1338
H μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο όπως φαινόταν τη νύχτα από την Εύβοια! | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μέτωπα χιλιομέτρων, συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2017, 19:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2017, 18:20
H μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο όπως φαινόταν τη νύχτα από την Εύβοια!
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μέτωπα χιλιομέτρων, συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2017, 19:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2017, 18:20

Εικόνα απόλυτης καταστροφής παρουσιάζουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κάλαμος και η ευρύτερη περιοχή, όπως και ο Βαρνάβας στον οποίο έφτασε το μέτωπο. Η καταστροφή από το απόγευμα της  Κυριακής συνεχίζεται σχεδόν ανεξέλεγκτα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων και εθελοντών.

«Καίγονται τα πάντα»… Αυτή η τραγική δήλωση της προέδρου της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπίας Ασημακοπούλου λίγο πριν από τις 6 π.μ. της Δευτέρας είναι δυστυχώς χαρακτηριστική της κατάστασης.

Ο καιρός και οι περίπλοκες συνθήκες στην περιοχή και η προσωρινή απόσυρση των μέσων για ανεφοδιασμό προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις, ακόμα και σε μέτωπα που δείχνουν να είναι σε ύφεση. Ο άνεμος έχει κοπάσει σε σχέση με το πρωί και την Κυριακή, αλλά όχι αρκετά για να βοηθήσει το έργο των πυροσβεστών.

Τα μέτωπα -που είναι πολλά και διασπασμένα σε μήκος που φτάνει τα 25 χιλιόμετρα- κατέβηκαν  προς τη θάλασσα από τον Κάλαμο, το Γραμματικό και τον Βαρνάβα. Ωστόσο, στα περισσότερα μέτωπα δεν κινδύνευαν κατοικίες και οικισμοί, καίγεται όμως πυκνό δάσος.

Στον Κάλαμο το μέτωπο φαίνεται να είναι σε ύφεση, πρόλαβε όμως να καταστρέψει ή να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 20 οικίες. Στην περιοχή συνεχίζουν να γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα για την αποφυγή αναζωπυρώσεων. Σε ύφεση φαίνεται να είναι η φωτιά και στον Βαρνάβα, πέρα από μικρά μέτωπα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ επισήμαινε ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου, όπου καίγεται δάσος, μακριά από κατοικημένη περιοχή. Αλλο ένα σημαντικό μέτωπο βρίσκεται κινείται προς το Σέσι Γραμματικού, στην παραλιακή ζώνη.

2017-08-13T213558Z_582269962_RC162534CB10_RTRMADP_3_GREECE-WILDFIRE
Οι φλόγες κατέκαψαν δέντρα και σπίτια που είχαν χτιστεί μέσα στο δάσος (REUTERS/Costas Baltas)

Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ώρες, δεν υπήρχαν αγνοούμενοι ή εγκλωβισμένοι σε σημεία μέσα ή πολύ κοντά στις φλόγες.

Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα που έρχεται είναι καθοριστική για τον έλεγχο της κατάστασης στα μέτωπα.

Στην βορειοανατολική Αττική επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας και έξι χωματουργικά μηχανήματα. Ακόμη, συνδράμει ο στρατός με 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα.

Η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις αφότου ξέσπασε γύρω στις 16:00 στην περιοχή κοντά στους Αγίους Αποστόλους στον Κάλαμο. Λόγω των ισχυρών ανέμων έφτασε να περικυκλώσει το χωριό του Καλάμου, όπου ζουν 4.000 άνθρωποι, και εξαπλώθηκε πρώτα προς το Καπανδρίτι και έπειτα προς τον Βαρνάβα.

Μαρτυρίες του ΣΚΑΙ έκαναν λόγο για εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν την τελευταία στιγμή. Παράλληλα κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η πίεση του νερού ήταν χαμηλή με συνέπεια να μην μπορούν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους από τις φλόγες.

Οπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλές από τις ελπίδες εναποτέθηκαν στην αλλαγή του καιρού και στη μείωση της έντασης των ανέμων. Η ΕΜΥ ανέφερε ότι οι βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης πέντε μποφόρ, θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ προτού κοπάσουν κατά το απόγευμα της Δευτέρας. Ενδεικτικό της κατάστασης η δορυφορική εικόνα με τον καπνό από τις πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική να φτάνουν ως την Κρήτη!

hellas_15m_201708140920v
Οι καπνοί από τον Κάλαμο έφτασαν στις ακτές της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας…

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν προληπτικά το απόγευμα της Κυριακής δύο κατασκηνώσεις, η «Αναγέννηση» και η «Κίντερλαντ» και τα παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Το ξημερώματα και το πρωί της Δευτέρας ήταν ακόμη σε εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα σε αυτά.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ηδη από αργά το βράδυ της Κυριακής η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Περιφέρεια συνέδραμε με 16 υδροφόρες και 7 μηχανήματα έργου.

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ευχαρίστησε «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Οργανωμένο σχέδιο

Εν τω μεταξύ, λόγω και των αλλεπάλληλων μετώπων στη Ζάκυνθο, παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης βλέπουν «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου».

Σύμφωνα με τα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες  ο χάρτης πρόληψης κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Βαρνάβα βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Από το βράδυ της Κυριακής έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Καλάμου, παρά τον μεγάλο αριθμό καμένων στύλων, αγωγών και μονωτήρων.

Στην περιοχή του Βαρνάβα, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω της φωτιάς συνεχίζονται.

Διευκρινίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται σε περιοχές όπου έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές οφείλονται αφενός στην επιβεβλημένη για λόγους ασφαλείας διακοπή της ηλεκτροδότησης και αφετέρου στις ζημιές που προκαλούνται στο δίκτυο από τη φωτιά.

ΝΔ: «Ας αφήσουν τα σενάρια συνωμοσίας»

To θέμα πάντως πήρε πολιτικές διαστάσεις, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία ζήτησαν ευθύνες από τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς για να συμπληρώσει:

» Αν ο κ. Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

»Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων. Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα. Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας άσκησε κριτική σε δηλώσεις του στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντωνή για οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα λέγοντας: «Όποιος έχει στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών, οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές. Αλλιώς, ας κοιτάξουν στην κυβέρνηση να κάνουν τη δουλειά τους.

» Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά τους δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας. Αποτελεί πράξη μικρότητας, την ώρα που καίγονται σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες συμπολιτών μας, κάποιοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας με tweet του από τον πρωθυπουργικό λογαριασμό αφού ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον κ. Τόσκα και ζήτησε την επιστράτευση κάθε μέσου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σημείωσε:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ευθύνες του κ. Τόσκα:

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνομίλησε με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής.

 

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα: «Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική.

Ο συντονισμός ανύπαρκτος, μεγάλες οι ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης και οι αρμόδιοι ουσιαστικά εξαφανισμένοι.

Ο τραγικός κ. Τόσκας αγωνίζεται ως νέος Κλουζώ, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου αναζητείται. Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τα κανάλια, μια και οι υπεύθυνοι σιωπούν. Και ακόμη χειρότερα ο κ. Τσίπρας δίνει εντολές κινητοποίησης με πολύωρη καθυστέρηση μέσω tweet(!), με μοναδικό στόχο να απαλλαγεί από τις ευθύνες».

Το πρωί της Δευτέρας στο θέμα των πυρκαγιών -όχι μόνο αυτών στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα, αλλά και γενικότερα εφέτος- παρενέβη και ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού. Ανέφερε συγκεκριμένα σε μήνυμά του στα social media ο κ. Θεοδωράκης:

«H φωτιά κατακαίει την Ελλάδα και τις περιουσίες των ανθρώπων γιατί δεν υπήρξε σχέδιο πρόληψης & επικρατεί απόλυτο χάος στον συντονισμό. Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες καταστροφές προήλθαν από αναζωπυρώσεις δείχνει την παντελή έλλειψη οργάνωσης & επιχειρησιακού σχεδιασμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...