1068
Το μήνυμα των αθλητών στο εξώφυλλο: «Εθνος διχασμένο, αθλητισμός ενωμένος» | Sports Illustrated

Μπορούν οι αθλητές να γονατίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2017, 20:33
Το μήνυμα των αθλητών στο εξώφυλλο: «Εθνος διχασμένο, αθλητισμός ενωμένος»
|Sports Illustrated

Μπορούν οι αθλητές να γονατίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2017, 20:33

Η άγρια σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με τον χώρο του αθλητισμού στις ΗΠΑ μαίνεται με αμείωτη ένταση από την περασμένη εβδομάδα.

Ολα άρχισαν όταν σε ομιλία του στην Αλαμπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θυμήθηκε ξαφνικά ότι κάποιοι παίκτες του NFL -το Εθνικό Πρωτάθλημα Αμερικανικού Ποδοσφαίρου- επέλεξαν να γονατίσουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σε μία μορφή διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας.

Η «επίθεση» του αμερικανού προέδρου στους παίκτες προκάλεσε αντίδραση πολλών αθλητών, που συνέχισαν να γονατίζουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ο Τραμπ ζήτησε από τις διοικήσεις των ομάδων του NFL να απολύσουν τους παίκτες, που διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο, για να έρθει η απάντηση από τον επίτροπο του NFL, Ρότζερ Γκουντέλ, ο οποίος χαρακτήρισε «διχαστικό» τον πρόεδρο. Εκείνος το προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα θεσπίσει διάταγμα με το οποίο θα απαγορεύεται σε όλους να γονατίζουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Παρά τις απειλές Τραμπ -ότι όποιος δεν στέκεται όρθιος κατά τον εθνικό ύμνο θα απολύεται- 15 παίκτες των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς -οι πρωταθλητές της National Football League- γονάτισαν και πολλοί από αυτούς κρατήθηκαν από τα μπράτσα – ανάμεσά τους και ο σταρ της ομάδας Τομ Μπρέιντι, σύζυγος της Βραζιλιάνας Ζιζέλ Μπούντχεν.

upl59ca7530efcc5
Τα διχαστικά και απειλητικά tweets του αμερικανού προέδρου

Οι παίκτες των Στίλερς του Πίτσμπουργκ από την άλλη αποφάσισαν από την πλευρά τους να παραμείνουν στα αποδυτήρια κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο στάδιο των Bears του Σικάγο. Και στον μεγάλο κατάλογο των ομάδων που αποφάσισαν να γονατίζουν στην ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου κάθε λεπτό προστίθενται κι από μία.

[Κατά σειρά: οι παίκτες των Redskins της Ουάσιγκτον γονατίζουν πριν από το παιχνίδι με τους Ρέιντερς του Οκλαντ (Brad-Mills-USA-TODAY-SportsFile-Photo/Reuters) / Γονατιστοί και οι Τζάγκουαρς του Τζάκσονβιλ (ReutersAndrew-BoyersFile-Photo) / Και οι Κολτς της Ινδιανάπολης στα γόνατα (Brian-Spurlock-USA-TODAY-SportsFilePhoto/Reuetrs)]

Επίσης, είναι δεδομένο ότι στην πορεία θα ακολουθήσουν οι αντιδράσεις κι από άλλους αθλητές, από άλλα αθλήματα. Οπως, για παράδειγμα, οι παίκτες του μπέιζμπολ.

H φιλαρμονική του Οκλαντ, από παιδιά, τα οποία γονάτισαν κατά την εκτέλεση του εθνικού ύμνου πριν από το παιχνίδι των Αθλέτικς με τους Μάρινερς του Σιάτλ (REUTERSStephen-Lam)
H φιλαρμονική του Οκλαντ, από παιδιά, τα οποία γονάτισαν κατά την εκτέλεση του εθνικού ύμνου πριν από το παιχνίδι των Αθλέτικς με τους Μάρινερς του Σιάτλ (REUTERSStephen-Lam)

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν στιγμιότυπα από στάδια σε ολόκληρη τη χώρα, με παίκτες γονατισμένους στο χορτάρι του αγωνιστικού χώρου, λίγες ώρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τη ρητορική του ζητώντας μποϊκοτάζ των ομάδων οι παίκτες των οποίων δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς την Αμερική.

Την ίδια στιγμή, το περιοδικό Sports Illustrated κυκλοφορεί με εξώφυλλο γνωστούς αθλητές να σχηματίζουν αλυσίδα απέναντι σε ένα διχασμένο έθνος, παίρνοντας -ουσιαστικά- θέση στη διαμάχη μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του αθλητικού κόσμου.

Στο εξώφυλλο απεικονίζονται μεγάλοι πρωταγωνιστές των σπορ της άλλης άκρης του Ατλαντικού, όπως οι ΛεΜπρoν Τζέιμς και Στεφ Κάρι από το ΝΒΑ, μία παίκτρια του WNBA, παίκτες από το μπέιζμπολ, αλλά και από το NFL μαζί με τον Επίτροπό τους, να σχηματίζουν μία ανθρώπινη αλυσίδα και να αντιστέκονται στον διχασμό που θέλει να σπείρει ανάμεσα σε εκείνους και το έθνος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το μήνυμα που συνοδεύει την εικόνα στο εξώφυλλο του περιοδικού είναι το εξής: «Εθνος διχασμένο, αθλητισμός ενωμένος»!

Την ίδια στιγμή, το περιοδικό Time ανακοίνωνε ότι το τεύχος της 3ης Οκτωβρίου, θα είναι αφιερωμένο σε αυτό το τεράστιο θέμα.

Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερα Μέσα όχι μόνο γράφουν κατά του προέδρου, αλλά παίρνουν θέση υπέρ των αθλητών και της στάσης που έχουν τηρήσει απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Λέτε ο κόσμος των σπορ να καταφέρει να «εκθρονίσει» τον αμερικανό πρόεδρο από τον θώκο του – ό,τι, δηλαδή, δεν κατάφερε η πολιτική και η δημοσιογραφία;

 «Τρίποντα» και «καρφώματα» από τον κόσμο του μπάσκετ

Διάσημοι μπασκετμπολίστες και σούπερ σταρ του NBA έτσι κι αλλιώς έχουν καταφερθεί κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Και, μάλιστα, με πολύ σκληρές εκφράσεις!

Και αφορμή για αυτό η μη παρουσία των Πρωταθλητών NBA Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στον Λευκό Οίκο, κάτι που αποτελεί έθιμο πολλά χρόνια. Αλλά φέτος δεν θα γίνει…

Αρχικά ο Στεφ Κάρι, ο σούπερ σταρ των Γουόριορς, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στο παραδοσιακό κάλεσμα του αμερικανού προέδρου προς τους πρωταθλητές του ΝΒΑ για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. «Με αυτή την κίνηση θα δείξω πως δεν αποδέχομαι τη στάση του προέδρου μας, τόσο αυτά που λέει όσα κι αυτά που δεν λέει. Ελπίζω αυτό να εμπνεύσει τον κόσμο για μια αλλαγή σχετικά με το τι ανεχόμαστε σε αυτή τη χώρα, τι είναι αποδεκτό και σε ποια πράγματα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα στραβά μάτια. Δεν λέω πως η απουσία μας θα κάνει τα πράγματα ως εκ θαύματος καλύτερα, αλλά είναι μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας», δήλωσε ο Κάρι.

Εν συνεχεία ο ίδιος ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι… αποσύρει την πρόσκληση στην ομάδα. «Το να πηγαίνεις στον Λευκό Οίκο θεωρείται μεγάλη τιμή για μία πρωταθλήτρια ομάδα. Ο Στέφεν Κάρι διστάζει και γι’ αυτό η πρόσκληση αποσύρεται» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τη σκυτάλη πήρε μετά ο χαμένος των τελικών του NBA, αλλά… πολέμιος του Τραμπ, ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο γνωστός στο μπάσκετ ως «Βασιλιάς» έδωσε τη δική του διάσταση στα γεγονότα με άκρως αιχμηρό τρόπο: «U bum* o Στεφ Κάρι ήδη είχε πει ότι δεν θα πάει. Επομένως δεν γίνεται να αποσύρεις την πρόσκληση. Το να πηγαίνεις στον Λευκό Οίκο ήταν μεγάλη τιμή μέχρι να εμφανιστείς εσύ».

*Το bum μεταφράζεται, σε διαφορετικές περιπτώσεις, ως «τεμπέλης» ή «αλήτης». Επομένως, είναι χαρακτηριστικό το ύφος του Τζέιμς προς τον Τραμπ.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο Κόμπι Μπράιαντ που έχει αποσυρθεί από το μπάσκετ και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του αμερικανικού και του παγκόσμιου μπάσκετ.

«Ενας πρόεδρος των ΗΠΑ, του οποίου το όνομα δημιουργεί διχασμό και οργή. Του οποίου τα λόγια εμπνέουν τη διαφωνία και το μίσος δεν μπορεί να “Κάνει την Αμερική Ξανά Μεγάλη”», ανέφερε το «τιτίβισμα» του Μπράιαντ.

Θυμίζουμε πως το «Make America Great Again», που χρησιμοποίησε ο Κόμπι, ήταν το μότο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Αντίστοιχα, ο σπουδαίος Μπιλ Ράσελ των 11 πρωταθλημάτων και των αμέτρητων διακρίσεων έστειλε μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο δημοσιεύοντας φωτογραφία όπου γονατίζει συμβολικά κι εκείνος ενάντια στον ρατσισμό, φορώντας το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Λεπτομέρεια ουσίας: το μετάλλιο τού το είχε απονείμει ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ήταν πρόεδρος για τις δράσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας έγραψε: «Περήφανος που γονατίζω και που υψώνω ανάστημα απέναντι στην κοινωνική αδικία».

Μένει να δούμε πόσοι άλλοι θα γονατίσουν υψώνοντας, κατ΄ουσίαν, το ανάστημά τους τους απέναντι στην πολιτική του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...