297
Αντλία νερού κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία | REUTERS/Fabian Bimmer

Συνέδριο AfD: Επεισόδια έξω, σκληρή ακροδεξιά στροφή μέσα…

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2017, 13:43
Αντλία νερού κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία
|REUTERS/Fabian Bimmer

Συνέδριο AfD: Επεισόδια έξω, σκληρή ακροδεξιά στροφή μέσα…

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2017, 13:43

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στο Ανόβερο όπου συνεδρίασε, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ οι πρώτοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Τελικά οι εργασίες άρχισαν με καθυστέρηση.

Παρά το κρύο, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο του συνεδρίου, ενώ χιλιάδες άλλοι είχαν κατεβεί στο κέντρο της πόλης σε διαδήλωση υπέρ των μεταναστών.

Ενας διαδηλωτής, όπως αναφέρει το BBC, χρειάστηκε να μεταφερθεί για τις πρώτες βοήθειες με σπασμένο πόδι όταν αλυσοδέθηκε για την να εμποδίσει το συνέδριο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού, γκλομπ και σπρέι για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Δέκα άτομα προσήχθησαν για τα επεισόδια.

2017-12-03T102824Z_1774877649_UP1EDC30T3CFM_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS-AFD
Το νέο ηγετικό δίδυμο του AfD, Γκάουλαντ (αριστερά) και Μέουτεν (REUTERS/Fabian Bimmer)

Ενώ στο εξωτερικό η κατάσταση ήταν έκρυθμη, οι σύνεδροι εξέλεξαν ως ηγετικό δίδυμο του κόμματος τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλεξάντερ Γκάουλαντ και τον Γιοργκ Μέουτεν, δύο στελέχη με σκληρές θέσεις, που επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα παραμένει στις ακροδεξιές θέσεις τις οποίες εκφράζει από τη δημιουργία του.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι ένας τρίτος υποψήφιος, ο Γκέοργκ Πατζέρσκι, που έχει σχετικό ηπιότερες θέσεις, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους.

Μέσα σε μια πενταετία, η Εναλλακτική κατάφερε να ανέλθει από το μηδέν στο 12,6% του εκλογικού σώματος και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη σε ομοσπονδιακό επίπεδο με 94 βουλευτές, ενώ έχει παρουσία και σε πολλές τοπικές Βουλές κρατιδίων.

Τα κομματικά στελέχη απέδωσαν την επιτυχία στην προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, τα οποία εγκαταλείπουν απογοητευμένοι για τα «αξιολύπητα παιδιαρίσματά τους» και τις ατελείωτες προσπάθειες να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις εκλογές αποχώρησε η Φράουκε Πέτρι, ένα από τα πλέον δυναμικά στελέχη της πρώτης περιόδου, η οποία είχε διαφωνήσει με την σκληρή στάση που κρατούσε το AfD.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...