866
Τσίπρας - Μητσοτάκης στη Βουλή, στη σύγκρουση του προϋπολογισμού | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει, αλλά η Νέα Δημοκρατία μπορεί

Τσίπρας - Μητσοτάκης στη Βουλή, στη σύγκρουση του προϋπολογισμού
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει, αλλά η Νέα Δημοκρατία μπορεί

Παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες αν επαναλάβουμε ότι -δημοσκοπικά τουλάχιστον- ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει στη μνημονιακή πίεση που ο ίδιος επέβαλε στον εαυτό του. Μέσα από πολιτικές κινήσεις του Πρωθυπουργού (συναντήσεις με Τραμπ, Μακρόν, Ερντογάν) και πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (μέρισμα, επίδομα σε άνεργους νέους, επίθεση στους δικαστικούς), ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί αντιστάσεις απέναντι στην φθορά της εξουσίας.

Τόσο από τις έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας του τελευταίου τριμήνου, όσο και από τις ΤΑΣΕΙΣ της MRB, αναδεικνύεται ένα φάσμα ποσοστών που αφορά την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από τη μία και της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη.

Την αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιθυμεί τον Οκτώβριο το 23,5% των πολιτών και της ΝΔ το 36%. Ο κ. Τσίπρας κρίνεται ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 22% και ο κ. Μητσοτάκης από το 37%.

Σύμφωνα με τις ΤΑΣΕΙΣ, οι πολίτες σε ποσοστό 24% εκτιμούν ότι το 2018 θα υπάρχει ανάπτυξη. Ότι θα υπάρχει πλεόνασμα υποστηρίζουν περίπου 3/10 πολίτες, η χώρα θα βγει στις αγορές εκτιμά το 25,8%, θα υπάρξει θετική έκβαση στο χρέος υποστηρίζει το 24% και 27% δεν βλέπει νέο Μνημόνιο. Στα περισσότερα από αυτά τα ποσοστά μεγάλη συμβολή έχει ο κόσμος που δηλώνει ότι ανήκει στο Κίνημα Αλλαγής (27% του 24% της θετικής άποψης για ανάπτυξη π.χ.).

Οι παραπάνω εκτιμήσεις αποτελούν εν πολλοίς τη ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού αφηγήματος του νέου έτους και τουλάχιστον έως τη λήξη του 3ου Μνημονίου.

Αξίζει, λοιπόν, μνείας το γεγονός ότι περίπου 1 στους 4 πολίτες έχει θετική εκτίμηση για την οικονομία τη στιγμή που ο φετινός θετικός ρυθμός ανάπτυξης, είναι ο μικρότερος στην Ευρωζώνη, γύρω στο 1,3%, χαμηλότερος της τελευταίας επίσημης πρόβλεψης του 1,6% και σημαντικά χαμηλότερος από τις επίσημες περσινές προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2017 (2,7%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει επίσης, σύμφωνα με τις ΤΑΣΕΙΣ, στην ικανότητα διακυβέρνησης. Από τη στασιμότητα που χαρακτηρίζει τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» ελαφρώς στην εμπιστοσύνη διακυβέρνησης λαμβάνοντας 22,2% έναντι 30,1%. Το θετικό για τη ΝΔ στη συγκεκριμένη ομάδα ερωτήσεων για την εικόνα και τη διακυβέρνηση δεν είναι η πρωτιά. Είναι η σταθερή διατήρηση του προβαδίσματος στη θετική εικόνα της και η μικρή, αλλά πάντα σταθερή, άνοδος που παρουσιάζει.

Ένα επίσης, σημαντικό εύρημα είναι το γεγονός ότι ως εκφραστής της μεσαίας τάξης ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ύστερα από τρία χρόνια σκληρού Μνημονίου και συνειδητής επίθεσης  -μέσω φορολογίας και επισήμων δηλώσεων- στη μεσαία τάξη, ποσοστό 20% ως εκφραστής της τάξης αυτής! Το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ ανέρχεται στο σημαντικό 31,6%. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως, αφορά την ερώτηση ως προς το ποιος εκφράζει καλύτερα τα λιγότερο δυνατά στρώματα. Εκεί έχουμε σχεδόν ισοπαλία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το εύρημα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο ηχηρά καμπανάκια για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αν δεν συσπειρώσει γύρω της μία κρίσιμη μάζα πολιτών που νιώθουν αδύναμοι (πρώην μεσαία τάξη) και που αναζητούν στη ΝΔ την ελπίδα, δεν θα κατορθώσει να κάνει την υπέρβαση προς το θρίαμβο που θα την καταστήσει όχι απλώς νικητή, αλλά ισχυρή κυβέρνηση.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το βασικό σύνθημα της κυβέρνησης «Δίκαιη Ανάπτυξη», περνά στο 65% των πολιτών και γίνεται πιστευτό ως υλοποιήσιμη δυνατότητα από το 23,4% των πολιτών! Στην ίδια ερώτηση το βασικό σύνθημα της ΝΔ «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», υπολείπεται 4 περίπου μονάδες του κυβερνητικού φθάνοντας το 61%. Πράγματι, παράδοξο ύστερα από τρία χρόνια και ένα βαρύ Μνημόνιο το σύνθημα της αντιπολίτευσης να συγκινεί λιγότερο από εκείνο της κυβέρνησης…

Κάτι βαθύτερο αλλάζει στην ελληνική κοινωνία

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δίπολου κορυφής ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οδηγούν και στο συμπέρασμα-εκτίμηση για τα «όπλα» κάθε κόμματος.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Πρωθυπουργός παραμένει το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Υπολείπεται σταθερά σε όλους τους τομείς από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος προπορεύεται του Πρωθυπουργού, αλλά διατηρεί ακόμα ισχυρό προφίλ. Η εικόνα διαφοροποιείται στη ΝΔ, όπου τα ικανά στελέχη κρίνονται ως βασικότερο asset του κόμματος και ακολουθούν σημαντικά ποιοτικά πλεονεκτήματα όπως οι θέσεις του κόμματος για την Ανάπτυξη, ότι αποτελεί εναλλακτική λύση και κυρίως ελπίδα.

Στα ποιοτικά διαφορετικά ευρήματα για τη ΝΔ εντάσσεται το γεγονός ότι το δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» δεν σημαίνει πλέον όσα σήμαινε, καθώς και ότι έννοιες όπως «φιλελευθερισμός», «κοινωνικός φιλελευθερισμός» που ήταν αρκετά χαμηλά τις προηγούμενες δεκαετίες βρίσκονται πλέον κοντά στο 50% ή και παραπάνω ως προς την κοινωνική τους αποδοχή.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι στην κλίμακα «Αριστερά – Δεξιά» η πλειονότητα εντοπίζεται σε αυτό που θα λέγαμε «Κεντροδεξιά», απότοκο της απίσχανσης της βαρύτητας που έχει πλέον η λέξη «Αριστερά» – γεγονός για το οποίο βαρύνεται η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με διακριτή όμως ακόμα την αριστερόστροφη από παλιά, κεκτημένη ταχύτητα της κοινωνίας, που δίνει το προβάδισμα σε έννοιες όπως η «κοινωνική δικαιοσύνη».

Τέλος, ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό είναι το εύρημα ότι 80% των πολιτών λέει «ναι» στην παραγωγική αφύπνιση, χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι συνιστά αυτή (κράτος, ιδιωτικός τομέας κλπ)

Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως επιλογή άμεση ή ως έμμεση αναγωγή μέσω συνθημάτων, πολιτικών προταγμάτων και συνδηλώσεων βρίσκεται πέριξ του 20-23%. Η ΝΔ υπό το ίδιο πρίσμα είναι σαφώς άνω του 31-33%. Αυτό είναι το ποσοτικό φάσμα που αναφέρθηκε προηγουμένως και με βάση αυτό, εκτιμάται ότι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα οδηγήσει σε συντριβή ενώ για τη ΝΔ είναι στη διακριτική της ευχέρεια ΑΝ θα αποτελέσει σκαλοπάτι για παραπάνω.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:

Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος είναι ζωντανό και διάσπαρτο στα κόμματα→

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...