1224
Πυροσβέστης στην πυρκαγιά στον Κάλαμο | Nick Paleologos / SOOC

Πολιτική διαμάχη πάνω από τα 90 πύρινα μέτωπα

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2017, 14:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2017, 18:40
Πυροσβέστης στην πυρκαγιά στον Κάλαμο
|Nick Paleologos / SOOC

Πολιτική διαμάχη πάνω από τα 90 πύρινα μέτωπα

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2017, 14:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2017, 18:40

Ενα από τα πιο επικίνδυνα τριήμερα του καλοκαιριού πέρασε (και περνάει) η Ελλάδα με δεκάδες μεγάλα μέτωπα δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, ειδικά στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι στην Αττική, στην Ζάκυνθο αλλά και την Κεφαλλονιά.

Την Κυριακή καταγράφηκαν οι περισσότερες νέες πυρκαγιές σε μία ημέρα από την έναρξη της θερινής αντιπυρικής περιόδου.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, με την κατάσταση στην Αττική να προκαλεί τις εντονότερες διαμαρτυρίες και καταγγελίες.

Σε μήνυμά του στο Twitter τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει τα μεγάλα μέτωπα των τελευταίων εβδομάδων ενώ εκφράζει αφενός την οργή του για την ανικανότητα των Αρχών και, αφετέρου, την συμπαράστασή του στους πολίτες.

Σε άλλο μήνυμα την Κυριακή είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να μην επικαλείται θεωρίες συνωμοσίας.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κατ’ ευφημισμόν υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα» που έχει τραγικά αποτελέσματα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Τόσκα «αν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου, να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται».

Επικριτικοί για την κυβέρνηση ήταν ακόμη η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

Να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ρόλος, στο θέμα των πυρκαγιών, καλεί τη Νέα Δημοκρατία το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως δεν είναι ώρα για πολλά λόγια και αυτό που προέχει είναι η προσπάθεια να σωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω από όλα να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

«Αυτή την κρίσιμη ώρα, που οι πυροσβέστες αλλά και οι πολίτες δίνουν μια μεγάλη μάχη για τις φλόγες δεν είναι ώρα για πολλά λόγια», αναφέρει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει: «Η ώρα των απολογισμών και των καταλογισμών θα ακολουθήσει. Τώρα προέχει απολύτως η προσπάθεια να σωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω από όλα να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό δεν θα πούμε πολλά, θα καλέσουμε, για μια ακόμα φορά, τη Νέα Δημοκρατία να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ρόλος. Αν η ίδια δεν το αντιλαμβάνεται το αντιλαμβάνονται οι πολίτες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, o οποίος βρίσκεται στην Ζάκυνθο (το νησί όπου εκλέγεται), παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα».

Ανέφερε ότι το σχέδιο είναι «όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα» και επισήμανε: «Μόνο χθες (ενν. Κυριακή) στην Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας άσκησε κριτική στις δηλώσεις Κοντονή λέγοντας: «Οποιος έχει στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών, οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές. Αλλιώς, ας κοιτάξουν στην κυβέρνηση να κάνουν τη δουλειά τους.

Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά τους δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας. Αποτελεί πράξη μικρότητας, την ώρα που καίγονται σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες συμπολιτών μας, κάποιοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Και ο Πολάκης στον χορό!

Μετά τον Σταύρο Κοντονή και ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για… οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις πυρκαγιές.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε μέσω των social media ότι υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας» στις φωτιές σε όλη την Ελλάδα, ενώ ρίχνει βολές κατά του ΣΚΑΪ για την κάλυψη των πυρκαγιών σε όλη την χώρα.

Και κάπως έτσι καταφεύγει ακόμη ένα κυβερνητικό στέλεχος σε… θεωρίες συνωμοσίας.

Πιο συγκεκριμένα έγραψε στο Facebook ο κ.Πολάκης:

«Ανησυχεί ο Σκαι που δεν υπάρχουν θύματα από τη φωτιά και όλο παίρνει τηλέφωνο τον υποδιοικητή που είναι στο μέτωπο μαζί με τα πληρώματα των ασθενοφόρων να μάθει αν υπάρχει κάποιο!!!!!!!

Το ΞΕΦΤΙΛΕΣ είναι πλέον επιεικής όρος για να περιγράψει τον τρόπο που καλύπτουν τις φωτιές!!!

Οι φωτιές θα σβήσουν ,το οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας θα πάει ΑΠΑΤΟ άλλη μια φορά …..όση τηλεοπτική “προβολή” κι αν έχει !!!».

Στην συχνότητα της ΕΡΤ μίλησε το βράδυ της Δευτέρας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία σημείωσε πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη αλλά γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να προστατευθούν ζωές και περιουσίες.

Αναλυτικά κατά την τοποθέτησή της η κυρία Δούρου υπογράμμισε: «Η περιφέρεια στηρίζει τη μάχη που δίνουν εδώ και 24ωρα οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι πολίτες. Από την πρώτη στιγμή με δική μας εισήγηση ο Δήμος κηρύχθηκε σε έκτακτης ανάγκης και με αυτή την κίνηση οι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί μπορούν να βρουν στέγαση στις δύσκολες στιγμές που περνούν. Από την πρώτη στιγμή στείλαμε στα μέτωπα όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και πλέον στα μέτωπα επιχειρούν 26 υδροφόρες».

Η κυρία Δούρου αναφέρθηκε και στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις πυρκαγιές σημείωσε: «Απευθύνω έκκληση σε όλους, σταματήστε τα δελτία Τύπου, τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους πυροσβέστες, τους πολίτες, τους εθελοντές που παλεύουν με τις φλόγες. Όταν επιχειρούμε σιωπούμε. Δελτία τύπου από ξαπλώστρες σε νησιά και τιτιβίσματα από κλιματιζόμενα γραφεία να μην γράφονται. Έστω και για πρώτη φορά ας σταθούν κάποιοι στο ύψος των περιστάσεων».

Αναφερόμενη τέλος στην τωρινή κατάσταση των ενεργών μετώπων η Περιφερειάρχης Αττικής είπε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ευτυχώς πολλοί άξιοι άνθρωποι δίνουν τη μάχη χωρίς διάλλειμα.

»Η εικόνα που έχω για όλα τα μέτωπα είναι πως κανείς δεν έχει φύγει από τη θέση του. Σε συνεργασία και με εξαιρετικό συντονισμό προσπαθούμε να σταματήσουμε την καταστροφή και να μην θρηνήσουμε θύματα. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και οργισμένος αλλά γνωρίζει πως γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Ο κόσμος βοηθά όσους βρίσκονται στο πεδίο της δράσης και όχι σε όσους βρίσκονται στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία του Νίκου Τόσκα, αλλά και των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός ήταν να συντονίσουν τις επιχειρήσεις, να ενημερωθούν για την έκταση των μαινόμενων πυρκαγιών στη χώρα, αλλά και προχωρήσουν στον σχεδιασμό της αντιμετώπισής τους.

Δεκάδες μέτωπα σε μια ημέρα

Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, από τις 06:00 της Κυριακής έως τις 06:00 της Δευτέρας, εκδηλώθηκαν 91 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Μόνο στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές, που σχεδόν όλες τέθηκαν υπό έλεγχο αμέσως. Παραμένουν, όμως, σε εξέλιξη στο νησί 12 πυρκαγιές από αυτές που εκδηλώθηκαν από τις 11 Αυγούστου μέχρι και χθες Κυριακή. Συνολικά στο νησί επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.

Τη Δευτέρα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη στα μέτωπα στην Αττική και στη Ζάκυνθο.

* Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τη 13:00 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης, από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Ολες οι υπόλοιπες πυρκαγιές στη χώρα είναι σε ύφεση ή υπό έλεγχο.

234823
Ελικόπτερο που επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα
Ποιες περιοχές κινδυνεύουν τη Δευτέρα και την Τρίτη

Για σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για την Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Λασίθι, Ηράκλειο, Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Σποράδες και τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία.

Σε μεγάλο βαθμό ανάλογη είναι η εικόνα και για την Τρίτη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...