323
Μια 3D απεικόνιση του εσωτερικού της μεγάλης πυραμίδας στη Γκίζα. Παραμένει ένα από τα πιο μυστηριώδη αρχαία μνημεία | ScanPyramids mission

Αποκαλύφθηκε το τελευταίο μυστικό της πυραμίδας του Χέοπα

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 11:02
Μια 3D απεικόνιση του εσωτερικού της μεγάλης πυραμίδας στη Γκίζα. Παραμένει ένα από τα πιο μυστηριώδη αρχαία μνημεία
|ScanPyramids mission

Αποκαλύφθηκε το τελευταίο μυστικό της πυραμίδας του Χέοπα

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 11:02

Μπορεί να μετρά 45 αιώνες ζωής αλλά εξακολουθεί η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο να κρύβει μυστικά.

Κάτω από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους πέτρα και γρανίτη εξακολουθούν να υπάρχουν θάλαμοι άγνωστης χρήσης, χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχει πρόσβαση σε αυτούς και από πού.

Η τελευταία ανακάλυψη είναι ένα μυστηριώδες δωμάτιο που βρίσκεται πάνω από τον (γνωστό) μεγάλο διάδρομο που συνδέει τον ταφικό θάλαμο της βασίλισσας με αυτόν του φαραώ.

Η κοιλότητα, που έχει μήκος τουλάχιστον 30 μέτρα, είναι η πρώτη μεγάλη δομή που ανακαλύπτεται στην πυραμίδα από τον 19ο αιώνα. Ο μεγάλος διάδρομος έχει μήκος 50 μέτρα, ύψος οκτώ και πλάτος ένα μέτρο.

Η χρήση αυτής της νέας κοιλότητας είναι άγνωστη. Μπορεί να πρόκειται για διάδρομο ή θάλαμο ή ίσως να είναι δομικό στοιχείο της πυραμίδας για να ανακουφίσει τον μεγάλο διάδρομο από το τεράστιο βάρος των λίθων από πάνω του.

Η ανακάλυψη έγινε χάρη στην ακτινοβολία από το Διάστημα. Οι Ιάπωνες και Γάλλοι επιστήμονες που την έκαναν μέτρησαν συγκεκριμένα τη ροή των μυονίων, των υποατομικών σωματιδίων που αποτελούν την κοσμική ακτινοβολία η οποία φτάνει στη Γη από το Διάστημα.

Οταν διασχίζουν υλικά αντικείμενα, τα μυόνια συμπεριφέρονται σαν τις ακτίνες Χ που δεν μπορούν να διαπεράσουν όλα τα υλικά. Αυτή η ιδιότητα επιτρέπει στους αρχαιολόγους να κάνουν μια «ακτινογραφία» της πυραμίδας, όπως και άλλων αρχαίων μνημείων με κλειστούς χώρους.

Πάντως, η μέτρηση δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο χώρος είναι κάθετος ή παράλληλος με τον Μεγάλο Διάδρομο ή αν είναι ενιαίος ή αν αποτελείται από πολλούς μικρότερους.

Η πυραμίδα που χτίστηκε κατά την βασιλεία του Χέοπα, γύρω στο 2500 π.Χ, χρειάστηκε την επίπονη εργασία περίπου 100.000 ανθρώπων για πάνω από μια δεκαετία.

Ως σήμερα γνωρίζαμε την ύπαρξη τριών μεγάλων θαλάμων στην πυραμίδα. Ενας είναι υπόγειος, ο δεύτερος είναι αυτός της βασίλισσας κάπου στο μέσον και ο τρίτος του φαραώ σε υψηλότερο επίπεδο. Οι τάφοι είχαν συληθεί από την αρχαιότητα, ακόμη όμως και έτσι το μνημείο, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, παραμένει ένα εντυπωσιακό και μυστηριώδες μνημείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...