323
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ | REUTERS/Benoit Tessier

Ισλανδία: Εξίσωση μισθών ανδρών και γυναικών δια νόμου

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2018, 13:50
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ
|REUTERS/Benoit Tessier

Ισλανδία: Εξίσωση μισθών ανδρών και γυναικών δια νόμου

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2018, 13:50

Η εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες, μια θλιβερή πραγματικότητα σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, είναι παρελθόν από την 1η Ιανουαρίου και δια νόμου στην Ισλανδία.

Η μικρή χώρα έγινε η πρώτη στον κόσμο που θέσπισε την ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες – με κάποιες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Quartz, οι εταιρείες και οι κυβερνητικοί φορείς που απασχολούν τουλάχιστον 25 άτομα θα πρέπει στο εξής να έχουν πιστοποίηση από την κυβέρνηση ότι καταβάλλουν ίσους μισθούς. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αποδείξουν την ισότητα στις αμοιβές, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα.

Είναι ένας μηχανισμός, εξηγεί μέλος της Ισλανδικής Ένωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών, «που είναι επακριβώς σχεδιασμένος για να εξασφαλίζει ότι γυναίκες και άνδρες αμείβονται το ίδιο για ίδια εργασία».

Η Ισλανδία, όπως εξάλλου και οι σκανδιναβικές χώρες, είναι στην πρωτοπορία των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ισότητας των δύο φύλων.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συστηματικά της δίνει εδώ και εννέα χρόνια την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών με την ευρύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων.

Η μέτρηση λαμβάνει υπόψη οικονομικές ευκαιρίες, επιρροή στον χώρο της πολιτικής, ζητήματα υγείας και επιβίωσης. Πόντους υπέρ της Ισλανδίας δίνουν, μεταξύ άλλων, το ότι έχει γυναίκα πρόεδρο για 20 από τα τελευταία 50 χρόνια (σήμερα έχει και γυναίκα πρωθυπουργό) και ότι τα μισά μέλη της Βουλής  είναι γυναίκες.

Καμία έκπληξη δεν αποτελεί ότι ο νόμος πέρασε πολύ εύκολα, χωρίς αντιρρήσεις κατά τη φάση της συζήτησης.

Η πρωτιά της χώρας των 330.000 κατοίκων δεν έρχεται χωρίς προσπάθεια, καθώς η Ισλανδία την τελευταία δεκαετία βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στις επιμέρους μετρήσεις.

Σήμερα, οι γυναίκες εκεί αμείβονται κατά μέσο όρο με το 90% των χρημάτων που λαμβάνουν οι άνδρες – σε άλλες χώρες τα ποσοστά είναι σαφώς χαμηλότερα. Κατά τόπους παράγοντες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την εισοδηματική θέση της γυναίκας, όπως στις ΗΠΑ, όπου οι Αφροαμερικανίδες αμείβονται κατά κανόνα λιγότερο από τον μέσο όρο.

Με αυτούς τους ρυθμούς, ως το 2020, οι αμοιβές στην Ισλανδία θα εξισωθούν πλήρως, δίνοντας στη χώρα άλλη μία αξιοζήλευτη πρωτιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...