286
Σουβλάκι με γύρο - κάτι σαν άτυπη «θρησκεία» (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Myrillas / SOOC

Κομισιόν: «Δεν κινδυνεύουν με απαγόρευση γύρος-κεμπάπ»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2017, 21:10
Σουβλάκι με γύρο - κάτι σαν άτυπη «θρησκεία» (φωτογραφία αρχείου)
|Menelaos Myrillas / SOOC

Κομισιόν: «Δεν κινδυνεύουν με απαγόρευση γύρος-κεμπάπ»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2017, 21:10

Κατηγορηματικά διαψεύδουν η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ δημοσιεύματα που διακινήθηκαν την Παρασκευή στη Γερμανία και αναπαράχθηκαν, μεταξύ άλλων, από ελληνικά Μέσα, τα οποία ήθελαν την ΕΕ «να απαγορεύει τον γύρο».

Η Επιτροπή δεν σχεδιάζει ούτε σχεδίαζε ποτέ ανάλογη απαγόρευση του γύρου και του κεμπάπ, δήλωσε εκπρόσωπός της. Αντιθέτως, πρότεινε την παράταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος. Οι συγκεκριμένες ουσίες επιτρέπουν την ομογενοποίηση της κατάψυξης του προϊόντος, η οποία αποτρέπει τον κίνδυνο μη ισορροπημένου ψησίματος ή άλλης θερμικής επεξεργασίας.

Εξασφαλίζεται έτσι ότι το κρέας ψήνεται ομοιόμορφα στην ολότητά του και μπορεί να σερβίρεται με ασφάλεια στους καταναλωτές.

Με βάση την Κομισιόν, η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίχθηκε από 24 εκ των 28 κρατών – μελών της Ένωσης, ενώ ουδεμία χώρα αμφισβήτησε την ασφάλεια της χρήσης φωσφορικών αλάτων.

Το όλο θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να δώσει, στις αρχές του νέου έτους και τη δική του συναίνεση.

ΣΕΒΕΚ: Τα φωσφορικά άλατα δεν αφορούν στον γύρο

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), από την πλευρά του, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, αναφέρει ότι το ζήτημα των φωσφορικών αλάτων δεν αφορά τον γύρο που παράγεται στην Ελλάδα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του.

«Το θέμα αυτό δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά μέσα ενημέρωσης, την παραγωγή του γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα (…)

»Ο ΣΕΒΕΚ, με γνώμονα την προστασία του γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος/ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News