σταδιοδρομία Γερούν στον ESM, υπό τον έτερο υπάλληλο Σόιμπλε», ανέφερε στο tweet του ο κ. Βαρουφάκης.

Αργότερα μίλησε και στον Real FM. «Είχαν μπροστά τους έναν υπουργό που έλεγε ότι δεν υπογράφει κανένα νέο δάνειο, χωρίς να αναδιαρθρωθεί το χρέος. Είχαν καταλάβει ότι δεν θα λύγιζα, οπότε έπρεπε να βγω από τη μέση», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει αναφερόμενος στον Ντάισελμπλουμ.

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι αναξιόπιστος στην ίδια του τη χώρα. Οι ίδιοι οι Ολλανδοί τον απέλυσαν. Οποιοσδήποτε υπουργός πτωχευμένης χώρας δεν δεχόταν να τους αφήσει να συνεχίσουν αυτό που κάνουν, θα ήταν πρόβλημα. Το ότι έτυχε ο κ. Ντάισελμπλουμ να είναι ο αγγελιοφόρος του κ. Σόιμπλε, και μη σας πω και του Τόμας Βίζερ, δεν έχει καμία σημασία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαρουφάκης, το μήνυμα ήταν «βάλε έναν υπουργό Οικονομικών που θα υπογράψει ό,τι του δώσουμε. Αυτό ήταν το μήνυμα. Κι εγώ, αν ήμουν διατεθειμένος να υπογράψω το 3ο Μνημόνιο, θα έλεγαν τα καλύτερα για μένα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα του έλεγε αν τον συναντούσε ξανά, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν θα του έλεγα απολύτως τίποτα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι ένα άτομο χωρίς υπόσταση. Αναγκάστηκε να ανασκευάσει το βιογραφικό του γιατί δεν είχε το μεταπτυχιακό που έλεγε ότι είχε. Τον κ. Σόιμπλε τον σεβόμουν και τον σέβομαι. Δεν θα με πείραζε καθόλου να τον συναντήσω και να ξανασυζητήσουμε. Με τον κ. Ντάισελμπλουμ δεν έχω κάτι να συζητήσω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...