1018
Το Ελληνικό όπως θα γίνει. Σκηνές από το μέλλον; Ή μήπως από μια επένδυση που ίσως να μην ολοκληρωθεί ποτέ; | INTIMENEWS/LamdaDevelopment

Ελληνικό: Ο… αρχαιοελληνικός λαβύρινθος μιας επένδυσης

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 27 Σεπτεμβρίου 2017, 15:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/08/2017, 20:00
Το Ελληνικό όπως θα γίνει. Σκηνές από το μέλλον; Ή μήπως από μια επένδυση που ίσως να μην ολοκληρωθεί ποτέ;
|INTIMENEWS/LamdaDevelopment

Ελληνικό: Ο… αρχαιοελληνικός λαβύρινθος μιας επένδυσης

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 27 Σεπτεμβρίου 2017, 15:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/08/2017, 20:00

Kαι κάπως έτσι, χάρη σε θέματα όπως η επένδυση στο Ελληνικό και η κήρυξη ή μη του 50% του χώρου σε αρχαιολογικό, το πολιτιστικό ρεπορτάζ γίνεται σέξι – αυτό είναι το νέο δημοσιογραφικό ανέκδοτο. Ισως γιατί ποτέ άλλοτε τόσοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες δεν ενδιαφέρονταν για διαρροές, πληροφορίες, παρασκήνια και ειδήσεις σε σχέση με τη δαιδαλώδη διαδρομή του φακέλου για το Ελληνικό στο υπουργείο Πολιτισμού, τις εύθραυστες ισορροπίες στο πανίσχυρο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τις ίντριγκες μεταξύ τέταρτου και πέμπτου ορόφου στην οδό Μπουμπουλίνας.

Μετά την μαραθώνια -οκτώ και πλέον ωρών- συνεδρίαση του ΚΑΣ για την υπόθεση στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου η διακοπή ήρθε γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα από την αλαφιασμένη προεδρεύουσα και γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη που μόλις είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα στο κινητό (Μέγαρο Μαξίμου; Γραφείο Φλαμπουράρη; Σίγουρα όχι από τη Λυδία Κονιόρδου), η συνεδρίαση του ΚΑΣ σήμερα ανέβασε ξανά τους παλμούς. Προσωρινά όμως, αφού κατόπιν εισήγησης της προεδρεύουσας Μαρίας Βλαζάκη δόθηκε αναβολή στη συζήτηση, με ψήφους 11 υπέρ και 6 κατά. Ναι, ξανά -είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι θα γίνει η συζήτηση πριν από δυο εβδομάδες, για να ακυρωθεί άρον άρον αργά το βράδυ της προηγούμενης μέρας της συνεδρίασης. Ποιος έδωσε άραγε την σχετική οδηγία στην γενική γραμματέα; Γιατί οδηγήθηκαμε ξανά σε ένα φιάσκο, με την υπόθεση να παραμένει μεταίωρη, το Μέγαρο Μαξίμου να επείγεται να ολοκληρωθεί προκειμένου να προχωρήσει και η είσπραξη της πρώτης δόσης από την επένδυση της Lamda και τα μέλη του ΚΑΣ, έγκριτους επιστήμονες, διακεκριμένες προσωπικότητες να εξοργίζονται καθώς θέλουν πλέον η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της.  Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την ίδια ώρα, στο γραφείο της Λυδίας Κονιόρδου βρισκόταν ο Νίκος Φίλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός που είχε υπογράψει μαζί με τους 53 ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης των εργασιών στο Ελληνικό από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με βάση τον αρχαιολογικό νόμο.

Πάντως το φυλλοκάρδι των υπεύθυνων για τις επενδύσεις στην κυβέρνηση τρέμει αφού πραγματικά η ισορροπία είναι εύθραυστη, με τα περισσότερα μέλη του ΚΑΣ στην προηγούμενη συνεδρίαση να κλίνουν υπέρ της κήρυξης. Στην αντίθετη περίπτωση ο Σύλλογος Αρχαιολόγων δεν κρύβει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εναντίον πιθανής απόφασης που απορρίπτει την κήρυξη). Και εκεί νομικοί εκτιμούν ότι μάλλον θα δικαιωθεί, ενώ ήδη θα έχουν χαθεί τουλάχιστον δυο χρόνια που τα συνεργεία θα περιμένουν για να μπουν στον χώρο και να πιάσουν δουλειά. Πάντως μέχρι πριν την εξέλιξη με τη νέα αναβολή, πληροφορίες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αποφασισθεί να γίνει προσωρινή κήρυξη από την αρχαιολογική υπηρεσία με απλή υπουργική απόφαση και να επανέλθει ως την άνοιξη η υπόθεση στο ΚΑΣ για την κανονική κήρυξη.

Μετά τη νέα αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ από το Μαξίμου έγινε η εξής διαρροή, ενδεικτική του οριακού της κατάστασης: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό». 

Το καμπανάκι το χτύπησε και ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού που επί ημερών του πάγωσε το θέμα της προώθησης του φακέλου του Ελληνικού στο ΚΑΣ (και έγινε και η περίφημη κίνηση κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 10.000 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου Ρόδου). Ο κ. Μπαλτάς λοιπόν, αρθρογράφησε προσφάτως στην «Αυγή» γράφοντας μεταξύ άλλων ότι πιθανή μη κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη εγκυμονεί κινδύνους καθώς η επένδυση «θα εκτεθεί στον κίνδυνο να μπλοκαριστεί αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για μη τήρηση του αρχαιολογικού νόμου. Είπαμε ότι, ενόψει χωρικών ρυθμίσεων όπως το ΣΟΑ του Ελληνικού, ο νόμος προβλέπει ρητά την εξέταση της κήρυξης-οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων».

H πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνων Αρχαιολόγων Σταματία Μαρκέτου λέει στο Protagon ότι η λέξη επένδυση δεν είναι δαιμονοποιημένη και ο σύλλογος δεν είναι εναντίον των επενδύσεων. Εργα γίνονται συνεχώς, όμως οι αρχαιολόγοι πρέπει να είναι δίπλα για να επιβλέπουν, προσθέτει. Αν και εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή αρχαιολογικοί θησαυροί, η αλήθεια είναι ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού οι ενδείξεις αναφέρουν ότι κατοικήθηκε ήδη από την Εποχή του Χαλκού και στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα των αττικών δήμων Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής. Από αυτή την εποχή προέρχονται και οι πολυτελείς ταφικοί περίβολοι που εντοπίστηκαν και οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ήταν ορατοί από τις κεντρικές οδικές οδούς. Αποτελούσαν συνεπώς ένα είδος μνημείων ή τοπόσημων για την ευρύτερη περιοχή. Στην εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων που παρουσιάστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ προτείνεται ο ο λόφος να διατηρηθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και ως μοναδικό τεκμήριο του τοπικού προεπαναστατικού οικισμού.

Ο φάκελος του Ελληνικού, από το 2015 μπήκε σχεδόν στο ψυγείο και η υπόθεση της συζήτησης για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί δεν προχωρούσε στο ΚΑΣ. Κάθε διαπραγμάτευση και κίνηση σε σχέση με αυτόν ήταν στην απόλυτη αρμοδιότητα της γενικής γραμματέως Μαρίας Βλαζάκη. Κύκλοι στο υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν ότι δεν λάμβαναν καμία οδηγία και ότι η γενική γραμματέας είχε αναλάβει την αποκλειστική συνεννόηση για την υπόθεση με το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα γλαφυρά περιγράφουν το εξής περιστατικό: στα μέσα του 2016 η Εφορεία Πειραιά κατέθεσε έναν φάκελο για την οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής που εκτείνεται πολύ πέρα από του Ελληνικού, φτάνοντας ακόμα και στην Αργυρούπουλη. Στη σχετική σύσκεψη η γενική γραμματέας εμφανίστηκε να κυκλώνει ειδικά την περιοχή του χάρτη με το Ελληνικό, να την εγκρίνει, αλλά με όρο να γίνει προσωρινή κήρυξη αρχαιοτήτων από την αρχαιολογική υπηρεσία με απλή υπουργική απόφαση. Κάτι που σημαίνει πως μέσα σε έξι μήνες πρέπει να συζητηθεί στο ΚΑΣ η κανονική κήρυξη του χώρου, αν μέχρι τότε δεν έχει γίνει κάποια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα γυρίσει ξανά το θέμα στην αρχή.

Κεφαλογιάννη: ««Τι λέει ο Τσίπρας για το φιάσκο;»

Στην αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ), για την επένδυση στο Ελληνικό αναφέρθηκε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη με ανακοίνωσή της:

«Είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση στη χώρα. Το αν είναι ανικανότητα ή δόλος η σημερινή παρωδία, λίγη σημασία έχει. Αλήθεια, ο Πρωθυπουργός τι λέει για το σημερινό φιάσκο; Γιατί κρύβεται και σε αυτήν την περίπτωση;», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...