336
Σε κάποιες από τις Συνόδους θα μπορεί να μετέχει και η Βρετανία, επισημαίνει ο Ντόναλντ Τουσκ | REUTERS/Ints Kalnins

Νέα ώθηση στην ΕΕ -με 13 Συνόδους Κορυφής σε 20 μήνες- δίνει ο Τουσκ

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 13:46
Σε κάποιες από τις Συνόδους θα μπορεί να μετέχει και η Βρετανία, επισημαίνει ο Ντόναλντ Τουσκ
|REUTERS/Ints Kalnins

Νέα ώθηση στην ΕΕ -με 13 Συνόδους Κορυφής σε 20 μήνες- δίνει ο Τουσκ

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 13:46

Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω της την εποχή όπου γίνονταν έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής η μία μετά την άλλη για την αντιμετώπιση της κρίσης (οικονομικής, προσφυγικής, ασφάλειας κλπ).

Εφόσον όμως υιοθετηθεί η πρόταση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ οι 27 ηγέτες θα μπουν Σε πρόγραμμα συνόδων -τακτικών και άτυπων- στις οποίες θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα της Ενωσης στη μετά Brexit εποχή.

Ο Τουσκ έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα λίγες εβδομάδες μετά τις εκκλήσεις για μια πιο «βαθιά» ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο προγραμματισμός από τον Τουσκ προβλέπει 13 Συνόδους Κορυφής ως τον Ιούνιο του 2019, αρχής γενομένης από τη σύνοδο που θα διεξαχθεί αυτή την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια, μία κάθε δύο με τρεις μήνες.

Επίσης προβλέπει μια έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο στη Ρουμανία, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2019, καθώς και μια σύνοδο κορυφής με θέμα την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί το 2018 στη Βιέννη.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω την επιθυμία σας να επιταχύνετε το έργο σας και να ξεπεράσετε το αίσθημα της αδυναμίας», αναφέρει ο Τουσκ στην πρόσκληση που έστειλε για τη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής στους ευρωπαίους ηγέτες.

«Επειτα από τις διαβουλεύσεις που είχα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επίσης βούληση να δοθεί νέα ώθηση και να εμπλουτιστεί το έργο μας και με νέες ιδέες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν με τη συμμετοχή της Βρετανίας ή χωρίς αυτή, «ανάλογα με το θέμα» που θα συζητείται.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ήθελε επίσης να αλλάξει τη μέθοδο εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.

«Θα ήθελα να προτείνω μια μέθοδο η οποία θα αφορά στην αναζήτηση λύσεων στα πραγματικά προβλήματα», τόνισε. Η νέα μέθοδος «θα παρουσιάζει τις διαφορές μας, εξηγώντας συγκεκριμένα ποιο είναι το αντικείμενο της διαφωνίας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε σοβαρές πολιτικές συζητήσεις», εξήγησε ο Τουσκ.