754
Λαφαζάνης και Στρατούλης, μεταξύ άλλων, σε διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών τον περασμένο Οκτώβριο. Τι θα γίνει την επόμενη φορά; | INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θα βάλουν φυλακή τον Στρατούλη και τον Λαφαζάνη;

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 09:01
Λαφαζάνης και Στρατούλης, μεταξύ άλλων, σε διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών τον περασμένο Οκτώβριο. Τι θα γίνει την επόμενη φορά;
|INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θα βάλουν φυλακή τον Στρατούλη και τον Λαφαζάνη;

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 09:01

Μπορούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Αυτό είναι πλέον ένα ερώτημα που υπάρχει στα χείλη και των ίδιων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Εκτός από τις γνωστές ενστάσεις (βλέπε Νίκος Φίλης), έρχεται τώρα η αμηχανία που έχει προκαλέσει η τροπολογία καταστολής που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με την οποία προβλέπεται η άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης και φυλάκιση έξι μηνών σε όποιον επιτίθεται σε συμβολαιογράφους και παρεμποδίζει τους πλειστηριασμούς.

Πρώην σύντροφοι των κυβερνητικών βουλευτών, όπως ο πρώην αν. υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, μίλησαν την Πέμπτη για «χουντική» τροπολογία και προανήγγειλαν αγώνες με νέα ένταση κατά των πλειστηριασμών. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «κατήφορο χωρίς τελειωμό» και προσπάθεια της κυβέρνησης «να ποινικοποιήσει τη δράση και τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς».

Τι θα γίνει την επόμενη φορά που θα υπάρξουν επεισόδια; Θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή πολιτικοί και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που τώρα βρίσκονται στη Λαϊκή Ενότητα ή στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου);

Στο θέμα των πλειστηριασμών ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος: από τη μία αποτελεί εκ των ον ουκ άνευ μνημονιακή υποχρέωση να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί κατοικιών ώστε να ελαφρυνθούν τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια των τραπεζών και από την άλλη υπάρχει το βαρύ ιδεολογικό πλήγμα που αυτή η διαδικασία καταφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ – με το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Ενότητα να περιμένει στη γωνία.

Στην Κουμουνδούρου ήδη καταγράφηκαν κάποιες αντιδράσεις ότι «πρέπει να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί».

Υπάρχει βέβαια και ο κ. Φίλης ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει από το βήμα της Βουλής για πλειστηριασμούς και πρώτων κατοικιών «αδειάζοντας» το αφήγημα του Μαξίμου περί προστασίας της λαϊκής κατοικίας (ό,τι και αν σημαίνει το «λαϊκό»).

Ο κ. Φιλης επέμεινε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση την αντικειμενική αξία και να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες». Και προέτρεψε το Μαξίμου να ρυθμίσει πέρα από την οριζόντια προστασία και τη μη διενέργεια των πλειστηριασμών στην εμπορική, αλλά στην αντικειμενική αξία.

Αναλυτές πάντως, τονίζουν ότι αυτές οι δημόσιες ενστάσεις του κ. Φίλη στην ουσία βολεύουν την κυβέρνηση καθώς υπηρετούν το ευρύτερο πολιτικό αφήγημα ότι είναι αναγκασμένη να κάνει κάτι που δεν θέλει. Ο πρώην υπουργός Παιδείας εμφανιζόμενος ως ιδεολογική συνείδηση ενός μνημονιακού κόμματος, λειτουργεί και ως ο «αερόσακος» για τις αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς μόλις την Τρίτη στη Βουλή ο κ. Τσίπρας ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά ότι επέβαλε μνημόνια με τις δυνάμεις καταστολής.

Σύμφωνα με την τροπολογία Κοντονή, προβλέπεται η φυλάκιση όσων εμποδίζουν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών κατοικιών και την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων επιτίθενται σε συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Αναλυτικότερα, η ρύθμιση κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις προβλέπει «την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης».

Παράλληλα, η ρύθμιση προβλέπει ότι «τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ’ ελάχιστο και κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά την διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των Tραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Σύμφωνα με την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση:

– Αν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεση της ή υπάλληλος του πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τον πλειστηριασμό, η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

– Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή ΝΠΔΔ ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας ή άλλου υπαλλήλου του πλειστηριασμού που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέληση του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας ή ο υπάλληλος της ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

– Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο μη διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...