661
Σκηνικό καταστροφής στη Δομινικακή Δημοκρατία | REUTERS/Ricardo Rojas

Νεκρούς και απόλυτη καταστροφή αφήνει στο πέρασμά της η Ιρμα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 08:20
Σκηνικό καταστροφής στη Δομινικακή Δημοκρατία
|REUTERS/Ricardo Rojas

Νεκρούς και απόλυτη καταστροφή αφήνει στο πέρασμά της η Ιρμα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 08:20

Τουλάχιστον 12 νεκροί σε νησιά της Καραϊβικής και εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και κατοικίες έχεις αφήσει μέχρι στιγμής ο κυκλώνας Ιρμα, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία 5 της πενταβάθμιας κλίμακας.

Μέσα στην ημέρα, ο κυκλώνας αναμένεται να πλησιάσει ακόμη περισσότερο προς τις ΗΠΑ όπου αναμένεται να χτυπήσει τη Φλόριντα με τρομακτική σφοδρότητα. Οι εκεί αρχές και οι κάτοικοι είναι εδώ και ημέρες έτοιμοι για το δεύτερο χτύπημα κυκλώνα τέτοιας έντασης μετά τον Χάρβεϊ στο Τέξας.

Νωρίς την Παρασκευή (ώρα Ελλάδος) η Ιρμα ήταν στην περιοχή των νησιών Τερκς και Κάικος, τα οποία λόγω του χαμηλού ύψους τους κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον υψηλό κυματισμό, ο οποίος ενδέχεται να φτάσει ακόμη και στα έξι μέτρα!

Στη συνέχεια η Ιρμα θα κινηθεί προς τα Μπαρμπέιντος και την Κούβα. Μέσα στο Κυριακή θα βρεθεί στη νότια Φλόριντα, ως κυκλώνας κατηγορίας 4, προτού συνεχίσει εξασθενημένος σε τροπική καταιγίδα στο ηπειρωτικό τμήμα των ΗΠΑ.

Ως τώρα υπολογίζεται ότι έχει επηρεαστεί 1,2 εκατ άνθρωποι, ένας αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ακόμα και στα 26 εκατ., προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός. Προσθέτει ότι σε περιοχές όπου οι υποδομές έχουν υποστεί ζημιές και δεν υπάρχει πόσιμο νερό υπάρχει κίνδυνος για την εξάπλωση ασθενειών.

2017-09-07T223215Z_354061382_RC1F4EECE4B0_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Στη Δομινικανή Δημοκρατία, μια γυναίκα χορεύει μέσα στη θύελλα (REUTERS/Ivan Alvarado)

Καταστροφικό ήταν το πλήγμα στο νησί Μπαρμπούντα όπου το 95% των κτιρίων έχει καταστραφεί και ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του.

Στο Πουέρτο Ρίκο οι νεκροί είναι δύο και οι προσωρινά άστεγοι περί τις 6.000. Ενας είναι ο νεκρός στην Ανγκουιλα.

Στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους η Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ προκάλεσε επίσης εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου, δηλώνουν οι τοπικές αρχές. Είναι πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί και άλλο, φοβούνται ακόμη οι αρχές.

Ο κυβερνήτης των Νήσων Κένεθ Μαπ συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των νήσων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν στο ολλανδικό τμήμα του γαλλοολλανδικού νησιού Σεντ Μάρτεν από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

2017-09-08T001709Z_726110885_RC18E0BEF910_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Μπροστά σε απόλυτα άδεια ράφια στη Φλόριντα (REUTERS/Carlo Allegri)

Στο γαλλικό τμήμα του νησιού, οι αρχές μιλούν για τέσσερα θύματα και όχι οκτώ όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είπε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 50 τραυματίες, από τους οποίους οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Οι υλικές ζημιές είναι σημαντικές. Σύμφωνα με την κοινότητα του Αγίου Μαρτίνου, έχει πληγεί το 95% των κτιρίων και το 60% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ούτε καύσιμα, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με συντρίμμια και εν μέρει αδιάβατοι», πρόσθεσε.

Στο νησί θα φτάσει την Παρασκευή στρατιωτικό αεροσκάφος με προμήθειες, οι κάτοικοι είχαν εκφράσει σε έντονο ύφος τη διαμαρτυρία τους γιατί δεν τους επισκέφτηκε και ο πρόεδρος της χώρας. Επισήμως, η προεδρία διευκρίνισε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν αυτό το ταξίδι.

Στην Αϊτή οι ζημιές και οι πλημμύρες δεν ήταν μεγάλης έκτασης, αλλά όπως σημειώνει το BBC, το νησί ακόμη δεν έχει συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Ερχεται και ο Χοσέ

Εν τω μεταξύ, ο κυκλώνας Χοσέ, ο οποίος βρίσκεται 950 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες, ενισχύθηκε στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας, με ανέμους [που φτάνουν τα 195 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο Χοσέ, ο οποίος μερικές ώρες ενισχύθηκε από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 3, μετακινείται 30 χλμ. την ώρα προς δυτική-βορειοδυτική κατεύθυνση. Μοιάζει να ακολουθεί τα ίχνη της Ίρμα, διευκρινίζουν οι μετεωρολόγοι, καθώς το νησί Μπαρμπούντα, το οποίο ήδη υπέστη φοβερές ζημιές από τον κυκλώνα Ίρμα, κινδυνεύει να πληγεί και από τον Χοσέ.

2017-09-07T171842Z_1667538403_RC154D92FDE0_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Μια «οικογενειακή» φωτογραφία: αριστερά η Ιρμα, δεξιά ο Χοσέ που πλησιάζει και αυτός την Καραϊβική (NOAA/Handout via REUTERS)

Ένας τρίτος κυκλώνας, ο Κάτια, απειλεί περιοχές του Μεξικού που βρέχονται από τον Ατλαντικό και ενδέχεται να επηρεάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Πολιτεία της Βερακρούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...