605
Ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου | EPA/FELIPE TRUEBA

Διαψεύδει ο Σουλτς για Μεγάλο Συνασπισμό, τα κόμματα θα πουν το τελικό «ναι»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2017, 16:15
Ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου
|EPA/FELIPE TRUEBA

Διαψεύδει ο Σουλτς για Μεγάλο Συνασπισμό, τα κόμματα θα πουν το τελικό «ναι»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2017, 16:15

Οι ηγέτες των κομμάτων είναι μεν πρόθυμοι και τα κομματικά όργανα δεν έχουν αποφασίσει, αλλά για την ώρα η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία παραμένει αδρανής.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα και όλοι αναμένουν ότι νέα κυβέρνηση δεν θα δούμε πριν από την αρχή του 2018, ενώ θα είμαστε αισίως τέσσερις ή πέντε μήνες από τις εκλογές. Προκειμένου όμως να αποφύγει η χώρα νέες εκλογικές περιπέτειες, όλοι δείχνουν να θέλουν να περιμένουν λίγο.

Μία ημέρα μετά την τριπλή συνάντηση υπό την αιγίδα του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάγερ, ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι: «την είδηση για “πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού” την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους του CDU, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Μέρκελ για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο.

» Eνα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη».

Διέψευσε με αυτόν τον τρόπο δημοσίευμα της Bild που ήθελε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων (CDU – CSU – SPD), Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς αντίστοιχα, να έχουν καταλήξει σε συμφωνία να αρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού. Οι τρεις ηγέτες φέρονταν να είχαν συζητήσει διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση και συγκεκριμένα ή τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, ή κυβέρνηση μειοψηφίας ή τη διενέργεια νέων εκλογών. Τελικά αναφερόταν ότι συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις συνομιλίες για τον «Μεγάλο Συνασπισμό».

«Είναι απλούστατα λάθος», είπε ο Σουλτς για το δημοσίευμα και πρόσθεσε: «Εχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να μιλήσουμε για κάθε μία από αυτές, και αυτό θα προτείνω στην ηγεσία του κόμματος τη Δευτέρα». Δεν έδειξε πάντως να βιάζεται: «Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε πίεση χρόνου, δεν υπάρχει αυτοματισμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

2017-11-30T204803Z_1583064257_RC1F30376B60_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ υποδέχεται τον Χόρστ Ζέεχοφερ υπό το βλέμμα της Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση της Πέμπτης (REUTERS/Guido Bergmann/BPA/Handout via REUTERS)

Ποιες είναι αυτές οι επιλογές; Πρακτικά μπορεί να είναι η εξής μία, η κυβέρνηση μειοψηφίας, την οποία θα σχηματίσει το CDU και θα στηρίξει έμμεσα το SDP. Ωστόσο είναι μια ιδέα που, αν και είναι συνταγματικά εφικτή, δεν συγκεντρώνει συμπάθειες, ούτε στο πρόσωπο του προέδρου Στάινμαγερ.

Την ιδέα έχει απορρίψει και η Ανγκελα Μέρκελ με το επιχείρημα της ανάγκης σταθερότητας για τη χώρα, η καγκελάριος ωστόσο δεν δείχνει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκλογών.

Σε μερικές ημέρες τα σπουδαία

Ο Μάρτιν Σουλτς παρέπεμψε για τις αποφάσεις στο προεδρείο του κόμματος την Δευτέρα ενώ είπε ότι οι επιλογές θα συζητηθούν και στο συνέδριο του SPD που ξεκινά την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Η ηγεσία του CDU επίσης συνέρχεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου για να εξετάσει την κατάσταση.

Και ενώ το SPD διαβουλεύεται, το CDU δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης» με το πρώην εταίρο του.

«Τώρα εναπόκειται στο SPD να ξεκαθαρίσει την κατάσταση», λένε στελέχη του CDU, προσθέτοντας ότι οι συντηρητικοί σέβονται την πρόθεση του Σουλτς που θέλει να συζητήσει το ζήτημα στο συνέδριο του κόμματός του τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Spiegel ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι η Γερμανία χρειάζεται να αλλάξει την ευρωπαϊκή της πολιτική.

Όπως επισήμανε, «η θετική απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν θα αποτελέσει στοιχείο-κλειδί σε κάθε διαπραγμάτευση με το SPD», υπογραμμίζοντας πως μαζί με την θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών, θα πρέπει να θεσπιστεί και μια ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική».

Η δήλωση έχει τη σημασία της, στη συγκυρία που γίνεται. Το SPD θα πιέσει για αλλαγή στάσης στα ευρωπαϊκά, τώρα μάλιστα που είναι παρελθόν από το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το θέμα αναμένεται να είναι από τα πλέον ακανθώδη των διαπραγματεύσεων – αρκεί βέβαια να αρχίσουν κάποια στιγμή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...